MENU

Αποτελεσματική διαχείριση, επενδύσεις-κλειδιά, κοινωνική συνείδηση: Το τρίπτυχο κατά της λειψυδρίας

Σε πανεθνική κινητοποίηση για τη λειψυδρία κάλεσε ο ΥΠΕΝ Στ. Παπασταύρου από το βήμα του workshop «Υδάτινες Συμμαχίες»

Αποτελεσματικότητα, Χρηματοδότηση, Εξοικονόμηση: Αυτοί είναι οι τρεις στρατηγικοί πυλώνες που ανέδειξε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, κατά την έναρξη της σειράς workshops «Υδάτινες Συμμαχίες / Γνώση-Λύση-Δράση για το μέλλον του Νερού», στέλνοντας ισχυρό μήνυμα κινητοποίησης πολιτείας, φορέων και κοινωνίας για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.

Το πρώτο εργαστήριο της σειράς, με τίτλο «Στρατηγικές Αντιμετώπισης της Λειψυδρίας: Πρόληψη & Προετοιμασία», πραγματοποιήθηκε με τη συνδιοργάνωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), της ΕΥΔΑΠ, του Ινστιτούτου ΤΕΕ-ΤΜΕΔΕ και του Ινστιτούτου “We are Greece”, με τη συμμετοχή σημαντικών φορέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ολιστική προσέγγιση και στρατηγικός ανασχεδιασμός στη διαχείριση υδάτων

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε ότι η λειψυδρία αποτελεί ένα κοινό πρόβλημα για πολλές χώρες, με σημαντικές διαστάσεις για τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα των υποδομών. Ευχαρίστησε θερμά τους εκπροσώπους από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για τη συνεισφορά τους μέσω τεχνογνωσίας και διεθνούς εμπειρίας.

Παράλληλα, έκανε αναδρομή στις κρίσιμες στιγμές της δεκαετίας του ’90, όταν η χώρα βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με τη λειψυδρία και κινητοποιήθηκαν κοινωνία και πολιτεία υπό την κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

1. Αποτελεσματικότητα: Η ανάγκη για συγκεντρωτική διαχείριση και τεχνολογική αναβάθμιση

Ο κ. Παπασταύρου επεσήμανε ότι οι περισσότεροι από 750 φορείς διαχείρισης νερού συνιστούν ένα εκ των πραγμάτων αναποτελεσματικό σύστημα, τονίζοντας την ανάγκη για ολιστική προσέγγιση σε ύδρευση και άρδευση, με ενιαίο σχεδιασμό και βέλτιστες πρακτικές.

2. Χρηματοδότηση: Επενδύσεις χωρίς περιθώριο καθυστερήσεων

Ο δεύτερος στόχος επικεντρώνεται στη διάθεση επιπλέον χρηματοδοτικών πόρων, για την ενίσχυση των υφιστάμενων και την ανάπτυξη νέων υποδομών. Ο Υπουργός αναφέρθηκε σε έργα αιχμής, όπως:

  • Αντικαταστάσεις και επεκτάσεις δικτύων
  • Επισκευές αρδευτικών και υδρευτικών συστημάτων
  • Αφαλατώσεις με προτεραιότητα στα υφάλμυρα νερά
  • Φράγματα πολλαπλών σκοπών
  • Υδατοδεξαμενές για ενίσχυση αποθεμάτων

Τόνισε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για «επενδύσεις με υψηλό κόστος, αλλά χωρίς άλλα περιθώρια καθυστερήσεων».

3. Εξοικονόμηση: Ευαισθητοποίηση, μέτρα και συνέργειες

Ως τρίτος πυλώνας αναφέρθηκε η εξοικονόμηση υδάτινων πόρων, που βασίζεται στην ενημέρωση της κοινωνίας, την ακριβή αποτύπωση των αναγκών και τη λήψη άμεσων και μεσοπρόθεσμων μέτρων για περιορισμό των απωλειών.

Ο Υπουργός κάλεσε σε συντονισμένη εθνική προσπάθεια, τονίζοντας ότι η αντιμετώπιση της λειψυδρίας «είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί σήμερα, για να μην το κληρονομήσουν οι επόμενες γενιές».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν:

  • Γιώργος Στασινός, Πρόεδρος ΤΕΕ
  • Γιώργος Στεργίου, ΕΥΔΑΠ
  • Κωνσταντίνος Μακέδος, ΤΕΕ-ΤΜΕΔΕ
  • Αντώνης Γιαννικουρής, We are Greece
  • Πέτρος Βαρελίδης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων
  • Εκπρόσωποι εταιρειών και οργανισμών από Ελλάδα, ΗΠΑ και Ισραήλ

Σχετικά Άρθρα