Εάν δίνετε μεγάλη βαρύτητα στις επαγγελματικές σας σχέσεις, πιθανότατα δεν θα έχετε ποτέ μια… ζουμερή ιστορία παραίτησης.
Το να πείτε ένα ψυχρό “αντίο” στο αφεντικό σας, να αποχαιρετήσετε εμφατικά αυτόν τον ενοχλητικό συνάδελφο και να πετάξετε τη λίστα υποχρεώσεών σας στα σκουπίδια μπορεί να ικανοποιήσει τον θυμό σας, αλλά μακροπρόθεσμα δεν θα σας ωφελήσει ιδιαίτερα.
Ωστόσο, η παραίτηση με… ειρηνική διάθεση δεν είναι τόσο απλή. Ειδικά αν φεύγετε μετά από μια αρνητική εμπειρία, όπως να αγνοήσουν για προαγωγή που αξίζατε ή γενικά να σας κακομεταχειρίζονται.
Ανεξάρτητα από το πώς νιώθετε πραγματικά για την εταιρεία ή τον διευθυντή σας, η παραίτησή σας «πρέπει να είναι περιτυλιγμένη με ευγνωμοσύνη», λέει η Keita Williams, ιδρυτής της life coaching εταιρείας, Success Bully.
«Σε εκείνες τις στιγμές βαθιάς απογοήτευσης, αδικίας και οργής, τότε πρέπει να εφαρμόσουμε αυτόν τον εσωτερικό κανονισμό», λέει η Williams. Προτείνει να ξεκινήσετε με τη φράση: «Σας ευχαριστώ για αυτήν την ευκαιρία».
«Ελαχιστοποιήστε το αίσθημα ενοχής κι ευθύνης»
Αντί να τονίζετε, τον λόγο της αποχώρησής σας, εστιάστε σε αυτά που αποκομίσατε από την εμπειρία σας. Για να γίνει αυτό, η Williams «ξετυλίγει» το ακόλουθο σενάριο: «Σας ευχαριστώ για αυτή την ευκαιρία. Έμαθα (αναφέρετε ό,τι μάθατε) και εξελίχθηκα (μιλήστε για το έργο και την πρόοδό σας στη συγκεκριμένη δουλειά) και θα ήθελα να οι δρόμοι μας να διασταυρωθούν ξανά στο μέλλον».
Ίσως είναι έξυπνο να αποδίδετε την αποχώρησή σας σε ένα πιο μακροπρόθεσμο πλάνο, λέει ο Matt Abrahams, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Stanford και ειδικός στην επικοινωνία. Αυτό θα μπορούσε να μοιάζει με έκφραση ενθουσιασμού για μια πτυχή της νέας σας δουλειάς που δεν παρέχει ο τρέχων ρόλος σας.
Εάν εγκαταλείπετε τη δουλειά χωρίς να έχετε προετοιμάσει την επόμενη, μπορείτε να πείτε ότι θέλετε να εστιάσετε στα ταξίδια ή την οικογένειά σας: «Ουσιαστικά, εσείς θίγετε τους λόγους που στρέφεστε σε κάτι άλλο», λέει. «Ελαχιστοποιήστε το αίσθημα ενοχής κι ευθύνης που μπορεί να έχει κάποιος εστιάζοντας σε κάτι που θέλετε». Ακόμα κι αν οι διευθυντές σας δεν το δεχτούν εντελώς, δεν μπορούν να κάνουν πολλά γι’ αυτό. «Είναι δύσκολο να πεις σε κάποιον «Μην κυνηγάς τα όνειρά σου», λέει ο Abrahams.
«Σκέψου τον εαυτό σου σαν ένα Brand»
Ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας όταν αισθάνεστε ότι σας υποτιμούν συνεχώς. Για να καταπνίξετε λίγη από αυτή την απογοήτευση, ο επαναπροσδιορισμός των στόχων σας, μπορεί να σας βοηθήσει εκ των προτέρων.
«Δεν είσαι εκεί για να κατηγορήσεις την εταιρεία ή το αφεντικό σου», λέει ο Williams. «Είστε εκεί για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και το μέλλον σας. Δεν ξέρετε αν και πώς μπορεί να ξανασυναντηθείτε με το συγκεκριμένο άτομο στο μέλλον, οπότε είναι καλύτερο η τελευταία εντύπωση που έχουν για εσάς να μην είναι αρνητική. Σκεφτείτε τον εαυτό σας ως ένα Brand και πώς θέλετε να σας αντιλαμβάνονται ή να σας θυμούνται» συνεχίζει, για να ολοκληρώσει. «Η ομιλία σας και ο τρόπος που χειρίζεστε τα πράγματα πρέπει να είναι μέσα από αυτό το πρίσμα».