MENU

Τοξικότητα στον εργασιακό τομέα – Ποιες ενδεικτικές φράσεις-συμπεριφορές τη φανερώνουν και πώς να τη διαχειριστείτε

Πολλοί εργοδότες προσπαθούν μέσω της πίεσης να ενθαρρύνουν έναν εργαζόμενο, όμως καταλήγουν να τον φέρνουν σε αδιέξοδο και να κάνουν ακόμα πιο δύσκολο το έργο του

Ένα από τα πιο σημαντικά χαρίσματα ενός εργοδότη είναι να ξέρει, πώς και πότε να δημιουργεί κίνητρο και να «απογειώνει» έναν εργαζόμενο.

Ωστόσο μερικοί άλλοι γίνονται πιο επιθετικοί, απαιτητικοί και… τοξικοί, κάτι που πολλές φορές στρέφει τους εργαζομένους τους εναντίον τους και δημιουργεί προστριβές, εντάσεις και άρα ανισορροπία μέσα σε ένα εργασιακό περιβάλλον.

Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδικούς οι φράσεις που χρησιμοποιούν συχνά αυτοί οι τοξικοί εργοδότες είναι οι εξής:

  • Μην ξεχνάς ότι είσαι αναλώσιμος
  • Κανείς δεν πρόκειται να σε σώσεις
  • Πρέπει να αποδεικνύεις συνεχώς την αξία σου

«Υπάρχει αυτή η διαχρονική ατάκα που κυκλοφορεί ακόμα στην αγορά εργασίας, του τύπου: “Μην νομίζεις ότι είσαι αναντικατάστατος, μπορούμε να φέρουμε κάποιον άλλον ανά πάσα στιγμή”. Και νομίζω ότι αυτό είναι πραγματικά τοξικό», λέει ο Zach Mercurio, συγγραφέας του βιβλίου “The Power of Mattering” και μέλος του Κέντρου Νόησης του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.

Όταν οι εργοδότες χρησιμοποιούν αυτές τις φράσεις, πιθανότατα προσπαθούν να ενθαρρύνουν τους υπαλλήλους τους να εργάζονται σκληρότερα ή να κάνουν τα πάντα για να κάνουν τη δουλειά τους. Στην πραγματικότητα όμως, μοιάζουν απειλητικές και εκφοβιστικές.

«Όταν κάποιος αισθάνεται ότι έχει συνεχώς το πιστόλι στον κρόταφο, τότε θα λειτουργεί σαν αναλώσιμος. Στην πραγματικότητα καταβάλλουν λιγότερη προσπάθεια», λέει ο Mercurio για να συνεχίσει: «Στην πραγματικότητα, μειώνετε την αυτοεκτίμηση και την αίσθηση ικανότητας των ανθρώπων που θέλουν να βελτιώσουν την απόδοσή τους».

Πώς να φέρετε θετικά αποτελέσματα

Για να τονώσετε το ηθικό ενός εργαζομένου, σκεφτείτε να θέσετε υψηλούς στόχους για τους υπαλλήλους σας, στόχους που μπορεί να είναι δύσκολοι, αλλά ξέρετε ότι θα μπορέσουν να τους επιτύχουν. Οι άνθρωποι παρακινούνται πραγματικά από φιλόδοξους στόχους, όπως τονίζουν οι ειδικοί. Και αυτό έχει όντως μια σημαντική ισχύ, καθώς όλοι έχουμε μέσα μας τη φλόγα του ανταγωνισμού.

«Αν δείτε έναν υπάλληλο να δυσκολεύεται, καθίστε μαζί του για να συζητήσετε την παραγωγικότητά του πριν κάνετε ή πείτε κάτι πιο δραστικό» συνιστά ο Mercurio και συνεχίζει, τονίζοντας πως αυτές οι ουσιαστικές συζητήσεις συνήθως πρέπει να περιλαμβάνουν μια ειλικρινή αξιολόγηση των προσδοκιών και της απόδοσης, αντί για προσπάθειες αναπτέρωσης του ηθικού, που μπορούν γρήγορα να γίνουν τοξικές. Αν κάποιος ακούσει ότι είναι αντικαταστάσιμος ή νιώσει ότι δεν έχει υποστήριξη, πιθανότατα θα επικεντρωθεί σε αυτό το συμπέρασμα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, σύμφωνα με τον ίδιο.

Πώς οφείλει ένας εργαζόμενος να διαχειριστεί μια τοξική συμπεριφορά

Αν ο προϊστάμενός σας χρησιμοποιεί φράσεις με παρόμοιο αποτέλεσμα, ο Mercurio συνιστά να καταγράψετε τις λέξεις που έχει πει, τα συμφραζόμενα των δηλώσεων και πώς σας έχουν επηρεάσει. Στη συνέχεια, εξηγήστε του, πώς σας έκανε να νιώσετε, λέγοντας κάτι σαν: «Όταν το άκουσα αυτό, ένιωσα πραγματικά απογοητευμένος. Έχω όρεξη για δουλειά εδώ, αλλά είναι δύσκολο να νιώσω κίνητρο όταν νιώθω ότι μπορώ να αντικατασταθώ οποιαδήποτε στιγμή».

Αν η συμπεριφορά του προϊσταμένου σας δεν αλλάξει, ίσως χρειαστεί να σκεφτείτε να απευθυνθείτε στο τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού, προσθέτει.

«Πιστεύω επίσης ότι ο χρόνος που αφιερώνετε στην εργασία με φίλους, συναδέλφους και ανωτέρους, που σας κάνουν να νιώθετε ότι έχετε σημασία, είναι πιο χρήσιμος, τόσο για εσάς, όσο και για την επιχείρηση σε ευρύτερο επίπεδο», καταλήγει ο Mercurio.

Σχετικά Άρθρα