MENU

Μπορεί η επιστήμη να σώσει τη σοκολάτα απ’ τον αφανισμό;

Ακραίος καιρός, κατάρρευση καλλιεργειών κακάο και μια απρόσμενη λύση από τη Μεσόγειο

Η σοκολάτα έχει αρχίσει να λειτουργεί ως «βαρόμετρο της κλιματικής κρίσης». Τα ακραία καιρικά φαινόμενα απειλούν σοβαρά το μέλλον της παγκόσμιας παραγωγής κακάο, με επιστήμονες να προειδοποιούν ότι – αν δεν αλλάξει κάτι δραστικά – ο κόσμος μπορεί να βρεθεί χωρίς κακάο μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Περίπου το 60% της παγκόσμιας παραγωγής κακάο προέρχεται από τη Δυτική Αφρική, κυρίως από χώρες όπως η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα. Εκεί, το κακάο ευδοκιμεί σε θερμά και υγρά κλίματα, με έντονες βροχοπτώσεις που εναλλάσσονται με σύντομες ξηρές περιόδους.

Όμως τα τελευταία δύο χρόνια, η παραγωγή έχει καταρρεύσει έως και κατά 40%. Το αποτέλεσμα; Οι τιμές της σοκολάτας έχουν εκτοξευθεί σε επίπεδα που θυμίζουν τη δεκαετία του 1970, ενώ ειδικοί μιλούν πλέον ανοιχτά για έναν κόσμο χωρίς κακάο έως το 2050.

Όταν ο καιρός γίνεται εχθρός του κακάο

Αιτίες έχουν κατά καιρούς αναζητηθεί στην παράνομη εξόρυξη χρυσού, στα γηρασμένα δέντρα ή ακόμη και στο λαθρεμπόριο κακάο. Ωστόσο, η επιστημονική έρευνα δείχνει πως ο βασικός «ένοχος» είναι η ακραία αστάθεια των βροχοπτώσεων.

Σύμφωνα με το Salata Institute for Climate and Sustainability του Harvard University, το κακάο ήταν πάντα ευαίσθητο στις καιρικές συνθήκες. Η κλιματική αλλαγή, όμως, επιδεινώνει δραστικά το πρόβλημα.

Για κάθε αύξηση της θερμοκρασίας του αέρα κατά 1°C, η ατμόσφαιρα μπορεί να συγκρατήσει περίπου 7% περισσότερη υγρασία. Αυτό μεταφράζεται σε πιο έντονες και καταρρακτώδεις βροχές.

«Η φυσική είναι απλή: η θερμότερη ατμόσφαιρα συγκρατεί περισσότερη υγρασία, ενισχύοντας τα ακραία φαινόμενα βροχόπτωσης», εξηγούν οι ερευνητές. «Το αποτέλεσμα είναι πλημμυρισμένα χωράφια, διάβρωση του εδάφους και συνθήκες που ευνοούν μυκητολογικές ασθένειες».

Μπορεί η επιστήμη να σώσει τη σοκολάτα;

Μπροστά σε αυτή την κλιματική “κατάρρευση”, επιστήμονες από το National University of Singapore αναζήτησαν μια εναλλακτική λύση.

Ο Liu Shao Quan (αριστερά) και ο Manfred Ku από το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης (NUS) ανέπτυξαν καινοτόμες μεθόδους για τη βελτίωση της γεύσης της σοκολάτας με βάση το χαρούπι.

Το βλέμμα τους στράφηκε στη χαρουπιά – ένα φυτό ανθεκτικό στην ξηρασία, που καλλιεργείται κυρίως στη Μεσόγειο και απαιτεί ελάχιστο νερό. Σε αντίθεση με το κακάο, μπορεί να επιβιώσει σε θερμά και άνυδρα κλίματα, ακόμα και σε παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας.

Μετά το καβούρδισμα, το χαρούπι αναπτύσσει ένα άρωμα που θυμίζει κακάο. Το πρόβλημα, όμως, ήταν πάντα η γεύση: δεν έφτανε ποτέ ακριβώς τη σοκολάτα.

Το «κόλπο» με τα ένζυμα

Η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε δύο τεχνικές επεξεργασίας με ένζυμα, ώστε να ενισχύσει τόσο την πικράδα όσο και τη φυσική γλυκύτητα του χαρουπιού.

Σε αντίθεση με άλλες μεθόδους που βασίζονται σε σκληρές χημικές ουσίες, η ενζυμική επεξεργασία θεωρείται καθαρή, ήπια και χαμηλής ενεργειακής έντασης.

Με το βελτιωμένο γευστικό προφίλ, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το χαρούπι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε προϊόντα που σήμερα βασίζονται αποκλειστικά στο κακάο: μπάρες «σοκολάτας», κακάο σε σκόνη, ροφήματα βύνης και άλλα συναφή προϊόντα.

Μια σοκολάτα με λιγότερο κακάο, αλλά περισσότερο μέλλον

Αν η λύση υιοθετηθεί σε μεγάλη κλίμακα, θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά την εξάρτηση της βιομηχανίας από το κακάο, καθιστώντας τις εφοδιαστικές αλυσίδες πιο ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή και στις ασθένειες των καλλιεργειών.

«Η έρευνά μας δεν αφορά απλώς την αντιγραφή της γεύσης του κακάο», εξηγεί ο Manfred Ku, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
«Στόχος είναι η διαφοροποίηση των πρώτων υλών. Με ανθεκτικές καλλιέργειες όπως το χαρούπι, η βιομηχανία μπορεί να προσαρμοστεί στις περιβαλλοντικές προκλήσεις – χωρίς να στερήσει από τους καταναλωτές ένα προϊόν που αγαπούν».

Περισσότερες ειδήσεις

Αυτό το γλυκό μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος — Οι 8 τροφές «ασπίδα» για την καρδιά σου

Matcha: Ελλείψεις, απάτες και… ψεύτικες σκόνες γύρω απ’ το πιο viral ρόφημα του 2025

Σοκ: Το «βρώμικο μυστικό» πίσω από τα M&Ms και τα Doritos — Γιατι τα φτηνά σνακ «καίνε» τον πλανήτη


Σχετικά Άρθρα