Εικόνα για τους υφιστάμενους και νέους διαγωνισμούς του επενδυτικού προγράμματος της ΕΥΔΑΠ έδωσε η διοίκηση της εταιρίας στο περιθώριο της χθεσινής (16/7) τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της.
Ειδικότερα, σύντομα θα ανακοινωθεί ο προσωρινός ανάδοχος για το έργο κατασκευής του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) στον Δήμο Μαραθώνα, προϋπολογισμού 65,2 εκατ. ευρώ για τη διεκδίκηση του οποίου είχαν καταθέσει προσφορές διάφορα κοινοπρακτικά σχήματα (ΕΚΤΕΡ – ΕΡΕΤΒΟ, ΜΕΤΚΑ – Μεσόγειος, Αktor – Watt, Χ. Κωνσταντινίδης και η κοινοπραξία με επικεφαλής την Γκολιόπουλος ΑΤΕ). Κατά πληροφορίες της αγοράς, η τελευταία φέρεται να έχει δώσει τη καλύτερη προσφορά, ωστόσο όλα μένουν να επιβεβαιωθούν μετά την έγκριση των σχετικών οικονομικών και τεχνικών εγγράφων.
Σε ότι αφορά το διαγωνισμό για το ΚΕΛ Ραφήνας, για τον οποίο έχουν κατατεθεί προσφυγές τόσο από τα σχήματα που απορρίφθηκαν (Τέρνα – Θαλής – Ηλιοχώρα, Άκτωρ – Άβαξ – Ηλέκτωρ και Intrakat – Envitec) όσο και από τα σχήματα που προκρίθηκαν (ΜΕΤΚΑ – Μεσόγειος – Μεσόγειος Aqua και Γκολιόπουλος – ΕΡΓΟΤΕΜ) στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, η υπόθεση βρίσκεται στη δικαιοδοσία της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) με τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ να εκτιμά ότι η έκδοση απόφασης είναι πιθανή τον προσεχή Σεπτέμβριο. Ο διαγωνισμός για το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδος στην Ανατολική Αττική, αφορά στην κατασκευή και λειτουργία της μονάδας, με προϋπολογισμό περίπου 110 εκατ. ευρώ και διάρκεια σύμβασης 114 μηνών. Από αυτούς, οι πρώτοι 30 μήνες αφορούν την κατασκευή του έργου, ενώ οι επόμενοι 84 μήνες την κανονική λειτουργία και συντήρησή του από τον ανάδοχο.
Επένδυση 300 εκατ. ευρώ για «έξυπνους» υδρομετρητές
Η εταιρεία εκτιμά επίσης πως μέσα στο 2025 θα έχει ωριμάσει το διαγωνισμό για τους «έξυπνους» υδρομετρητές. Το σχέδιο προβλέπει την αντικατάσταση 250.000 υδρομέτρων κατ’ έτος, δηλαδή περίπου 1.000 υδρομέτρων την ημέρα. Για να επιτευχθεί αυτός ο ρυθμός, υπολογίζεται πως θα απαιτηθούν τουλάχιστον 100 μικρά συνεργεία, με κάθε συνεργείο να εγκαθιστά από 5 έως 10 μετρητές ημερησίως. Ως προς το κόστος της επένδυσης, η αρχική εκτίμηση προσδιορίζεται στα 300 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως έχει ήδη εκπονηθεί μελέτη κόστους – οφέλους (cost -benefit analysis), η οποία έχει υποβληθεί στο Ρυθμιστή. Η ΕΥΔΑΠ βρίσκεται πλέον σε διάλογο με τη Ρυθμιστική Αρχή προκειμένου να καθοριστεί αν το κόστος των μετρητών θα ενταχθεί στο επενδυτικό σκέλος (και κατ’ επέκταση στην ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση) – γεγονός που θα επιτρέψει την ένταξη της δαπάνης στο επιτρεπόμενο έσοδο ή αν θα υπολογιστεί ως μέρος των λοιπών λειτουργικών δαπανών.
Τέλος, η εταιρεία αναμένεται να αποφασίσει μέσα στο καλοκαίρι τι ακριβώς θα πράξει για την υφιστάμενη σύμβαση με τον όμιλο Aktor για την παροχή υπηρεσιών λειτουργίας και συντήρησης του ΚΕΛ της Ψυττάλειας, η οποία λήγει σε δύο χρόνια (σ.σ. υπογράφηκε το 2022 και ήταν 5ετούς διάρκειας με προαίρεση επέκτασης κατά ένα χρόνο, άρα έως το 2028). Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χαράλαμπος Σαχίνης ανάφερε πως θα συνυπολογιστεί και η πρόθεση της εταιρείας να προχωρήσει στη νέα επένδυση για τη δημιουργία της Ψυττάλειας 3.0.