Πώς να γίνετε καλύτεροι τουρίστες στις πόλεις της Ευρώπης που πλήττονται από υπερτουρισμό
Οι συντάκτες του Time Out προτείνουν τρόπους για να μη γίνεται μέρος του προβλήματος
Καθώς τα αντιτουριστικά αισθήματα αυξάνονται, οι συντάκτες του Time Out μοιράζονται τις συμβουλές τους ώστε η επίσκεψή σας στα ταξιδιωτικά hotspots της ηπείρου να γίνονται με σεβασμό στους κατοίκους και το περιβάλλον.
Έχετε δει τις ειδήσεις. Στις πιο δημοφιλείς πόλεις της Ευρώπης, οι ντόπιοι έχουν πραγματικά απαυδήσει. Κλείνουν τους δρόμους στην Τενερίφη. Πυροβολούν τουρίστες με νεροπίστολα στη Βαρκελώνη. Κρεμάνε πανό με το σύνθημα «τουρίστες σπίτι σας» στους δρόμους της Αθήνας. Παρά το γεγονός ότι οι τοπικές αρχές εφαρμόζουν μέτρα όπως η απαγόρευση των βραχυχρόνιων μισθώσεων και η αύξηση των τουριστικών φόρων, η απογοήτευση από τον υπερτουρισμό γιγαντώνεται.
Φυσικά, ένα πράγμα που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να παρακάμψετε εντελώς αυτές τις πόλεις και να ξοδέψετε τα χρήματά σας σε προορισμούς που επιδιώκουν ενεργά την αύξηση του τουρισμού.
Αλλά αν έχετε προγραμματίσει ένα ταξίδι, μην ανησυχείτε: είναι δυνατό να επισκεφθείτε τις πόλεις της Ευρώπης που υποφέρουν από το μαζικό τουρισμό χωρίς να γίνετε μέρος του προβλήματος (ή να εκνευρίσετε τους ντόπιους).
Μην ταΐζετε την οικονομία των “σκουπιδιών”
“Προφανώς δεν στέκεστε στα αριστερά μιας κυλιόμενης σκάλας. Αλλά πέρα από αυτό, να γνωρίζετε ότι το Λονδίνο έχει μια ακμάζουσα βιομηχανία «Crap. Χάλια εστιατόρια, χάλια ξεναγήσεις, χάλια παμπ, χάλια μαγαζιά, κανένα από τα οποία δεν αξίζει ούτε λεπτό από το χρόνο σας.
Αν το ρισκάρετε με κάποιο άθλιο καφέ σε κεντρική τοποθεσία στη Βαρκελώνη ή τη Λισαβόνα, μπορεί να κερδίσετε το στοίχημα. Τα αντίστοιχα μέρη στο Λονδίνο είναι όλα κακά και απλώς και μόνο η είσοδος σε αυτά θα σας κάνει να μελαγχολήσετε. Χωρίς κανέναν προγραμματισμό, μπορεί κάλλιστα να πηγαίνετε από το ένα μέρος στο άλλο και στο τέλος απλώς να απογοητευτείτε όλο και περισσότερο από το Λονδίνο». – Joe Mackertich, συντάκτης του Time Out London.
“Υπάρχει μια πορτογαλική παροιμία – «comer gato por lebre» – που μεταφράζεται ως «αγοράζω γουρούνι στο σακί». Σημαίνει να σε εξαπατούν και να νομίζεις ότι έχεις κάτι υψηλής ποιότητας, αλλά στην πραγματικότητα να είναι κοινό, ψεύτικο ή απλά κακό. Αν θέλετε να είστε ένας έξυπνος τουρίστας στη Λισαβόνα, μην πέσετε στις παγίδες των δήθεν παραδοσιακών εστιατορίων που προσφέρουν περήφανα ισπανικές paellas, αγγλικά πρωινά και francesinhas του Πόρτο σαν να πρόκειται για τοπικές λιχουδιές”. – Vera Moura, συντάκτης του Time Out Portugal.
Δείξτε σεβασμό στους ντόπιους
“Να ένα απλό κόλπο για να είστε καλός τουρίστας στο Άμστερνταμ: συμπεριφερθείτε σε αυτό όπως θα κάνατε στη γενέτειρά σας. Θα πίνατε, θα φωνάζατε και θα καπνίζατε χόρτο στους δρόμους της πόλης σας; Απίθανο. Αντίθετα, θα δείξετε σεβασμό. Θα καταβάλλετε λίγη προσπάθεια, θα την αντιμετωπίσετε ως ένα μέρος που θέλετε να διατηρήσετε και να τιμήσετε, όχι ως μια ηδονιστική Ντίσνεϋλαντ. Εξάλλου, το σπίτι σημαίνει να είσαι μέρος μιας κοινότητας, όχι χωριστά από αυτήν”. – Callum Booth, συγγραφέας στο Time Out Amsterdam
“Οι κάτοικοι του Βερολίνου είναι πολύ αρνητικοί στις φωτογραφίες, και θα πρέπει να ζητήσετε άδεια αν θέλετε απεγνωσμένα να τραβήξετε ένα πλάνο. Επιπλέον, είναι κάπως… ανατριχιαστικό. Φίλη μου έπιασε έναν τουρίστα να τον βιντεοσκοπεί και τον ρώτησε γιατί το κάνει αυτό. ‘Είσαι τόσο όμορφη!’ ήταν η απάντησή τους. Δεν είμαστε ζώα στο ζωολογικό κήπο – είναι απλά περίεργο”. – Kate Bettes, συγγραφέας στο Time Out Berlin
Αφήστε στην άκρη το τηλέφωνο
“Το να περπατάτε χωρίς να σκέφτεστε να ενημερώσετε το Instagram story σας ή να απαθανατίσετε περιεχόμενο αλλάζει τη ζωή σας. Θα εμφανιστείτε ως άτομο ανοιχτό σε συναντήσεις και ανταλλαγές, όχι ως κάποιος που θέλει να σκηνοθετήσει την ύπαρξή του. Και ως δια μαγείας θα γνωρίσετε ανθρώπους. Αυτός δεν είναι ο στόχος ενός ταξιδιού;” – Antoine Besse, συντάκτης εστιατορίων και μπαρ στο Time Out Paris
Βγείτε έξω από τη ζώνη άνεσής σας
“Επιλέξτε άγνωστα πιάτα από το μενού. Γιατί να ταξιδέψετε στον κόσμο αν είναι για να καταλήξετε να τρώτε τα ίδια πιάτα με αυτά που τρώτε στην πατρίδα σας; Ταξιδεύοντας σημαίνει ότι βάζετε τον εαυτό σας (λίγο) σε κίνδυνο. Ρωτήστε τους ντόπιους τι σας προτείνουν και δοκιμάστε μερικές τοπικές σπεσιαλιτέ. Μην φωτογραφίζετε το πιάτο σας – δοκιμάστε το, απολαύστε το. Στη χειρότερη περίπτωση, αν δεν σας αρέσει, θα έχετε μια καλή ιστορία να διηγηθείτε.
Η δεύτερη συμβουλή μου; Κάντε ένα βήμα στην άκρη. Τολμήστε να αφήσετε τις άκρως τουριστικές περιοχές και -με σεμνότητα και σεβασμό- εξερευνήστε πιο αυθεντικές γειτονιές, παλαιότερα μαγαζιά και λιγότερο «μοντέρνα» μπαρ”. – Antoine
Επίσκεψη εκτός εποχής
‘Ένας εύκολος τρόπος για να γίνετε καλύτερος ταξιδιώτης. Επισκεφθείτε δημοφιλείς τοποθεσίες εκτός εποχής αιχμής. Όχι μόνο θα έχετε μια καλύτερη εμπειρία χάρη στον μικρότερο συνωστισμό και τα πιο οικονομικά καταλύματα, αλλά θα επιβαρύνετε λιγότερο τις τοπικές επιχειρήσεις που είναι καταπονημένες κατά τις περιόδους αιχμής. Στην Ιταλία, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επισκεφθείτε τη Ρώμη στις αρχές Δεκεμβρίου, τη Βενετία τον Νοέμβριο και την Ακτή Αμάλφι τον Απρίλιο (προσέξτε μόνο τις διακοπές του Πάσχα)”.- Livia Hengel, συγγραφέας στο Time Out Italy και ιδρύτρια του The Italy Edit
Ενσωματώστε τη city break απόδρασή σας σε ένα μεγαλύτερο, πιο αργό ταξίδι
“Συνιστώ ανεπιφύλακτα να ταξιδέψετε αργά, ή περιφερειακά, στην Ιταλία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επικεντρωθείτε σε έναν βασικό προορισμό (όπως η Ρώμη) και στη συνέχεια να επισκεφθείτε μικρότερες πόλεις γύρω από αυτόν, αντί να προσπαθήσετε να διασχίσετε όλα τα σημαντικότερα σημεία της Ιταλίας σε μία εβδομάδα.
Σε μόλις μία ώρα οδήγησης από τη Ρώμη μπορείτε να φτάσετε σε όμορφες παραθαλάσσιες πόλεις, μια μίνι Πομπηία, ηφαιστειακές λίμνες, βίλες με κήπους, τάφους των Ετρούσκων και πολλά άλλα. Η Ιταλία είναι πυκνή, οπότε δεν χρειάζεται να ταξιδέψετε μακριά για να ζήσετε μια απίστευτα ολοκληρωμένη πολιτιστική εμπειρία”.- Livia
Κατανοήστε τον αντίκτυπο της επίσκεψής σας
“Η πραγματικότητα είναι ότι οι περισσότεροι τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη μας είναι άνθρωποι με σεβασμό. Φυσικά, ορισμένα αγενή άτομα ρυπαίνουν τους δρόμους, κάποιοι πίνουν και φωνάζουν υπερβολικά και άλλοι καταλαμβάνουν δημόσιους χώρους χωρίς να υπολογίζουν την ταλαιπωρία που μπορεί να προκαλέσουν στους ντόπιους. Ωστόσο, το κύριο παράπονο για τους επισκέπτες είναι ότι είναι απλώς πάρα πολλοί. Πέρυσι, 15,6 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφθηκαν τη Βαρκελώνη, ενώ οι κάτοικοι μόλις και μετά βίας ξεπερνούν το ενάμισι εκατομμύριο.
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η φυσική πίεση αυτού του κορεσμού σε ορισμένες γειτονιές και σημεία ενδιαφέροντος- έχει επίσης αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις, όπως η αύξηση των ενοικίων κατά 68% τα τελευταία 10 χρόνια.
Οι τουρίστες πρέπει να λάβουν υπόψη τους αυτό το πλαίσιο όταν σχεδιάζουν συνειδητά την επίσκεψή τους: πού θα επιλέξουν να μείνουν, πού θα φάνε, ποια αξιοθέατα θα επισκεφθούν, πώς θα αλληλεπιδράσουν με τους ντόπιους, τι αναμνηστικά θα αγοράσουν… το αν η επίσκεψή τους θα έχει θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο θα εξαρτηθεί από αυτές τις εκτιμήσεις και πιθανότατα θα τους επιτρέψει να απολαύσουν μια πολύ πιο αυθεντική Βαρκελώνη”. Maria José Gómez, editor at Time Out Barcelona