MENU

Κυρ. Πιερρακάκης: Από τη γραφειοκρατία στην εξωστρέφεια — Το σχέδιο για το νέο παραγωγικό μοντέλο

Πλήρης ψηφιοποίηση, αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας και πράσινες εξαγωγές στο επίκεντρο

Νέους στόχους και παρεμβάσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας παρουσίασε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά την ομιλία του στο επετειακό συνέδριο του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων με τίτλο: «80 Χρόνια ΠΣΕ: Ορίζοντας το Μέλλον των Ελληνικών Εξαγωγών».

Ψηφιοποίηση & Γραφειοκρατία: Το επόμενο μεγάλο στοίχημα

Ο κ. Πιερρακάκης αναγνώρισε την πρόοδο στην ψηφιοποίηση με πάνω από 2.500 ψηφιοποιημένες υπηρεσίες από τις συνολικά 5.500. Ωστόσο, υπογράμμισε πως η ψηφιοποίηση δεν αρκεί από μόνη της, τονίζοντας ότι απαιτείται γενναία απλοποίηση διαδικασιών – με έμφαση στις αδειοδοτήσεις και τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Όπως σημείωσε, οι απαραίτητες τομές δεν έχουν οικονομικό κόστος, αλλά απαιτούν πολιτική αποφασιστικότητα. Το επόμενο βήμα, τόνισε, είναι ο συνδυασμός της ψηφιοποίησης με δομικές θεσμικές απλοποιήσεις.

Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου & αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

Ο υπουργός ανέφερε ότι η χώρα, μετά την επίτευξη της δημοσιονομικής σταθερότητας, βρίσκεται σε τροχιά αλλαγής του παραγωγικού της μοντέλου, με στόχο οι εξαγωγές να φτάσουν το 60% του ΑΕΠ. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε τη σημασία της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και την αναμόρφωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης με συμμετοχή των ίδιων των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, έκανε λόγο για τη δυναμική επίδραση της απελευθέρωσης της ανώτατης εκπαίδευσης, η οποία μπορεί να προσθέσει 0,6% έως 1,7% στο ΑΕΠ.

Εξαγωγές: Από εθνική πρόκληση σε συλλογικό στοίχημα

Ο κ. Πιερρακάκης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δίνει έμφαση όχι μόνο στα χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και στα κίνητρα για συγχωνεύσεις και τη δημιουργία εξαγωγικών clusters. Ζήτησε, δε, ουσιαστικές προτάσεις από τους εξαγωγείς, προκειμένου να συνδιαμορφωθεί μια κοινή στρατηγική.

«Το εξαγωγικό αποτύπωμα είναι και εθνικό αποτύπωμα», τόνισε, υπογραμμίζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε κάθε απαραίτητη μεταρρύθμιση για τη μετάβαση σε ένα εξωστρεφές παραγωγικό μοντέλο.

Καλαμπόκης (ΠΣΕ): Made in Greece να σημαίνει ποιότητα, καινοτομία, αξιοπιστία

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΣΕ, Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον μια “παραδοσιακή οικονομία” αλλά μια χώρα που εξάγει ταλέντο, γνώση και σύγχρονο επιχειρείν.

Αναφερόμενος στο ιστορικό υψηλό των εξαγωγών το 2024, που άγγιξαν τα 50 δισ. ευρώ, τόνισε πως πρόκειται για αποτέλεσμα συλλογικού κόπου. Δήλωσε ότι το όραμα του ΠΣΕ είναι να γίνει το “Made in Greece” συνώνυμο της ποιότητας και της υπευθυνότητας.

«Ο εξαγωγέας δεν θα είναι η εξαίρεση, αλλά το πρότυπο. Και το κράτος πρέπει να είναι σύμμαχος και εταίρος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι στρατηγικοί στόχοι του ΠΣΕ για την επόμενη δεκαετία

Η νέα δεκαετία για τον ΠΣΕ χαρτογραφείται με ξεκάθαρους πυλώνες:

  1. Εκπαίδευση και mentoring νέων εξαγωγέων
  2. Ολοκληρωμένη ψηφιοποίηση τελωνειακών και εμπορικών διαδικασιών
  3. Βιώσιμες, “πράσινες” εξαγωγές
  4. Ενίσχυση υποδομών και logistics
  5. Άνοιγμα σε νέες αγορές (Ασία, Αφρική, Λατινική Αμερική)
  6. Στήριξη ΜμΕ για την εξαγωγική τους μετάβαση

Ο ΠΣΕ, όπως είπε ο κ. Καλαμπόκης, επενδύει στη νέα γενιά, προωθεί τη ψηφιοποίηση των εργαλείων του και επιδιώκει σύγχρονες εμπορικές συμφωνίες και σταθερό φορολογικό περιβάλλον.

Ενέργεια και ανταγωνιστικότητα: Ζητούμενο η μείωση του κόστους

Η Α’ Αντιπρόεδρος του ΠΣΕ, Μαρίνα Οφλούδη-Γιαβρόγλου, αναφέρθηκε στο υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα διαθέτει από τις ακριβότερες τιμές στην Ε.Ε., γεγονός που επηρεάζει άμεσα την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Τόνισε ότι απαιτείται συνεκτική εθνική στρατηγική και πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε οι εξαγωγές να μην αποτελούν προνόμιο λίγων, αλλά μοχλό συνολικής ανάπτυξης.

Σχετικά Άρθρα