Ο καθηγητής ψυχολογίας του Stanford, Jamil Zaki, αποκαλύπτει στο CNCB τον λάθος δρόμο που για πολλά χρόνια ακολουθούσε, όντας κυνικός και χωρίς ενσυναίσθηση κι εμπιστοσύνη στους συνεργάτες του.
Το παράδειγμα του φίλου και συναδέλφου του, Emile Bruneau, ο οποίος «φορούσε» ένα χαμόγελο ακόμα και στους πιο δύσκολους καιρούς, όταν μια επιθετική μορφή καρκίνου του στερούσε λίγο-λίγο τη ζωή, τον έκανε να αλλάξει ρότα και να αναθεωρήσει πολλά πράγματα για την αξία της ζωής και να αναρωτηθεί, τι και γιατί τον εμποδίζει από το να έχει την ίδια ψυχοσύνθεση.
Το CNBC σε έρευνά του φτάνει σε πέντε βασικές παραμέτρους που θεωρεί, ότι οφείλονται σε αυτό το γεγονός.
1) Ο κυνισμός δεν είναι υγιής ή ωφέλιμος
Όπως εξηγεί ο Zaki, «ο κυνισμός είναι η θεωρία ότι οι άνθρωποι είναι εγωιστές, άπληστοι και ανέντιμοι». Επηρεάζει τον τρόπο που σκέφτονται και συμπεριφέρονται οι άνθρωποι και συνδέεται με χειρότερα αποτελέσματα, σύμφωνα με έρευνες. «Οι κυνικοί υποφέρουν περισσότερο από κατάθλιψη, πίνουν περισσότερο, κερδίζουν λιγότερα χρήματα και μάλιστα πεθαίνουν νεότεροι» όπως αναφέρει ο ίδιος.
Αν και η αμερικανική κοινωνία συχνά προωθεί την ιδέα ότι οι κυνικοί είναι πιο έξυπνοι, στην πραγματικότητα «τα πηγαίνουν λιγότερο καλά στα γνωστικά τεστ και δυσκολεύονται να εντοπίσουν τους ψεύτες», σημειώνει. Αυτή η νοοτροπία τείνει να εμποδίζει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα – και να αναλαμβάνουν δράση για να τα κάνουν έτσι. «Οι σκέψεις αλλάζουν τον κόσμο και ο κυνισμός μετατρέπει τον δικό μας σε ένα πιο κακό, πιο θλιβερό, πιο άρρωστο μέρος», τονίζει ο Zaki.
2) Ο κυνισμός είναι μια σύντομη οδός για μοναξιά κι απομόνωση
Ο κυνισμός «Παίζει έναν παραγκωνισμένο αλλά επικίνδυνο ρόλο στο πρόβλημα της μοναξιάς στην Αμερική», σημειώνει ο Zaki, για να συνεχίσει: «Εντείνει την κατάθλιψη, διαταράσσει τον ύπνο, επιταχύνει την κυτταρική γήρανση και δυσκολεύει την ανάκαμψη από το άγχος».
Οι άνθρωποι συχνά υποτιμούν την αλληλεπίδραση και τη σύνδεση με τον διπλανό τους. Η εμπιστοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε συνεργασία αντί για ανταγωνισμό και, με την πάροδο του χρόνου, να διαμορφώσει πιο υγιείς κοινότητες και εργασιακές κουλτούρες, λέει.
3) Οι επιλογές σας δεν είναι μόνο «κυνικές» ή «αφελείς»
Σύμφωνα με τον Zaki, όταν κάποιος δεν είναι κυνικός, αγνοεί ύποπτα σημάδια, ξεχνά τις προδοσίες και κρατά κάθε ένδειξη ανθρώπινης καλοσύνης.
Αν και ο ίδιος δεν αφομοιώνει εντελώς στη ζωή του αυτή την οπτική, προτείνει στους αναγνώστες να προσπαθήσουν να γίνουν αυτό που αποκαλεί «ελπιδοφόρους σκεπτικιστές» ή περίεργους ανθρώπους που προσεγγίζουν τον κόσμο με μια θετική προσέγγιση, όπως έκανε ο Emile.
4) Η αλλαγή νοοτροπίας είναι στο χέρι σας
Στα βιβλία του ο Zaki, περιγράφει τους πολλούς τρόπους με τους οποίους ο κυνισμός μας παγιδεύει και δίνει τη λύση, στο πώς μπορούμε να ξεφύγουμε από την ασφάλειά του, αποκαλύπτοντας αρκετά πρακτικά βήματα που μπορούν να κάνουν οι αναγνώστες, για να γίνουν αυτοί οι «ελπιδοφόροι σκεπτικιστές».
5) Η ελπίδα δίνει στον κόσμο την ώθηση να παλέψει για μια αλλαγή
Ο Zaki προσπαθεί να καταρρίψει τον μύθο ότι «οι αισιόδοξοι αποφεύγουν τα προβλήματα, ενώ οι κυνικοί ρίχνουν φως σε αυτά». Πολύ συχνά, γράφει, οι κυνικοί απλώς εγκαταλείπουν την πιθανότητα αλλαγής.
«Στην πραγματικότητα, η ελπίδα (η αίσθηση ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να βελτιωθούν στο μέλλον) αναμεμειγμένη με οργή, είναι αυτή που εμπνέει τους ανθρώπους να αγωνιστούν για την πρόοδο», λέει ο Zaki.
Σε όλο το βιβλίο, τέλος, ο Zaki μοιράζεται ιστορίες ατόμων που ανέλαβαν δράση, βρήκαν συνεργάτες και πέτυχαν. Μια από αυτές που ο ίδιος έχει κρατήσει ως… φυλαχτό στη ζωή του είναι η εξής: «Η ελπίδα είναι κάτι που κερδίζεις. Αποκτήσαμε την ελπίδα μας χάρη στη σκληρή δουλειά που καταβάλλουμε κάθε μέρα».