MENU

Με μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης νερού και έργα 10 δισ. ευρώ θα επιχειρηθεί ανάσχεση του κινδύνου λειψυδρίας

Αν δεν υπάρξουν άμεσα παρεμβάσεις, η Αθήνα κινδυνεύει να μείνει χωρίς νερό μέσα στα επόμενα δύο με δυόμισι χρόνια

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την ανακοίνωση των κρίσιμων έργων και μέτρων που θα επιχειρήσουν να ανακόψουν την απειλή της λειψυδρίας στην Αττική και γενικότερα στη χώρα.

Οι υδατικοί πόροι στους ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ μειώνονται συνεχώς, και εφόσον οι καιρικές συνθήκες δεν βελτιωθούν και δεν ληφθούν μέτρα, η Αθήνα κινδυνεύει να μείνει χωρίς νερό μέσα σε δύο έως δυόμισι χρόνια.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκεται πλέον υπό πίεση να λάβει άμεσα αποφάσεις για τον καθορισμό των έργων που θα προχωρήσουν, καθώς και για τα μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης, τα οποία φαίνεται πως τελικώς θα έρθουν.

Οι ανακοινώσεις, πάντως, τόσο για τα έργα που θα προτεραιοποιηθούν όσο και για την πιθανή λήψη μέτρων περιορισμού αναμένονται εντός του Ιουνίου.

Να σημειωθεί ότι στο τραπέζι έχουν πέσει και μέτρα αντίστοιχα με αυτά που είχαν ληφθεί τη δεκαετία του ΄90 όταν η λειψυδρία είχε απειλήσει την Αττική με την Αθήνα να… μετρά ημέρες υδροδοτικής επάρκειας.

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης στο πρώτο workshop της σειράς «Υδάτινες Συμμαχίες / Γνώση-Λύση-Δράση για το μέλλον του Νερού», που διοργανώνουν η ΕΥΔΑΠ, το ΤΕΕ και άλλοι φορείς, ήδη εξετάζεται με το υπουργείο το νομικό πλαίσιο του 1993 ως βάση για επικαιροποιημένες ρυθμίσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν άμεσα εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Έργα 10 δισ. ευρώ μέχρι το 2030

Το κόστος των απαραίτητων έργων για να διασφαλιστεί η υδροδότηση της χώρας έως το 2030 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πέτρο Βαρελίδη. Δεδομένου ότι αυτά τα κονδύλια δεν υπάρχουν στον κρατικό προϋπολογισμό, η κυβέρνηση επιδιώκει να τα εξασφαλίσει μέσω εναλλακτικών χρηματοδοτικών εργαλείων και ανακατανομής πόρων.

Σε κάθε περίπτωση, μέρος του κόστους των επενδύσεων δεν αποκλείεται να μετακυλιστεί στους πολίτες. Ήδη δρομολογούνται αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού, με την Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) να προετοιμάζεται για σχετικές ανακοινώσεις, που πιθανότατα θα περιλαμβάνουν διαφοροποίηση τιμών ανά περιοχή, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες κάθε δικτύου ύδρευσης.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που επισημαίνουν οι αρμόδιοι είναι οι τεράστιες απώλειες νερού στο δίκτυο. Υπάρχουν πάροχοι με μη τιμολογούμενο νερό σε ποσοστά έως και 99%, γεγονός που ο κ. Βαρελίδης χαρακτήρισε «απαράδεκτο». Η μείωση των απωλειών ακόμα και στο μισό, σύμφωνα με τον ίδιο, ισοδυναμεί με τεράστια εξοικονόμηση πόρων.

Τόσο ο υπουργός ΠΕΝ Σταύρος Παπασταύρου όσο και ο γενικός γραμματέας Π. Βαρελίδης επεσήμαναν την ανάγκη εξορθολογισμού του κατακερματισμένου μοντέλου διαχείρισης νερού.

Σήμερα λειτουργούν πάνω από 750 διαφορετικοί φορείς και Οργανισμοί, γεγονός που το υπουργείο θεωρεί συνταγή αναποτελεσματικότητας. Το νέο θεσμικό πλαίσιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προβλέπει εθελοντικές συγχωνεύσεις φορέων και ενίσχυση δύο ισχυρών πόλων της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ.

Το σχέδιο του υπουργείου για την αντιμετώπιση της κρίσης νερού κινείται σε τρεις πυλώνες, όπως επεσήμανε ο υπουργός. Στο ξεκαθάρισμα του τομέα της διακυβέρνησης στο νερό, την εξεύρεση και διάθεση πρόσθετων χρηματοδοτικών πόρων για την ενίσχυση των υποδομών, από την επιδιόρθωση των συστημάτων άρδευσης και ύδρευσης, μέχρι την αντικατάσταση και επέκταση των δικτύων, αφαλατώσεις με προτεραιότητα στα υφάλμυρα νερά, φράγματα πολλαπλού σκοπού, υδατοδεξαμενές κ.ά. και την εξοικονόμηση νερού, μέσα από την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, την αποτύπωση των αναγκών και τη λήψη βραχυπρόθεσμων και μεσομακροπρόθεσμων μέτρων, ανέφερε καλώντας σε πανστρατιά για τη λειψυδρία πολίτες και φορείς.

Γεωτρήσεις, Κρεμαστά, τάνκερ και ανακύκλωση

Η ΕΥΔΑΠ έχει έτοιμο σχέδιο παρεμβάσεων, το οποίο περιλαμβάνει:

  • Νέες γεωτρήσεις στη Μαυροσουβάλα και στον Βοιωτικό Κηφισό, με δυνητική άντληση έως και 75 εκατ. κυβικά μέτρα ετησίως.
  • Αξιοποίηση της λίμνης Κρεμαστών, μέσω βαρύτητας, με στόχο να εξασφαλιστούν έως 200 εκατ. κυβικά μέτρα νερού τον χρόνο. Πρόκειται για έργο οκταετούς ορίζοντα, που ισοδυναμεί, όπως είπε ο κ. Σαχίνης, «με την κατασκευή 20 νέων φραγμάτων».
  • Μεταφορά νερού με τάνκερ από τον Αχελώο μέσω του λιμανιού του Αστακού, προς δύο σημεία στον βόρειο Κορινθιακό. Το κόστος εκτιμάται στο 1 ευρώ ανά κυβικό, ωστόσο μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα.
  • Αφαλατώσεις, κυρίως σε περιοχές με υφάλμυρα νερά. Αν και το κόστος (65-85 λεπτά/κυβικό) είναι υψηλότερο συγκρινόμενο με άλλες μεθόδους, η λύση εφόσον αποφασιστεί, μπορεί να προχωρήσει μέσω διαγωνισμών.
  • Επαναχρησιμοποίηση νερού από την Ψυττάλεια για άρδευση και βιομηχανική χρήση, αν και το οικονομικό όφελος θα σταθμιστεί έναντι του κόστους.

Σχετικά Άρθρα