Σε υψηλούς τόνους και με σαφή οικονομικό συμβολισμό πραγματοποιήθηκε η επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο, όπου έγινε δεκτός από τον νέο Γερμανό Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς. Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέδειξε τη θεαματική πορεία της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, με τον Γερμανό ηγέτη να εκφράζει τον «τεράστιο σεβασμό» του για τα επιτεύγματα της Ελλάδας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της τη δεκαετία κρίσης και πως σήμερα συγκαταλέγεται «στις πιο δυνατές οικονομίες της Ευρωζώνης», κάτι που επιβεβαιώνεται από τα σταθερά μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα. Αναφερόμενος στον τουρισμό, υπογράμμισε ότι «καταρρίπτονται το ένα ρεκόρ μετά το άλλο», ενώ σημείωσε ότι η χώρα παραμένει προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις και αποτελεί πλέον ελκυστικό προορισμό για γερμανικές επενδύσεις.
Από την πλευρά του, ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, αναγνωρίζοντας τα επιτεύγματα της Ελλάδας «ειδικά μετά το 2019», χαρακτήρισε την οικονομική πορεία της χώρας «εντυπωσιακή» και υπογράμμισε ότι η Γερμανία έχει «τεράστιο σεβασμό» για τη διαχείριση και τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν υπό την ηγεσία Μητσοτάκη.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στις δομικές αλλαγές στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα, τις οποίες πρόταξε ως παράδειγμα προς μίμηση για τη Γερμανία. Δήλωσε, μάλιστα, πως σκοπεύει να λάβει σοβαρά υπόψη του τη συμβουλή του Έλληνα πρωθυπουργού για γρήγορες μεταρρυθμίσεις «στην αρχή της κυβερνητικής θητείας».
Ο Γερμανός Καγκελάριος υπογράμμισε τη βαρύτητα της συνεργασίας μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας τόσο στον οικονομικό τομέα όσο και στον αμυντικό, επισημαίνοντας ότι η στενή διμερής σχέση αποτελεί θεμέλιο για την επίλυση κοινών ευρωπαϊκών προκλήσεων. Ειδική αναφορά έκανε στη στάση των δύο χωρών απέναντι στη Ρωσία, δηλώνοντας πως υπάρχει συμφωνία για την επιβολή του νέου πακέτου κυρώσεων, αν δεν υπάρξει ανταπόκριση από τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε και το μεταναστευτικό ζήτημα, με τον κ. Μερτς να παραδέχεται πως αποτελεί κοινή πρόκληση για Ελλάδα και Γερμανία. Εξέφρασε την ελπίδα οι νέοι αυστηροί κανόνες ασύλου και οι συμφωνίες με τρίτες χώρες να φέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα. Σε ό,τι αφορά τη δευτερογενή μετανάστευση, ο Καγκελάριος ανέφερε πως στόχος της Γερμανίας είναι να μειωθούν οι αφίξεις και να αυξηθούν οι επιστροφές, μέσω εντατικής συνεργασίας σε κυβερνητικό επίπεδο.