MENU

Ανακοινώθηκε η ίδρυση του πρώτου Ελληνικού Κέντρου Ικανοτήτων Ημιαγωγών (HCCC) στην Ελλάδα

Πώς θα λειτουργήσει ο νέος ελληνικός κόμβος για την ψηφιακή και ενεργειακή αυτονομία

Με τη σύμπραξη της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (HETiA) και του Υπουργείου Ανάπτυξης, και με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κοινής Επιχείρησης Chips Joint Undertaking (JU), ανακοινώθηκε η ίδρυση του Hellenic Chips Competence Centre (HCCC). Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής «Μικροκυκλώματα για την Ευρώπη» και έχει ως στόχο τη διαμόρφωση εθνικής ικανότητας στον τομέα των ημιαγωγών.

Το HCCC ξεκίνησε τη λειτουργία του την 1η Ιουνίου 2025 και αποτελεί ένα από τα 30 ευρωπαϊκά Κέντρα Ικανοτήτων, με στόχο την ενίσχυση της τεχνολογικής αυτονομίας της Ευρώπης.

Ο ρόλος των ημιαγωγών στην τεχνολογική πρόοδο

Οι ημιαγωγοί είναι κρίσιμα υλικά για την κατασκευή ολοκληρωμένων κυκλωμάτων (τσιπ). Αποτελούν τη βάση για τη σχεδίαση και υλοποίηση ηλεκτρονικών συστημάτων που ενσωματώνονται σε πλήθος εφαρμογών: υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, οχήματα, ιατρικές συσκευές και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα.

Η διακοπή της λειτουργίας των τσιπ θα είχε σημαντικές επιπτώσεις σε κρίσιμες υποδομές, όπως ενέργεια, μεταφορές, επικοινωνίες, ύδρευση και δημόσιες υπηρεσίες. Η τεχνολογική εξάρτηση από αυτά καθιστά τον τομέα στρατηγικής σημασίας για κάθε σύγχρονη οικονομία.

Ενίσχυση της ευρωπαϊκής τεχνολογικής κυριαρχίας

Η πρόσφατη παγκόσμια έλλειψη μικροκυκλωμάτων, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας Covid-19, ανέδειξε την ευαλωτότητα των αλυσίδων εφοδιασμού και την ανάγκη για τεχνολογική αυτάρκεια. Ως απάντηση, η Ευρωπαϊκή Πράξη για τα Μικροκυκλώματα, θεσμοθετήθηκε το Σεπτέμβριο 2023, με σκοπό την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε. στον τομέα των ημιαγωγών.

Η ίδρυση του HCCC εντάσσει και την Ελλάδα σε αυτό το πανευρωπαϊκό πλαίσιο ανάπτυξης τεχνογνωσίας και καινοτομίας.

Ο ρόλος του HCCC στην Ελλάδα

Το Hellenic Chips Competence Centre λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική κοινοπραξία με συμμετοχή της HETiA, ελληνικών ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων. Με προϋπολογισμό 7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 3,63 εκατ. ευρώ εθνική συμμετοχή, επιδιώκει να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ έρευνας, βιομηχανίας και εκπαίδευσης, ενισχύοντας το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας.

Στόχοι και προτεραιότητες:

  • Μεταφορά τεχνογνωσίας και ενίσχυση του τεχνολογικού οικοσυστήματος
  • Στήριξη νεοφυών και ΜΜΕ
  • Εκπαίδευση και κατάρτιση εξειδικευμένου προσωπικού
  • Δημιουργία υποδομών για σχεδίαση, δοκιμές και πιλοτική παραγωγή
  • Συμμετοχή σε ευρωπαϊκά δίκτυα και προγράμματα

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, ανέφερε: «Οι ημιαγωγοί είναι ο πυρήνας των τεχνολογιών του αύριο. Με την ίδρυση του HCCC, η Ελλάδα εισέρχεται στο δίκτυο ευρωπαϊκών υποδομών στον τομέα των μικροκυκλωμάτων, συμβάλλοντας στον παραγωγικό μετασχηματισμό και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας.»

Ο Πρόεδρος του HCCC, κ. Εμμανουήλ Ζερβάκης, δήλωσε: «Η δημιουργία του HCCC είναι η πρώτη συντονισμένη προσπάθεια να αξιοποιηθούν οργανωμένα οι δυνάμεις της χώρας στον τομέα των ημιαγωγών. Καλούμε την Πολιτεία και τον ιδιωτικό τομέα να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια με συνέπεια.»

Συμμετέχοντες και συνεργασίες

Συντονιστής Εταίρος:

  • Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (HETiA)

Ερευνητικοί και Τεχνολογικοί Οργανισμοί:

  • ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»
  • Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ)
  • ΕΚΕΤΑ

Ακαδημαϊκά Ιδρύματα:

  • ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΠΑΔΑ, ΑΠΘ, ΔΠΘ, Παν. Ιωαννίνων, Παν. Θεσσαλίας, ΠαΠΕΛ, ΠΠ, Πολυτεχνείο Κρήτης, ΕΑΠ

Συνεργάτες – Δημόσιοι Υποστηρικτές:

  • Επιστημονική Εταιρεία Micro&Nano (MICRONANO)

Οι πρώτες δράσεις του HCCC θα παρουσιαστούν στο HETiA Emerging Tech Forum, που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Δεκεμβρίου 2025 στην Αθήνα.

Σχετικά Άρθρα