Μια διεθνής επιχείρηση κατά των περιβαλλοντικών εγκλημάτων στη λεκάνη του Αμαζονίου οδήγησε στη σύλληψη 94 ατόμων και στην κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων άνω των 64 εκατομμυρίων δολαρίων (55 εκατ. ευρώ).
Η επιχείρηση – συντονισμένη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – θεωρείται ένα ισχυρό πλήγμα στα διεθνικά δίκτυα περιβαλλοντικού εγκλήματος, σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματούχους.
Η εκστρατεία, η οποία πραγματοποιήθηκε από 23 Ιουνίου έως 6 Ιουλίου, κινητοποίησε πάνω από 1.500 αστυνομικούς από Βραζιλία, Κολομβία, Εκουαδόρ και Περού. Οι αρχές διεξήγαγαν πάνω από 350 συντονισμένες εφόδους κατά της παράνομης εξόρυξης, διακίνησης άγριας ζωής, λαθροϋλοτομίας και λαθρεμπορίου καυσίμων, σε ορισμένες από τις πιο απομονωμένες και οικολογικά ευαίσθητες περιοχές του Αμαζονίου.
Η επιχείρηση, με την κωδική ονομασία Operation Green Shield, συντονίστηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων μέσω της International Initiative of Law Enforcement for Climate (I2LEC) – μιας πλατφόρμας που δημιουργήθηκε το 2023 για την ενίσχυση της αστυνόμευσης σχετικής με το κλίμα.
Σύμφωνα με τις αρχές, δημιουργήθηκε κεντρικό επιχειρησιακό κέντρο στην Μπογκοτά της Κολομβίας, το οποίο επέτρεψε άμεση ανταλλαγή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.
«Τα περιβαλλοντικά εγκλήματα εκτοπίζουν κοινότητες, ενισχύουν τη βία κατά γυναικών και παιδιών και διαβρώνουν την πολιτιστική κληρονομιά. Δεν πρόκειται μόνο για εγκλήματα κατά της φύσης – είναι εγκλήματα κατά των ανθρώπων», δήλωσε η Lt. Col. Dana Humaid, Γενική Διευθύντρια του Γραφείου Διεθνών Υποθέσεων του Υπουργείου Εσωτερικών των ΗΑΕ και Συντονίστρια της I2LEC.
Η Humaid τόνισε ότι οι χώρες συνεργάστηκαν στενά, θέτοντας κοινές προτεραιότητες ώστε η επιχείρηση να ανταποκρίνεται τόσο σε εθνικούς στόχους όσο και σε παγκόσμιες στρατηγικές.
«Αυτό που την έκανε διαφορετική ήταν πως δεν επιβλήθηκε “από πάνω”. Ήταν από κοινού σχεδιασμένη και υλοποιημένη», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κατασχέθηκαν:
Οι έφοδοι και οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα σε πολλές περιοχές του Αμαζονίου, όπως:
Στο Περού, η μεγαλύτερη διάσωση άγριας ζωής περιλάμβανε 1.400 ζωντανά ζώα και την εξάρθρωση της εγκληματικής ομάδας Los Depredadores del Oriente, που κατηγορείται για διακίνηση απειλούμενων ειδών.
Στην Κολομβία, οι αρχές διέλυσαν τρεις εγκληματικές ομάδες και εξουδετέρωσαν κύτταρο που συνδέεται με το οργανωμένο καρτέλ Clan del Golfo.
Η Humaid τόνισε πως η επιχείρηση απέδειξε ότι η διεθνής συνεργασία μπορεί να αντιμετωπίσει τα περιβαλλοντικά εγκλήματα αποτελεσματικά.
«Στο Κονγκό το πρόβλημα ήταν πολιτιστικής φύσης. Στον Αμαζόνιο, βλέπουμε το ίδιο: τα εγκλήματα αυτά **πλήττουν άμεσα τις ιθαγενείς κοινότητες, τη γη τους, τον τρόπο ζωής τους, την ταυτότητά τους».
Η χρήση δορυφορικών εργαλείων γεωεντοπισμού επέτρεψε συγχρονισμένη δράση και διασυνοριακό συντονισμό σε πραγματικό χρόνο – κάτι που χαρακτηρίστηκε ως μία από τις πιο συντονισμένες επιχειρήσεις περιβαλλοντικής αστυνόμευσης στην ιστορία της περιοχής.
Ο Col. Jorge Andres Bernal Granada, επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος της Εθνικής Αστυνομίας Κολομβίας, δήλωσε:
«Επιτύχαμε πραγματική πρόοδο κατά της παράνομης εξόρυξης, της κλοπής καυσίμων και της διακίνησης άγριας ζωής».
Ο Αναπληρωτής Διοικητής της Αστυνομίας του Εκουαδόρ, Fausto Iñiguez Sotomayor, χαρακτήρισε την πρώτη συμμετοχή της χώρας σε επιχείρηση υπό την I2LEC ως “καθοριστικό βήμα”.
Ο Γενικός Manuel Elías Lozada Morales του Περού επεσήμανε πως η εκστρατεία απέδειξε ότι τα κράτη “μπορούν πράγματι να προστατεύσουν ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα του πλανήτη”.
Τέλος, ο Renato Madsen Arruda, Ομοσπονδιακός Συντονιστής Περιβαλλοντικής Προστασίας της Βραζιλίας, ανέφερε πως η επιχείρηση διέλυσε δίκτυα παράνομης εξόρυξης χρυσού σε περιοχές δύσκολα προσβάσιμες.
Οι αρχές προειδοποιούν ότι οι έρευνες συνεχίζονται και πως αναμένονται και νέες συλλήψεις και κατασχέσεις.
Πηγή φωτο: Freepik