Νέος τουριστικός φόρος για τους επιβάτες κρουαζιερόπλοιων που αποβιβάζονται στη Σαντορίνη και τη Μύκονο -δύο από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ελλάδας- τέθηκε σε ισχύ από την Τρίτη (1/4).
Συγκεκριμένα, οι επισκέπτες θα επιβαρύνονται με τέλος 20 ευρώ, στο πλαίσιο μέτρων για την αντιμετώπιση του υπερτουρισμού. Το νέο τέλος θα εφαρμόζεται κατά την τουριστική περίοδο αιχμής, έως και τις 30 Σεπτεμβρίου.
Κατά τις ενδιάμεσες περιόδους (1/4–31/5 και 1–31/10), η χρέωση μειώνεται στα 12 ευρώ για τα δύο νησιά και στα 3 ευρώ για τα υπόλοιπα λιμάνια της χώρας. Τους υπόλοιπους μήνες του έτους (1/11-31/3), το τέλος περιορίζεται σε 4 ευρώ για τη Σαντορίνη και τη Μύκονο και σε 1 ευρώ για τα λοιπά ελληνικά λιμάνια.
Οι ταξιδιώτες θα κληθούν να καταβάλουν το ποσό, μόλις αποβιβαστούν από το πλοίο, και τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση τοπικών λιμενικών και τουριστικών έργων.
Αν και το μέτρο είχε αρχικά προγραμματιστεί να ξεκινήσει από την 1η Ιουνίου, η εφαρμογή του καθυστέρησε λόγω πτώσης στην τουριστική κίνηση στη Σαντορίνη, εξαιτίας των σεισμικών δονήσεων στις αρχές του έτους.
Η Μύκονος υποδέχτηκε ούτε λίγο-ούτε πολύ 768 κρουαζιερόπλοια και 1,29 εκατ. τουρίστες το 2024, ενώ φέτος οι αντίστοιχοι αριθμοί αναμένεται να ξεπεράσουν τα 900 και 1,5 εκατ. αντίστοιχα, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Λιμένων Ελλάδος. Και τα δύο νησιά, τα οποία είναι από τα πιο δημοφιλή στην Ελλάδα, επιθυμούν να περιορίσουν τις επιπτώσεις του υπερτουρισμού και να διασφαλίσουν ότι οι τοπικές υποδομές μπορούν να αντιμετωπίσουν τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό.
Αξίζει κάπου εδώ να αναφερθεί, ότι η Μύκονος έχει περίπου 12.000 μόνιμους κατοίκους και η Σαντορίνη 15.000, αριθμοί που… ωχριούν σε σύγκριση με τον αριθμό των επισκεπτών της.
E. Σκαρβέλη: Φόρος που διασφαλίζει ότι οι τοπικές κοινότητες επωφελούνται άμεσα από τον τουρισμό
Η διευθύντρια του Ελληνικού Εθνικού Τουρισμού, Ελένη Σκαρβέλη, δήλωσε στο Independent: «Αυτός ο φόρος εισήχθη για να βοηθήσει στην υποστήριξη των υποδομών των πιο πολυσύχναστων νησιών της Ελλάδας και να διασφαλίσει ότι οι τοπικές κοινότητες επωφελούνται άμεσα από τον τουρισμό και τις κρουαζιέρες. Επίσης αντανακλά την ανάγκη για μια πιο βιώσιμη ισορροπία μεταξύ του αριθμού των επισκεπτών και μόνιμων κατοίκων δημοφιλών προορισμών όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος, συμβάλλοντας παράλληλα στην εξασφάλιση της ποιότητας της εμπειρίας των επισκεπτών».