MENU

Το 70% των εργαζομένων πλήττονται από εργασιακό άγχος — Τι αναζητούν Gen Z και Millennials

Τι αποκαλύπτουν τα ευρήματα από το The Upfront Initiative και πώς μπορούμε να οδηγηθούμε σε ένα πιο βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο

Περισσότεροι από 7 στους 10 εργαζόμενους στην Ελλάδα δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν εργασιακό άγχος, ενώ 1 στους 3 δηλώνει μη ικανοποιημένος από τη δουλειά του, όπως προκύπτει από στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο The Upfront Initiative, που πραγματοποιείται για 4η χρονιά στο Ωδείο Αθηνών.

Εργασιακή ικανοποίηση και ψυχική υγεία σε μεταβατικό περιβάλλον

Η Μαρία Βερούχη, CEO της Edenred, παρουσίασε ευρήματα από πρόσφατη έρευνα για την ελληνική αγορά, σημειώνοντας ότι η εργασιακή ικανοποίηση είναι πιο περιορισμένη:

  • Στη Γενιά Ζ
  • Σε όσους δεν κατέχουν ηγετικούς ρόλους
  • Σε εργαζόμενους με φυσική παρουσία

Επιπλέον, το 40% των εργαζομένων θεωρεί πως οι αξίες της εταιρείας τους δεν ευθυγραμμίζονται με τις προσωπικές τους αξίες.

Σύμφωνα με την κα Βερούχη, κρίσιμος παράγοντας είναι το μοντέλο εργασίας (εξ αποστάσεως ή φυσικής παρουσίας), καθώς αυτό σχετίζεται άμεσα με την εμπιστοσύνη που δείχνει ο εργοδότης προς τον εργαζόμενο. Παράλληλα, υπάρχει αυξημένη προσδοκία για ανταπόδοση από τις επιχειρήσεις, μετά από την υπομονή που επέδειξαν οι εργαζόμενοι κατά την πανδημία.

Η γενιά Ζ αλλάζει τους κανόνες

Η Ανάλια Κόκκορη, Equity Partner στη Deloitte Greece, εστίασε στις αξίες που αναζητούν οι Z και Millennials: πνευματική υγεία, εργασιακός σκοπός και ολιστική εμπειρία εργασίας.

Παράλληλα, όμως, παρατηρείται:

  • Αίσθημα άγχους
  • Έλλειψη επιβράβευσης και αναγνώρισης
  • Ασυμφωνία αξιών, που οδηγεί συχνά σε αποχωρήσεις

Η ίδια τόνισε ότι οι νέες γενιές καλούν τις επιχειρήσεις να επαναξιολογήσουν την κουλτούρα τους: «Οι Ζ μας προκαλούν να αλλάξουμε. Είναι ευκαιρία να τους ακούσουμε».

Νέα στάνταρ από νέους επαγγελματίες

Ο Μπάμπης Κουτσούμπας, CEO της WeFor, υπογράμμισε πως οι ανάγκες των νέων εργαζομένων δεν είναι “παραπάνω απαιτήσεις”, αλλά η αντανάκλαση ενός εντελώς νέου εργασιακού τοπίου.

Στάθηκε:

  • Στην ανάγκη για συμμετοχή και εξέλιξη
  • Στη σημασία του σκοπού της εργασίας
  • Στην αναγκαιότητα για νέες μορφές ηγεσίας, χωρίς ηλικιακούς αποκλεισμούς

Η σημασία της εσωτερικής επικοινωνίας και της θετικής κουλτούρας

Η Παυλίνα Κωνσταντάρα, Director of Brand Relations στη SOCIALDOO, ανέδειξε τη σημασία της εσωτερικής επικοινωνίας και της ψυχολογικής ασφάλειας στην εργασία.

Επισήμανε πως η φροντίδα της εργασιακής σχέσης είναι ευθύνη της διοίκησης και πως η θετική κουλτούρα ξεκινά από την αντιμετώπιση της γκρίνιας και της τοξικότητας στο εργασιακό περιβάλλον.

Ολιστική προσέγγιση στη συμπερίληψη

Ο Χρήστος Παρναβέλας, Head of Employee Engagement στη Lidl Hellas, εστίασε στη συμπεριληπτική κουλτούρα.

Η στρατηγική της εταιρείας περιλαμβάνει:

  • Εσωτερικές έρευνες (π.χ. ικανοποίησης, διαφορετικότητας)
  • Ανάλυση δεδομένων
  • Διαμόρφωση πολιτικών
  • Εκπαίδευση και εμπλοκή εργαζομένων

Η προσέγγιση αυτή στοχεύει στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου, συμμετοχικού και συμπεριληπτικού περιβάλλοντος εργασίας.

Τη συζήτηση συντόνισε η κα Τατιάνα Τούντα, Chairwoman & CEO στη Hellas EAP.

Το συνέδριο “The Upfront Initiative” διοργανώνεται από τη LiFO και την εταιρεία Tsomokos, με στόχο τη διαρκή ανάδειξη των θεμάτων ισότητας, διαφορετικότητας και ένταξης στη δημόσια σφαίρα.

Σχετικά Άρθρα