Τα σαββατόβραδα του Jacob Cooper δεν μοιάζουν με αυτά του μέσου 29χρονου, αφού αυτός ξυπνάει στις 4:00 το ξημέρωμα για να ξεκινήσει κατά τις 5:00 να εργάζεται στην κουζίνα του στο Μπρούκλιν, όπου δημιουργεί τα αγαπημένα του bagels και γενικότερα οτιδήποτε έχει να κάνει με ζύμη.
Πώς όμως έφτασε εδώ; Η ιστορία του, την οποία διηγείται στο CNBC, θα σας αφήσει άφωνους. Ο Jacon Cooper λοιπόν, έχει διαγράψει μια απίστευτη ανατροπή στην επαγγελματική του ζωή, φυσικά με δική του απόφαση. Μέχρι πρόσφατα εργαζόταν σε μια επιχείρηση τεχνολογίας, της οποίας ήταν συνιδρυτής και τεχνικός διευθυντής και η οποία του παρείχε ετήσιο εισόδημα 120.000 δολαρίων.
Το 2024 όμως, έπειτα από χρόνια έντονου άγχους και επαγγελματικής εξουθένωσης, αποφάσισε να αφήσει πίσω του την ασφάλεια -μισθού και άγχους- για να ξεκινήσει κάτι δικό του, πιο γνήσιο, πιο πηγαίο και πιο δημιουργικό.

Η ιδέα ήρθε ξαφνικά, όταν τυχαία ο Cooper θυμήθηκε τα Bagel Bites που αγαπούσε ως παιδί και σκέφτηκε, αν και πώς θα μπορούσε να τα αναβαθμίσει. Σύντομα λοιπόν ξεκίνησε να πειραματίζεται στην κουζίνα του με συνταγές για πίτσα bagels, ακολουθώντας βιβλία μαγειρικής, φόρουμ του Reddit και δεκάδες διαδικτυακά βίντεο. Έπειτα από αμέτρητες δοκιμές (ο ίδιος υπολογίζει ότι πειραματίστηκε σε περισσότερα από 40.000 bagels) βρήκε τη συνταγή που τον ικανοποιούσε.
Τον Ιανουάριο του 2025 ίδρυσε επίσημα την επιχείρησή του, την Pizzabagel.nyc, με αρχική επένδυση από προσωπικές αποταμιεύσεις και χρήματα που εξασφάλισε, πουλώντας μέρος των μετοχών του στην πρώην εταιρεία του. Η επιχείρηση δραστηριοποιείται σε pop-up εκδηλώσεις, αγορές παραγωγών και catering, προσφέροντας έξι γεύσεις, από κλασικό τυρί και πεπερόνι έως ρικότα, buffalo dip και πικάντικη βότκα.

Η ανταπόκριση του κοινού ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Μέσα στους πρώτους μήνες η Pizzabagel.nyc άρχισε να αυξάνει σταθερά τις πωλήσεις της, φτάνοντας τον Ιούλιο περίπου τα 10.000 δολάρια και τον Σεπτέμβριο τα 20.000 δολάρια, ποσό που κάλυψε πλήρως τα μηνιαία έξοδα της επιχείρησης. Ο Cooper επανεπένδυσε το κέρδος των 5.000 δολαρίων πίσω στην εταιρεία, συνεχίζοντας χωρίς να λαμβάνει μισθό.
Παρότι εργάζεται έως και 90 ώρες την εβδομάδα, ο ίδιος αρνείται να δεχθεί, πως αισθάνεται εξουθένωση, το αντίθετο μάλιστα. «Αν και δουλεύω όσο σκληρά όσο ποτέ, κάθε φορά που κάποιος δοκιμάζει τα bagels και επιστρέφει για περισσότερα, νιώθω ότι άξιζε ο κόπος», αναφέρει με περηφάνια.
Ο καιρός αποτελεί τον μεγαλύτερο αστάθμητο παράγοντα, αφού μια βροχερή μέρα μπορεί να μειώσει τις πωλήσεις στο μισό. Παρ’ όλα αυτά, ο Cooper παραμένει αισιόδοξος και ήδη σχεδιάζει την επόμενη φάση της επιχείρησής του: να μπει στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
«Δεν προσπαθώ να κάνω την επιχείρηση να πετύχει με… βίαιο τρόπο», λέει. «Αν βλέπω ότι υπάρχει ενδιαφέρον και προοπτική, θα συνεχίσω. Αν όχι, ξέρω ότι μπορώ πάντα να επιστρέψω στην τεχνολογία».
Περισσότερες ειδήσεις
Όταν η τεχνολογία περνάει… από το στομάχι – Μια θέση εργασίας που πολλοί θα ονειρεύονταν
Εγκατέλειψε τη δουλειά της στη Wall Street για να ιδρύσει τη δική της επιχείρηση