Με τις τιμές στα ράφια να έχουν… ξεφύγει, η Επιτροπή Ανταγωνισμού ξεκινά μια μεγάλη χαρτογράφηση σε όλη την αλυσίδα αξίας των τροφίμων, που ξεκινά από τις ζωοτροφές και φτάνει μέχρι τα προϊόντα του σούπερ μάρκετ. Η έρευνα έρχεται μετά τους πρώτους ελέγχους σε γάλα, γιαούρτι, φέτα και άλλα προϊόντα που ολοκληρώθηκαν φέτος τον Οκτώβριο.
Στόχος είναι να διαπιστωθούν με ακρίβεια όλες οι «δυσλειτουργίες» του ανταγωνισμού, αν υπάρχουν πρακτικές που πιέζουν τεχνητά τις τιμές προς τα πάνω και ποια διαρθρωτικά προβλήματα κρατούν στα ύψη το κόστος τροφίμων.
Η νέα χαρτογράφηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού καλύπτει ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του αγροδιατροφικού κλάδου, από την πρωτογενή παραγωγή και τη μεταποίηση έως τη διακίνηση και το εμπόριο τροφίμων. Η Αρχή θα αξιολογήσει δεκάδες δείκτες που αποτυπώνουν τη δομή και τη λειτουργία της αγοράς, τα οικονομικά μεγέθη των επιχειρήσεων, τη συμπεριφορά των κλάδων και τις μεταβολές στις τιμές.
Η έρευνα γίνεται σε μια περίοδο όπου οι τιμές τροφίμων έχουν αυξηθεί σταθερά τα τελευταία χρόνια και στόχος είναι να διαπιστωθεί εάν η πίεση στην τσέπη των καταναλωτών συνδέεται με ελλείψεις ανταγωνισμού ή με ευρύτερους οικονομικούς παράγοντες. Όπως επισημαίνεται, οι ανατιμήσεις «δεν καθορίζονται πάντα αποκλειστικά από τη δυναμική του ανταγωνισμού», γεγονός που καθιστά αναγκαία μια συνολική αποτύπωση όλων των επιμέρους παραμέτρων.
Οι χαρτογραφήσεις αυτού του τύπου αξιοποιούνται από την Επιτροπή για να εντοπίζει στρεβλώσεις στην αγορά, πιθανές ενδείξεις δεσπόζουσας θέσης και την ανάγκη επιπλέον ρυθμίσεων. Τα συμπεράσματα ενδέχεται να οδηγήσουν σε παρεμβάσεις που θα επηρεάσουν τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς τροφίμων, πέρα από τους κλασικούς ελέγχους για καρτέλ ή άλλες παραβάσεις. Η έκθεση της Επιτροπής αναμένεται να δημοσιευθεί το τρίτο τετράμηνο του 2026.
Περισσότερες ειδήσεις