Οι υψηλές θερμοκρασίες ώθησαν στα ύψη έσοδα και κέρδη για την ΕΥΔΑΠ
Νέο τιμολόγιο ετοιμάζεται να εισηγηθεί η εταιρία μετά την επικείμενη έκδοση νέας ΚΥΑ
Την έντονη ανησυχία για τις αυξημένες ανάγκες του λεκανοπεδίου της Αττικής σε νερό και την οξεία μείωση των αποθεμάτων στους ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ από 1.100 εκατ. κυβικά μέτρα τον Οκτώβριο του 2022 σε κάτω των 700 εκατ. κυβικών μέτρων ως εκτίμηση για τον φετινό Οκτώβριο, εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας των δύο τελευταίων ετών, ήρθαν να επιβεβαιώσουν και τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας για το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς.
Σύμφωνα με αυτά, η ΕΥΔΑΠ σημείωσε αύξηση του τζίρου κατά 7,2% στα 174,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων εκτινάχθηκαν κατά 674%, στα 14,5 εκατ. ευρώ από μόλις 1,9 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Ο κύκλος εργασιών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 παρουσίασε αύξηση κατά 11,7 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 174,5 εκατ. ευρώ από 162,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023. Συνολικά από τις κύριες δραστηριότητές της, (ύδρευση και αποχέτευση) η εταιρεία παρουσίασε αύξηση εσόδων κατά 11 εκατ. ευρώ (+7,4%).
Το συνολικό λειτουργικό κόστος της ΕΥΔΑΠ διαμορφώθηκε στα 166,1 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά περίπου 2,4 εκατ. ευρώ (ή +1,5%). Η σημαντική βελτίωση των αποτελεσμάτων αποδίδεται στη συνολική κατανάλωση, η οποία το πρώτο εξάμηνο 2024 παρουσίασε αύξηση κατά 7,6% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.
Η κατανάλωση επηρεάστηκε από τις θερμότερες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν, με λιγότερες ημέρες βροχοπτώσεων, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο και σε συνδυασμό με τα επεισόδια μεταφοράς αφρικανικής σκόνης την άνοιξη, όπως επισημαίνει η ΕΥΔΑΠ.
Βάσει των στοιχείων που παραθέτει, οι θερμοκρασίες της περιόδου κινήθηκαν πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο για τα δεδομένα της εποχής, ενώ τον μήνα Ιούνιο υπερέβησαν τη μέγιστη τιμή, με απουσία βροχοπτώσεων. Η πορεία μεταβολής των κλιματολογικών συνθηκών ξεκίνησε από το δεύτερο εξάμηνο του 2023, όπου είχαν παρατηρηθεί παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και συνεχίστηκε πιο έντονα στο πρώτο εξάμηνο του 2024, με κορύφωση του φαινομένου τον μήνα Ιούνιο.
Ως αποτέλεσμα η τιμολογημένη κατανάλωση σημείωσε αύξηση κατά 2,9%, που αντιστοιχεί σε 3,9 εκατ. κυβικά μέτρα και ποσό 5,7 εκατ. ευρώ, τα οποία καταναλώθηκαν κυρίως από τους πελάτες του γενικού τιμολογίου.
Αύξηση σημειώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2024 και στην τιμολογημένη κατανάλωση της κατηγορίας Δημοσίου – ΟΤΑ, η οποία διαμορφώθηκε σε ποσοστό 6,2%, που αντιστοιχεί σε 0,4 εκατ. κυβικά μέτρα.
Να σημειωθεί ότι το ποσοστό της τιμολογημένης κατανάλωσης είναι μικρότερο από εκείνο της συνολικής, αφού σημαντικό τμήμα της αυξημένης συνολικής κατανάλωσης θα εμφανιστεί στα δεδομένα του επόμενου εξαμήνου.
Αναφορικά με τη διαμόρφωση των νέων τιμολογίων, η ΕΥΔΑΠ, όπως επισημαίνεται και στα οικονομικά της αποτελέσματα, βρίσκεται εν αναμονή της έκδοσης της νέας ΚΥΑ που θα αντικαταστήσει την απόφαση της διυπουργικής Εθνικής Επιτροπής Υδάτων που είχε ακυρωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).
Μετά την έκδοση της ΚΥΑ, η εταιρεία θα εισηγηθεί το νέο τιμολόγιο βάσει του επιτρεπόμενου εσόδου.
Μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας
Δεδομένου του υπαρκτού κινδύνου της λειψυδρίας στην Αθήνα, η ΕΥΔΑΠ έχει ήδη μελετήσει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Στα βραχυπρόθεσμα μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ εντάσσονται:
- Η ενεργοποίηση άντλησης του κλάδου Υλίκης και οι γεωτρήσεις στην Μαυροσουβάλα.
- Ο προγραμματισμός για την ενεργοποίηση γεωτρήσεων του Μέσου Ρου Βοιωτικού Κηφισού οι οποίες μέσω του Ενωτικού Υδραγωγείο Διστόμου θα τροφοδοτούν το Υδραγωγείο Μόρνου με ημερήσια παροχετευτικότητα 150.000 κυβικά μέτρα
- Η αξιολόγηση του υπόγειου υδροφορέα περιοχής γεωτρήσεων Βασιλικών – Παρορίου
Αντίστοιχα στα μεσομακροπρόθεσμα μέτρα εντάσσονται:
- Η ενίσχυση του ταμιευτήρα Ευήνου από ποταμούς που τροφοδοτούν τη λίμνη των Κρεμαστών (έως περίπου 200 εκατ. κυβικών μέτρων ανάλογα με τις ανάγκες). Για το σκοπό αυτό θα δρομολογηθεί η σχετική μελετητική και διαγωνιστική διαδικασία.
- Η επιλογή της αφαλάτωσης ως στρατηγική εφεδρεία ή/και ως μέτρο άμεσης υλοποίησης.
- Πρόσθετα έργα για την ενίσχυση του ταμιευτήρα Ευήνου από την Λίμνη Κρεμαστών.
- Η επαναχρησιμοποίηση ύδατος προερχόμενου από την Ψυττάλεια για βιομηχανική χρήση και άρδευση, καθώς και για εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.
Η εταιρεία κάνει ιδιαίτερη μνεία στην υποστελέχωσή της δεδομένων και των νέων αναγκών, επισημαίνοντας ότι διερευνώνται τρόποι έγκαιρης πρόσληψης επαρκούς μόνιμου προσωπικού που θα μετριάσει τον κίνδυνο εξάρτησης από εξωτερικούς συνεργάτες.
«Ειδικά για την εξασφάλιση της ανθεκτικότητας στην ανομβρία έχουν ζητηθεί αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο για ευελιξίες στελέχωσης, ανάπτυξης και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού», επισημαίνεται.
Επενδύσεις για την επέκταση της γεωγραφικής της εμβέλειας
Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η ΕΥΔΑΠ αναμένεται να επεκταθεί στην υπόλοιπη Αττική, Βοιωτία, Κορινθία και Φωκίδα και να ενεργοποιηθεί περαιτέρω η ΕΥΔΑΠ Νήσων Αναπτυξιακή για την υποστήριξη των νησιών και της Κρήτης σε ότι αφορά στην εκτέλεση μεγαλύτερων έργων όπου είναι αδύναμος ο πάροχος και ανεπαρκής η εισπραξιμότητα.
Επιπλέον θα υπάρξει ειδική πρωτοβουλία σε περιοχές που υφίσταται οξεία κρίση λειψυδρίας (π.χ. Κυκλάδες) με ανάληψη της συνολικής ευθύνης από την ΕΥΔΑΠ Νήσων Αναπτυξιακή, υπό την οποία θα τεθούν οι επιμέρους ΔΕΥΑ με εύλογη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Παράλληλα η εταιρεία συνεχίζει το επενδυτικό της πλάνο βάσει του οποίου βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη – κατασκευή εργολαβίες ύψους 161 εκατ. ευρώ.
Από την έναρξη των έργων μέχρι σήμερα, έχουν συνολικά κατασκευαστεί στους Δήμους Μαραθώνα, Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας- Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδας, 250 χλμ αγωγών αποχέτευσης, 8,5 χιλιάδες εξωτερικές διακλαδώσεις προς σύνδεση των ακινήτων, ενώ έχει διανοιχθεί πλήρως η υδραυλική σήραγγα μήκους 1.070 μ. του έργου αποχέτευσης των Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδας, η οποία αποτέλεσε και τμήμα του έργου με ιδιαίτερες και πιο σύνθετες κατασκευαστικές απαιτήσεις.
Επιπροσθέτως η ΕΥΔΑΠ έχει προγραμματίσει έργα αξίας 400 εκατ. ευρώ εντός της πενταετίας για τη βέλτιστη διαχείριση του δικτύου υδροδότησης, τα οποία αφορούν:
- Έργα για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης με στόχο τη μείωση των διαρροών με προϋπολογισμό 169,85 εκατ. ευρώ και ορίζοντα περαίωσης τον Δεκέμβριο του 2029
- Μαζικές αντικαταστάσεις πεπαλαιωμένων υδρομετρητών και προμήθεια και εγκατάσταση έξυπνων μετρητών με προϋπολογισμό 122,67 εκατ. ευρώ και εκτιμώμενη ολοκλήρωση έως τον Δεκέμβριο του 2029
- Ολοκλήρωση επεμβάσεων στη Διώρυγα Θηβών του Υδραγωγείου Μόρνου προϋπολογισμού 54,58 εκατ. ευρώ (έως τον Δεκέμβριο 2028)
- Αποκατάσταση της αμφίδρομης λειτουργίας του κλειστού Ενωτικού Υδραγωγείου Μόρνου – Μαραθώνα, Τμήμα Κλειδί – Δαφνούλα με προϋπολογισμό 18 εκατ. ευρώ και ολοκλήρωση έως τον Ιανουάριο του 2028
- Εργασίες συντήρησης, αποκατάστασης τοπικών βλαβών και μέτρων ασφαλείας σε όλες τις εγκαταστάσεις του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ), προϋπολογισμού 9,68 εκατ. ευρώ και ολοκλήρωση έως τον Δεκέμβριο του 2025
- Διασφάλιση υποδομών μεταφοράς ακατέργαστου ύδατος Διώρυγας Κιθαιρώνα στην ευρύτερη περιοχή Κοκκινίου με προϋπολογισμό 23,93 εκατ. ευρώ και ολοκλήρωση έως τον Δεκέμβριο του 2027.