Σαφές και επείγον μήνυμα υπέρ της άμεσης προώθησης του ψηφιακού ευρώ έστειλε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (ECOFIN) στις Βρυξέλλες.
Όπως υπογράμμισε, η ανάπτυξη του ψηφιακού νομίσματος αποτελεί όχι μόνο τεχνολογικό αλλά και στρατηγικό βήμα για την Ευρώπη, ειδικά στο παρόν γεωπολιτικό πλαίσιο. Μάλιστα, έθεσε ξεκάθαρα το δίλημμα: «Μία απειλή, πέντε ευκαιρίες».
Ο κ. Πιερρακάκης υποστήριξε με έμφαση πως η βασική απειλή είναι να μην κινηθεί η Ευρώπη αρκετά γρήγορα. «Η ψηφιοποίηση στις πληρωμές και το νομισματικό σύστημα δεν είναι προαιρετική — θα συμβεί και πρέπει να συμβεί ταχύτατα», σημείωσε. Για τον λόγο αυτό, τάχθηκε υπέρ του καθορισμού σαφούς στόχου για επίτευξη συμφωνίας έως το τέλος του έτους, τονίζοντας ότι οι τεχνικές συζητήσεις μπορούν να ολοκληρωθούν εγκαίρως.
Στη συνέχεια, παρουσίασε τις πέντε βασικές ευκαιρίες που φέρνει το ψηφιακό ευρώ:
Ο Έλληνας Υπουργός επισήμανε πως οι ψηφιακές πληρωμές πρέπει να συμπληρώνουν, όχι να αντικαθιστούν τα μετρητά, ενώ επεσήμανε τα οφέλη από την εφαρμογή τους, ειδικά στην Ελλάδα. Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη σημαντική μείωση της φοροδιαφυγής και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 4,8%, επισημαίνοντας ότι τα δύο τρίτα του κενού στον ΦΠΑ καλύφθηκαν χάρη στις ψηφιακές συναλλαγές.
Τόνισε ότι σήμερα η Ευρώπη στηρίζεται σε μη ευρωπαϊκά συστήματα πληρωμών, κάτι που πρέπει να αλλάξει με τη δημιουργία εθνικών και διαλειτουργικών υποδομών. Ανέφερε το ελληνικό σύστημα IRIS ως θετικό παράδειγμα, τονίζοντας πως το ψηφιακό ευρώ διαθέτει κρίσιμη νομισματική διάσταση, που οφείλουμε να ενισχύσουμε.
Το ψηφιακό ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, μπορεί να αποτελέσει μηδενικού κόστους εναλλακτική στα υφιστάμενα ξένα δίκτυα πληρωμών. Μια τέτοια εξέλιξη θα ενισχύσει την αυτονομία του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος και θα ενδυναμώσει την ανταγωνιστικότητά του.
Ο Υπουργός σημείωσε πως, σε αντίθεση με τις ανησυχίες, η ιδιωτικότητα δεν είναι απειλή αλλά ευκαιρία. Το ψηφιακό ευρώ μπορεί να προσφέρει καλύτερους όρους προστασίας δεδομένων από τα υφιστάμενα μη ευρωπαϊκά συστήματα, χωρίς βέβαια να εξασφαλίζει την απόλυτη ανωνυμία των μετρητών.
Η δημιουργία του ψηφιακού ευρώ θα λειτουργήσει ως μοχλός καινοτομίας για το ευρωπαϊκό οικοσύστημα πληρωμών, ενισχύοντας τον συνολικό ψηφιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό της Ε.Ε.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Πιερρακάκης επανέλαβε ότι η μετάβαση στο ψηφιακό ευρώ δεν είναι απλώς τεχνολογική υπόθεση, αλλά στρατηγική επιλογή. Υπογράμμισε ότι, για να διατηρήσει η Ευρώπη την κυριαρχία και ανταγωνιστικότητά της, οφείλει να κινηθεί γρήγορα και αποφασιστικά.