Η ανάπτυξη ψηφιακής Εθνικής Κλιματικής Βάσης Δεδομένων και Προσομοιώσεων Υψηλής Χωρικής Ανάλυσης για τις προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας παρουσιάστηκε σήμερα (14/5), στο πλαίσιο επιστημονικής εκδήλωσης υψηλού κύρους, με τη συμμετοχή του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρου Παπασταύρου, και του Προέδρου της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) του ΟΗΕ, Sir Jim Skea.
Η μελέτη, με τίτλο «Development of a Digital National Climate Data and High-Resolution Downscaling Simulation Database for the Protected Areas of Greece», φιλοδοξεί να αποτελέσει βασικό εργαλείο πρόληψης και στρατηγικής προσαρμογής της χώρας στην κλιματική αλλαγή, παρέχοντας τοπικές, στοχευμένες προβλέψεις υψηλής ευκρίνειας, ειδικά για περιοχές που πλήττονται συχνά από φυσικές καταστροφές, όπως η Θεσσαλία, ο Έβρος, η Εύβοια και τα Δωδεκάνησα.
Ο κ. Παπασταύρου, κατά την ομιλία του, χαρακτήρισε το έργο «καθοριστικό για τον σχεδιασμό προληπτικών δράσεων απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», επισημαίνοντας ότι:
«Οι φυσικές καταστροφές έχουν μεγάλο κόστος για τη χώρα μας, τόσο σε ανθρώπινες ζωές όσο και σε περιβαλλοντικό και οικονομικό κεφάλαιο, ειδικά τα τελευταία χρόνια».
«Οι φυσικοί μας πόροι είναι ο πλούτος μας και είναι καθήκον μας να τους προστατεύσουμε, να κατανοήσουμε με επιστημονικό τρόπο την έκταση των αλλαγών που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, να λάβουμε προληπτικά μέτρα και να προσαρμοστούμε ανάλογα».
Ο κ. Παπασταύρου ανέδειξε τη δυναμική των τοπικών προβλέψεων, που εξειδικεύονται ανά γεωγραφική περιοχή, υπογραμμίζοντας τη χρησιμότητα του εργαλείου στη λήψη αποφάσεων από την Πολιτεία.
Κλείνοντας, ο Υπουργός εξέφρασε την εκτίμησή του προς τους επιστήμονες για την ποιότητα του ερευνητικού έργου και απηύθυνε ευχαριστίες προς την Ακαδημία Αθηνών και την Τράπεζα της Ελλάδος για την άριστη συνεργασία με το ΥΠΕΝ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διαρκούς διαλόγου ανάμεσα στην επιστήμη και τη χάραξη πολιτικής.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννη Στουρνάρα, και του Γενικού Γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Χρήστου Ζερεφού, ο οποίος είναι και Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή και επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών.
Η παρουσία του Προέδρου της IPCC Sir Jim Skea στην εκδήλωση, προσδίδει διεθνές κύρος στο έργο, ενισχύοντας την αξιοπιστία του σε επίπεδο παγκόσμιου επιστημονικού διαλόγου για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Η μελέτη είναι προϊόν συνεργασίας μεταξύ:
Το έργο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, γεγονός που ενισχύει τη θεσμική του σημασία για τη χάραξη περιβαλλοντικής πολιτικής και πολιτικής πρόληψης.