Τη διαφωνία του ΣΕΒ σε βασικά σημεία του νέου αναπτυξιακού νόμου που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Σπύρος Θεοδωρόπουλος κατά την παρουσίαση έρευνας της MRB που γίνεται για λογαριασμό του Συνδέσμου σε ετήσια βάση με τίτλο «Σφυγμός του Επιχειρείν» και η οποία αναδεικνύει το ενεργειακό κόστος ως κεντρικό ζήτημα ανησυχίας για τις επιχειρήσεις.
Σε ότι αφορά τον αναπτυξιακό νομοσχέδιο ο κ. Θεοδωρόπουλος τάχθηκε κατά της διατήρησης του κριτηρίου των θέσεων εργασίας ως κύριο παράγοντα αξιολόγησης των επενδυτικών προτάσεων των επιχειρήσεων. Όπως είπε αυτό που έχει σημασία είναι η αύξηση της παραγωγικότητας τόσο των επιχειρήσεων όσο και της οικονομίας και πρόσθεσε ότι η δημιουργία θέσεων εργασίας θα μπορούσε να αποτελέσει κριτήριο ένταξης στον αναπτυξιακό νόμο μόνο για κάποιες παραμεθόριες περιοχές.
Επίσης άσκησε κριτική στην αξιολόγηση των προτάσεων από το κράτος σημειώνοντας ότι αυτό θα προσθέσει γραφειοκρατία και θα δημιουργήσει καθυστερήσεις. «Χάνεται αυτό που έχει κερδηθεί με τις επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και δημιουργούνται χρονοβόρες διαδικασίες αλλά και παρωχημένα κριτήρια», είπε ο κ. Θεοδωρόπουλος.
Εξάλλου σύμφωνα με την έρευνα οι μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, θέτουν το ενεργειακό κόστος στην κορυφή των ανησυχιών τους. Συγκεκριμένα το 93,9% των μεσαίων επιχειρήσεων και το 78,1% των μικρών θεωρεί το ενεργειακό κόστος ως το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, ενώ ακολουθεί η φορολογία των επιχειρήσεων για το 86,8% των μεσαίων και το 82% των μικρών. Οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές στην εργασία προβληματίζουν το 85,5% των μεσαίων και το 83,8% των μικρών. Για τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι βασικές προκλήσεις είναι οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό σε ποσοστό 71,5%, η γραφειοκρατία κατά 69,6% και οι φόροι και ασφαλιστικές εισφορές στην εργασία κατά 68,9%.
Υπέρ της υιοθέτησης του βουλγαρικού μοντέλου για το ενεργειακό κόστος
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος το θέμα του ενεργειακού κόστους δεν είναι απλό και δεν είναι κάτι που αντιμετωπίζεται εντός των ελληνικών συνόρων. «Δεν αποφασίζουμε εδώ στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι ο ΣΕΒ αναγνωρίζει πως στην Ελλάδα έχουμε πολύ υψηλό κόστος ενέργειας και έχει υποβάλει σχετικές προτάσεις στην κυβέρνηση. Υπενθύμισε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναλάβει πρωτοβουλία υποβάλλοντας προτάσεις στις Βρυξέλλες αλλά δυστυχώς όπως είπε, η προσπάθεια δεν καρποφόρησε.
Ο κ. Θεοδωρόπουλος παραδέχθηκε ότι τα συμφέροντα των μελών του Συνδέσμου μπορεί σε αρκετές περιπτώσεις να είναι αντικρουόμενα στο ζήτημα του ενεργειακού κόστους, αλλά πρόσθεσε ότι οι μεγάλοι παραγωγοί ενέργειας είναι ταυτόχρονα και μεγάλοι καταναλωτές, κάτι που επιτρέπει στο Σύνδεσμο να καταλήγει σε κοινές θέσεις.
Τέλος, η υιοθέτηση μέτρων όπως αυτό της Βουλγαρίας, η κυβέρνηση της οποίας επιδοτεί το κόστος της ενέργειας για τις επιχειρήσεις όταν αυτό ξεπερνάει τα 90 ευρώ/MWh, θα μπορούσε να είναι μια λύση για την άμβλυνση των επιπτώσεων του υψηλού ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις.