MENU

Η Euronext βάζει «πλώρη» για την εξαγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Ενθαρρυντική στάση από το Υπουργείο Οικονομικών – Έμπρακτη ψήφος εμπιστοσύνης στη σταθερότητα και τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας

Ένα νέο κεφάλαιο φαίνεται να ανοίγει για την ελληνική κεφαλαιαγορά, καθώς η Euronext, ένας από τους κορυφαίους χρηματιστηριακούς ομίλους στην Ευρώπη, βρίσκεται σε προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις για την ενδεχόμενη εξαγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο Οικονομικών

Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επιβεβαίωσε σήμερα το απόγευμα (1/7) πως ενημερώθηκε για την έναρξη συζητήσεων μεταξύ της Euronext και του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Όπως σημειώνεται στην επίσημη τοποθέτηση, πρόκειται για μια εμπορική διαδικασία σε αρχικό στάδιο, η οποία ενδέχεται ή όχι να καταλήξει σε συμφωνία.

Το Υπουργείο τονίζει ότι οποιαδήποτε εξέλιξη θα τελεί υπό την έγκριση των αρμόδιων εποπτικών αρχών και φυσικά την τελική απόφαση των μετόχων.

Ωστόσο, η στάση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη: βλέπει πολύ θετικά το ενδεχόμενο συμφωνίας. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, δέκα χρόνια μετά την επιβολή των capital controls, μια πιθανή εξαγορά του ελληνικού χρηματιστηρίου από την Euronext θα αποτελούσε ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομική σταθερότητα και την αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας.

Ένταξη σε πανευρωπαϊκό οικοσύστημα Κεφαλαιαγορών

Η Euronext, με έδρα στο Παρίσι και εγγραφή στο Άμστερνταμ, διαθέτει πλατφόρμες σε επτά χώρες:

  • Γαλλία (Euronext Paris)
  • Ολλανδία (Euronext Amsterdam)
  • Βέλγιο (Euronext Brussels)
  • Ιρλανδία (Euronext Dublin)
  • Πορτογαλία (Euronext Lisbon)
  • Ιταλία (Borsa Italiana)
  • Νορβηγία (Euronext Oslo Børs)

Η πιθανή προσθήκη της Ελλάδας ως όγδοου μέλους στο ενοποιημένο αυτό δίκτυο σηματοδοτεί την εμβάθυνση της ελληνικής ενσωμάτωσης στο ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό οικοσύστημα, χωρίς να παραγνωρίζονται οι εθνικές ιδιαιτερότητες, αλλά μέσα σε ένα πλαίσιο κοινής στρατηγικής και τεχνογνωσίας.

Υποστήριξη της κυβέρνησης στη διαδικασία ενσωμάτωσης

Σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις ευοδωθούν, το Υπουργείο εκφράζει την πρόθεση να υποστηρίξει ενεργά τη διαδικασία ενσωμάτωσης. Ειδικότερα, προβλέπεται ενιαία προσέγγιση σε:

  • Τεχνολογικές υποδομές συναλλαγών και πιθανή μετεγκατάσταση/αναβάθμιση συστημάτων
  • Εκκαθαριστικές λειτουργίες με διασυνοριακή διάσταση
  • Υποστήριξη μετασυναλλακτικής υποδομής
  • Συνεργασίες σε εξειδικευμένους τομείς, όπως ενέργεια και χρηματοδότηση χρέους

Σύμφωνα με το Υπουργείο, μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να ενισχύσει τη διαφάνεια, την αποδοτικότητα και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αγοράς.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών, με ιστορία σχεδόν 150 ετών, θεωρείται θεσμικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας. Από τη βιομηχανοποίηση μέχρι την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, έχει συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας και αντανακλά σήμερα τη δυναμική της ανάκαμψης και του οικονομικού μετασχηματισμού.

Η πιθανή συνεργασία με την Euronext εντάσσεται και στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Ε.Ε. για την Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων, που τέθηκε σε εφαρμογή τον Μάρτιο του 2025, με στόχο:

  • Τη διοχέτευση ευρωπαϊκών αποταμιεύσεων σε παραγωγικές επενδύσεις
  • Την ενίσχυση της πρόσβασης πολιτών στις κεφαλαιαγορές
  • Τη βελτίωση των χρηματοδοτικών επιλογών για τις επιχειρήσεις

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι το μέγεθος και η εξειδίκευση της Euronext στη διαχείριση αγορών μετοχών και ομολόγων μπορούν να προσφέρουν ουσιαστικά οφέλη στους επενδυτές και στη συνολική δυναμική της ελληνικής οικονομίας.

Όπως επισημαίνεται από το Υπουργείο Οικονομικών, «Η Ελλάδα δεν επιστρέφει απλώς – έχει ήδη επιστρέψει. Και προχωρά μπροστά με αυτοπεποίθηση, στρατηγική και καθαρό όραμα για το μέλλον».

Σχετικά Άρθρα