MENU

Αυτοί είναι οι Top-25 ευρωπαϊκοί προορισμοί ανά τον κόσμο – Θετικές και αρνητικές εκπλήξεις

Αξιοσημείωτο το γεγονός πως στα World’s Best Awards 2025 δεν συμπεριλαμβάνεται κάποια πόλη της χώρας με τους περισσότερους επισκέπτες στον κόσμο ετησίως

Την 11η θέση σε παγκόσμια εμβέλεια κατέλαβε η Φλωρεντία στα World’s Best Awards 2025 του Travel + Leisure, μια έρευνα με ψήφους αναγνωστών που αναδεικνύει τους αγαπημένους προορισμούς των ταξιδιωτών σε όλο τον κόσμο, φιγουράροντας στην κορυφή μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων, με την πρώτη δεκάδα να απαρτίζεται κυρίως από κράτη της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας: Την πρώτη θέση παγκοσμίως κατέλαβε το Σαν Μιγκέλ ντε Αγιέντε στο Μεξικό, ακολουθούμενη από την επίσης μεξικανική, Οαχάκα, και το Τόκιο.

Η αξιολόγηση των πόλεων, σύμφωνα με το Euronews, βασίζεται στους εξής παράγοντες: αξιοθέατα και ορόσημα, πολιτισμός, φαγητό, φιλικότητα, ψώνια και αξία.

Τα αποτελέσματα δείχνουν, ότι η Ιταλία ήταν η τέταρτη χώρα με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο το 2024, προσελκύοντας περισσότερους από 71 εκατ. διεθνείς επισκέπτες.

Η Φλωρεντία λοιπόν, δεν είναι η μοναδική ιταλική παρουσία της λίστας, αφού μετά την 11η Φλωρεντία, βλέπουμε την 18η Ρώμη και την 23η Σιένα να κερδίζουν πόντους για τη διαχρονική ομορφιά, το υπέροχο φαγητό και τον πολιτισμό τους, από καθεδρικούς ναούς και τρατορίες αιώνων μέχρι πλακόστρωτους δρόμους γεμάτους τοπική ζωή.

Η Φλωρεντία συνεχίζει να μαγεύει όσους την επισκέπτονται με τις ηλιόλουστες πλατείες, την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και τα ρουστίκ εστιατόριά της, ενώ η Ρώμη ξεχωρίζει για την τεράστια ιστορία της, την ώρα που η γραφική Σιένα κερδίζει τις εντυπώσεις χάρη στη φυσική της ομορφιά και τα μεσαιωνικά κτίρια με τους γοτθικούς πύργους της να δημιουργούν έναν μοναδικό συνδυασμό.

Ισχυρή παρουσία από Τουρκία και Ισπανία

Η Ισπανία είδε δύο από τις πόλεις της Ανδαλουσίας να κατακτούν τις αμέσως επόμενες θέσεις μετά τη Φλωρεντία: τη Σεβίλλη στη 12η θέση και τη Γρανάδα στη 13η. Αμφότερες αναγνωρίστηκαν για την ιστορική τους κληρονομιά και τις ατμοσφαιρικές παλιές πόλεις.

Στη συνέχεια και στην 14η θέση βλέπουμε την Κωνσταντινούπολη, που γεφυρώνει την Ευρώπη και την Ασία.

Η Σεβίλλη τραβάει τα βλέμματα με τα πλακόστρωτα δρομάκια, τη ζωντανή νυχτερινή ζωή και τα μεγαλοπρεπή μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ η Γρανάδα, που βρίσκεται στους πρόποδες της οροσειράς Σιέρα Νεβάδα, προάγει μια πιο ήσυχη πλην μαγική εικόνα, με την Αλάμπρα -το φρούριο στην κορυφή του λόφου- να παραμένει ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της Ευρώπης.

Εν τω μεταξύ, το πλούσιο φαγητό της Κωνσταντινούπολης, η απίστευτη ιστορία και η τοποθεσία στο σημείο συνάντησης δύο ηπείρων την καθιστούν μια από τις πιο συναρπαστικές πόλεις του κόσμου.

Λάμπει δια της απουσίας της η Γαλλία – Προ-τελευταία και καταϊδρωμένη η Πορτογαλία

Η πιο αισθητή απουσία της λίστας είναι σίγουρα η Γαλλία. Παρά το γεγονός ότι είναι η χώρα με τους περισσότερους επισκέπτες στον κόσμο, προσελκύοντας πάνω από 100 εκατ. τουρίστες ετησίως, η Γαλλία δεν είχε ούτε μία πόλη στην πρώτη 25άδα των φετινών βραβείων.

Ενώ η Γαλλία παραμένει διαχρονικά δημοφιλής, η απουσία μπορεί να αντανακλά τις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις του κυρίως αμερικανικού αναγνωστικού κοινού του περιοδικού.

Οι μικρότερες, πιο αργές πόλεις με μεγαλύτερη αντιληπτή αξία -και ίσως λιγότερη επιρροή από τον υπερτουρισμό- φαίνεται να έχουν κερδίσει έδαφος έναντι μεγαλύτερων προορισμών όπως το Παρίσι.

Ο τελευταίος ευρωπαϊκός προορισμός που μπήκε στη λίστα, το Πόρτο της Πορτογαλίας στην 24η θέση, αντανακλά και αυτή την αλλαγή, ακόμη και αν η τουριστική βιομηχανία της αρχίζει να αναπτύσσεται.

Το συμπέρασμα μπορεί να είναι ότι σε μια εποχή μετά την πανδημία που διαμορφώνεται από την αξία, την αυθεντικότητα και την ευκολία, ακόμη και τα διαχρονικά αγαπημένα των ταξιδιών δεν έχουν εγγυημένη μια θέση στην κορυφή.

Σχετικά Άρθρα