MENU

ΕΣΕΕ: Χρηματοδοτική ενίσχυση και μείωση βαρών ζητά το εμπόριο

Καφούνης: Το εμπόριο στηρίζει την οικονομία - Χρειάζεται άμεσα ευρωπαϊκή παρέμβαση και εθνική στρατηγική για τη στήριξή του

Σαφές μήνυμα προς την Πολιτεία για χρηματοδοτική ενίσχυση και μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών απευθύνει ο εμπορικός κόσμος, μέσω της παρουσίας της ΕΣΕΕ στη συνάντηση που είχε χθες, Πέμπτη 15 Μαΐου, με τον Υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για την αγορά, η ΕΣΕΕ ανέπτυξε σειρά στοχευμένων και πλήρως κοστολογημένων προτάσεων, οι οποίες αποσκοπούν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της βιωσιμότητας και της αναπτυξιακής προοπτικής του ελληνικού εμπορίου.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Σταύρος Καφούνης, επεσήμανε με έμφαση πως η παρατεταμένη δυσπραγία των εμπορικών επιχειρήσεων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα διαρκώς αυξανόμενα λειτουργικά έξοδα.

  • Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, την περίοδο 2021-2024, το κόστος ενέργειας αυξήθηκε από 40,1% έως 113,7%, επιβαρύνοντας σημαντικά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
  • Παράλληλα, η αύξηση στα μισθώματα καταστημάτων μεταξύ 2020 και 2024 κυμάνθηκε από 17,8% έως 35,3%, παρά τη θέσπιση πλαφόν στις παλαιότερες εμπορικές μισθώσεις.

Οι δείκτες αυτοί συνθέτουν ένα περιβάλλον έντονης οικονομικής πίεσης, το οποίο οδηγεί πολλές εμπορικές επιχειρήσεις στο περιθώριο ή σε λουκέτο.

Υπόμνημα με προτάσεις-εργαλεία για έξοδο από την κρίση

Η αντιπροσωπεία της ΕΣΕΕ – στην οποία συμμετείχαν επίσης ο γενικός γραμματέας Δώρος Καπράλος και η επιστημονική διευθύντρια του ΙΝΕΜΥ, Βάλια Αρανίτου – κατέθεσε στον Υπουργό Ανάπτυξης υπόμνημα με συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής, με έμφαση σε τρεις βασικούς άξονες:

  • Καταπολέμηση του αθέμιτου ανταγωνισμού από πολύ μεγάλες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου τρίτων χωρών, μέσω ευρωπαϊκής κυβερνητικής παρέμβασης.
  • Προώθηση της πρωτοβουλίας “Shopping in Greece”, με στόχο τη διασύνδεση του εμπορίου με τον τουρισμό, ώστε να ενισχυθεί το πολλαπλασιαστικό αναπτυξιακό αποτύπωμα των δύο κλάδων στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας.
  • Θεσμικές πρωτοβουλίες για αλλαγές στο ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο, εστιάζοντας σε:
    • τις καθυστερήσεις πληρωμών,
    • τους Γεωγραφικούς Εφοδιαστικούς Περιορισμούς (TSC),
    • και τη μείωση της γραφειοκρατίας, που λειτουργεί αποτρεπτικά για την επιχειρηματικότητα και επιβαρύνει τις ΜμΕ.

Το εμπόριο ως στρατηγικός πυλώνας της οικονομίας

Οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου ανέδειξαν την ανάγκη να αναγνωριστεί το εμπόριο ως στρατηγικός κλάδος εθνικής και ευρωπαϊκής σημασίας. Υπογράμμισαν πως απαιτείται:

  • Στοχευμένη χρηματοδότηση για την ψηφιακή και τεχνολογική μετάβαση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων,
  • Φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα,
  • Αξιοποίηση κοινοτικών πόρων, με προτεραιότητα στο λιανεμπόριο, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Στ. Καφούνης: Το εμπόριο στηρίζει την οικονομία – ώρα για ανταπόδοση

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Σταύρος Καφούνης, σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Το ελληνικό εμπόριο είναι ο αδιαμφισβήτητος κλάδος-ηγέτης σε κύκλο εργασιών, καθώς και ο μεγαλύτερος εργοδότης στη χώρα. Επιπλέον, είναι συνεπής και διαφανής απέναντι στη φορολογική διοίκηση, προσφέροντας καθοριστική στήριξη στα δημόσια έσοδα και στη δημοσιονομική σταθερότητα».

Τόνισε πως το εμπόριο αξίζει μεγαλύτερη χρηματοδοτική ενίσχυση και αποφόρτιση από περιττά βάρη, ώστε να αναπνεύσει, να δημιουργήσει νέες επιχειρήσεις και να προσφέρει περισσότερες θέσεις εργασίας.

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι οι προτάσεις που κατατέθηκαν στον Υπουργό Ανάπτυξης αποτελούν έναν ρεαλιστικό οδικό χάρτη αναστροφής της σημερινής καθοδικής πορείας, δίνοντας διέξοδο σε χιλιάδες μικρές και πολύ μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, που σήμερα δοκιμάζονται από το σπιράλ αυξανόμενων εξόδων και μειούμενων προσδοκιών.

Σχετικά Άρθρα