Σε φάση αυστηρών κινητοποιήσεων για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και την αντιμετώπιση της λειψυδρίας εισέρχεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει, για πρώτη φορά, ένα δεσμευτικό σχέδιο που θα απαιτεί από τα κράτη-μέλη να μειώσουν κατά τουλάχιστον 10% την κατανάλωση νερού έως το 2030. Το νέο αυτό πλαίσιο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τον επόμενο μήνα, σηματοδοτώντας τη μετάβαση σε μια νέα εποχή ενεργής διαχείρισης της υδατικής κρίσης.
Η ανησυχία είναι ήδη αισθητή και στο εσωτερικό, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ, Χάρη Σαχίνη, να προειδοποιεί πως η Αθήνα κινδυνεύει να αντιμετωπίσει σοβαρή έλλειψη νερού εντός της επόμενης διετίας, εάν δεν υπάρξουν άμεσα μέτρα και οι υδρολογικές συνθήκες παραμείνουν ως έχουν.
Η Επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ, Jessika Roswall, σε δηλώσεις της στους Financial Times, τόνισε με νόημα ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει νοοτροπία απέναντι στη χρήση του νερού:
«Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε σοβαρά πώς χρησιμοποιούμε το νερό. Ακόμα και όταν κάνουμε ντους, πρέπει να το έχουμε κατά νου», ανέφερε χαρακτηριστικά, σηματοδοτώντας μια πολιτική στροφής προς τη συνειδητή κατανάλωση και την υδατική υπευθυνότητα.
Οι αλλαγές έχουν ήδη ξεκινήσει. Στον ευρωπαϊκό Νότο, σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, εφαρμόζονται μέτρα όπως η απαγόρευση για γέμισμα και άδειασμα πισινών, ενώ στον Βορρά, όπως στη Σουηδία, έχει απαγορευτεί σε αρκετές περιοχές το πότισμα με λάστιχο. Η Ευρώπη κινείται πλέον σε ρυθμούς κρίσης και περιορισμών.
Ο νέος σχεδιασμός της ΕΕ περιλαμβάνει προτροπή για μαζικές επενδύσεις σε κρίσιμες υποδομές, όπως:
Η Κομισιόν εκτιμά πως για την επαρκή κάλυψη των αναγκών απαιτούνται επενδύσεις ύψους 23 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προγραμματίζει πρόγραμμα δανείων και εγγυήσεων 15 δισ. ευρώ για την περίοδο 2025-2027, δίνοντας ώθηση στις πράσινες υποδομές.
Παρά τις πρόσφατες βροχοπτώσεις που έδωσαν μια πρόσκαιρη ανάσα στη Νότια Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι η έλλειψη επιφανειακών υδάτων απειλεί σχεδόν το 15% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις προετοιμάζονται ήδη για ενδεχόμενες ελλείψεις σε τοπικό επίπεδο, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.