Τα πάνω-κάτω έχουν φέρει στο κόσμο της αυτοκινητοβιομηχανίας οι κινέζικες εταιρείες, BYD και Chery, προκαλώντας μεγάλες απώλειες στις παραδοσιακές δυνάμεις του χώρου, καθώς ο συνδυασμός τιμής, ποιότητας και ασφάλειας, όπως φυσικά και η τεχνογνωσία και κατάρτιση των εργαζομένων, έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην παραγωγική και αναπτυξιακή τους διαδικασία.
Τα νέα τους μοντέλα χρειάζονται λιγότερο από τον μισό χρόνο των δυτικών ανταγωνιστών, οδηγώντας σε εκρηκτική αύξηση των πωλήσεων, ενώ ως… κερασάκι έρχονται να προστεθούν οι κορυφαίες αξιολογήσεις ασφάλειας που λαμβάνουν τα κινεζικά μοντέλα από το Euro NCAP, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα αξιολόγησης νέων αυτοκινήτων. «Ξεχάστε ό,τι ξέρατε για χαμηλή ποιότητα και ασφάλεια», σημειώνει στο Reuters o Matthew Avery του Euro NCAP. «Η ποιότητά τους είναι καλύτερη από άλλων».
Έξι εβδομάδες είναι αρκετές για τον επανασχεδιασμό μοντέλων (!)
Το Reuters, σε δημοσίευμά του παρουσιάζει την ταχύτητα και αποτελεσματικότητα των Κινέζων, που έχουν αφήσει άφωνο τον κόσμο της αυτοκινητοβιομηχανίας με τις εντυπωσιακές τους επιδόσεις: Τον Οκτώβριο του 2023, όπως αναφέρει, η Chery κάλεσε εσπευσμένα μηχανικούς και προμηθευτές να μεταβούν στις δοκιμαστικές πίστες του Zhaoyuan, στην επαρχία Shandong.
Σε ένα μόνο Σαββατοκύριακο, σχεδίασαν από την αρχή την ανάρτηση και το τιμόνι της ευρωπαϊκής έκδοσης του SUV Omoda 5, που αρχικά είχε σχεδιαστεί για τους λείους δρόμους χαμηλών ταχυτήτων, αλλά πλέον έπρεπε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των στενών, ανώμαλων και γεμάτων στροφών ευρωπαϊκών δρόμων.
Μόλις έξι εβδομάδες αργότερα, η Chery ξεκίνησε τις παραδόσεις του ευρωπαϊκού Omoda 5 με νέο σύστημα διεύθυνσης, νέα φρένα, έλεγχο πρόσφυσης, βελτιωμένους αποσβεστήρες κραδασμών και νέα ελαστικά.
«Ξεχάστε κάτι τέτοιο από ευρωπαίο κατασκευαστή. Απλώς δεν γίνεται», σχολιάζει ο επικεφαλής δυναμικής οχημάτων της Chery, Riccardo Tonelli,. Με εμπειρία στην ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία και τις κορεατικές εταιρείες ελαστικών, εκτιμά πως οι δυτικοί κατασκευαστές θα χρειάζονταν πάνω από έναν χρόνο για παρόμοιες βελτιώσεις και προσαρμογές.
Η Chery, με εξαγωγές σε πάνω από 100 χώρες και πλάνο για εργοστάσια στην Ευρώπη προσφέρει όλη την γκάμα (από βενζινοκίνητα έως ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά), με την προσέγγισή της να είναι απλή: αν ένα μοντέλο δεν πετύχει, το αλλάζει ριζικά μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια. «Αν αύριο μας πουν ότι το Jaecoo 7 δεν αρέσει, απλώς το αλλάζουμε. Το όνομα ίσως μείνει το ίδιο, αλλά το αυτοκίνητο θα είναι τελείως διαφορετικό, και θα είναι έτοιμο σε λιγότερο από δύο χρόνια», τόνισε ο Peter Matkin, επικεφαλής μηχανικός της Chery για διεθνείς μάρκες
Ποιότητα, ασφάλεια, τιμή και ταχύτητα τα κλειδιά της επιτυχίας
Η νέα παγκόσμια κυριαρχία της Κίνας βασίζεται σε έναν συνδυασμό ποιότητας τιμής, αλλά και στη μοναδική παραγωγική ικανότητα που διαθέτουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες: τη δραστική μείωση του χρόνου ανάπτυξης ενός νέου μοντέλου σε μόλις 18 μήνες.
Σύμφωνα με την AlixPartners, κορυφαία εταιρεία παροχής χρηματοοικονομικών συμβουλών στον κόσμο, η μέση ηλικία ενός ηλεκτρικού ή plug-in υβριδικού μοντέλου κινεζικής μάρκας στην εσωτερική αγορά είναι 1,6 έτη, έναντι 5,4 ετών για τα αντίστοιχα ξένα μοντέλα. Η ταχύτητα αυτή έχει προκαλέσει πανικό στους παραδοσιακούς κατασκευαστές, οι οποίοι συνήθως ανανεώνουν μοντέλα κάθε πέντε ή και δέκα χρόνια.
Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης κατηγορούν την Κίνα για αθέμιτες επιδοτήσεις και επιβάλλουν δασμούς. Όμως, σύμφωνα με το Reuters, το πραγματικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των Κινέζων φαίνεται να είναι η τεχνολογία που χρησιμοποιούν και η ταχύτητα ανάπτυξης.
Η BYD, για παράδειγμα, απασχολεί περίπου 900.000 εργαζομένους, σχεδόν όσους μαζί η Toyota και η Volkswagen, προσφέροντάς τους μοναδικά προνόμια όπως η επιδοτούμενη στέγαση, η μετακίνηση και τα σχολεία για να ενισχύσει την παραγωγικότητά τους.
Οι υπάλληλοι συχνά εργάζονται έξι ημέρες την εβδομάδα για 12 ώρες, λέει ο Peter Matkin. «Οι παγκόσμιοι κατασκευαστές δεν έχουν ιδέα με τι έχουν να κάνουν», σημειώνει.
Τα εντυπωσιακά νούμερα της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας
Το 2024, οι πωλήσεις της BYD και της Chery αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά περίπου 40%, ενώ η Tesla σημείωσε μείωση για πρώτη φορά, λόγω γήρανσης των μοντέλων της αλλά και των πολιτικών ενεργειών του Elon Musk στην κυβέρνηση Trump, οι οποίες πυροδότησαν ένα διεθνές κίνημα μποϊκοτάζ σε βάρος της αυτοκινητοβιομηχανίας του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο.
Από το 2020 έως το 2024, οι πέντε κορυφαίοι ξένοι κατασκευαστές στην Κίνα (Volkswagen, Toyota, Honda, GM και Nissan) είδαν τις ετήσιες πωλήσεις τους να πέφτουν από 9,4 εκατ. σε 6,4 εκατ. αντίθετα με τους Κινέζους, των οποίων οι πωλήσεις σχεδόν διπλασιάστηκαν.
Αυτή η ραγδαία άνοδος έφερε και συνεργασίες, καθώς η VW συνεργάζεται πλέον με την Xpeng, ενώ Toyota και η Stellantis (FIAT και Peugeot) επιδιώκουν να μάθουν από τις κινεζικές πρακτικές. Στην έκθεση της Σαγκάης, ο Ralf Brandstaetter από τη VW δήλωσε ότι στόχος είναι να «γίνουμε τόσο γρήγοροι και ανταγωνιστικοί όσο μια κινέζικη startup».
Ακόμη και μεγάλοι παίκτες όπως η Toyota αιφνιδιάστηκαν από την ευελιξία της BYD όταν συνεργάστηκαν για το ηλεκτρικό bZ3. Οι Ιάπωνες, συνηθισμένοι σε τετραετή κύκλο ανάπτυξης με εξαντλητικά τεστ, έμειναν άναυδοι από τη δυνατότητα της BYD να αλλάζει εξαρτήματα και σχεδίαση λίγο πριν την παραγωγή.
Αλλαγή πλεύσης ή… κατάρρευση για τις εταιρείες του υπόλοιπου κόσμου
Τα ταχύτατα αντανακλαστικά και η καινοτομία των κινεζικών αυτοκινητοβιομηχανιών φέρνουν τούμπα τα δεδομένα στην παγκόσμια αγορά. Με εσωτερική παραγωγή εξαρτημάτων και συνεχείς επανασχεδιασμούς, οι Κινέζοι αναπτύσσουν μια κουλτούρα που θυμίζει περισσότερο τεχνολογικές startups παρά βιομηχανικούς γίγαντες.
Οι εξελίξεις αυτές εκτός του ότι είναι εντυπωσιακές, αποτελούν ένα μήνυμα για μια αγορά που αλλάζει. Η Κίνα παύει να αντιγράφει και να υπολείπεται ποιότητας, ενώ παραδοσιακοί κατασκευαστές αυτοκινήτων καλούνται να επαναπροσδιορίσουν τις στρατηγικές τους, όχι ως στοιχείο βελτίωσης, αλλά ως όρο επιβίωσης.