Μια σημαντική ψηφιακή τομή καθιστά από σήμερα πραγματικότητα τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των ψηφιακών πορτοφολιών «Gov.gr Wallet» της Ελλάδας και «Ψηφιακός Πολίτης» της Κύπρου, προσφέροντας απτά οφέλη σε πολίτες και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται και στις δύο χώρες.
Η ενεργοποίηση της νέας λειτουργίας παρουσιάστηκε στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας από τον υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δρ. Νικόδημο Δαμιανού, και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελλάδας, Δημήτρη Παπαστεργίου.
Σε πρώτη φάση, η διαλειτουργικότητα αφορά την αμοιβαία αναγνώριση και επαλήθευση της γνησιότητας των ψηφιακών εγγράφων Ταυτότητας και Άδειας Οδήγησης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.
Συγκεκριμένα, οι χρήστες των δύο εφαρμογών μπορούν πλέον να:
Σημείωση: Τα ψηφιακά έγγραφα δεν αποτελούν ταξιδιωτικά έγγραφα.
Η τεχνική διασύνδεση μεταξύ των δύο εθνικών εφαρμογών είναι αποτέλεσμα του Μνημονίου Συνεργασίας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, που είχε υπογραφεί στο πλαίσιο της 2ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας-Κύπρου.
Ο Δημήτρης Παπαστεργίου, αναφερόμενος στη σημασία της πρωτοβουλίας, σημείωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος γίνονται τα δύο πρώτα κράτη-μέλη της ΕΕ που “ενώνονται” ψηφιακά. Ο υπουργός χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ένα πρώτο βήμα προς την παροχή περισσότερων κοινών ψηφιακών υπηρεσιών και ευχαρίστησε τον Κύπριο ομόλογό του για την εξαιρετική συνεργασία και τη «συναντίληψη» στο όραμα της ψηφιακής μετάβασης.
Όπως ανέφερε, η Ελλάδα μοιράζεται την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει μέσω του Gov.gr Wallet, το οποίο ήδη χρησιμοποιείται από 5,6 εκατομμύρια πολίτες, αλλά και από την ανάπτυξη του Kids Wallet, μιας εφαρμογής που εντάσσεται στη στρατηγική κατά του εθισμού των νέων στο διαδίκτυο.
Ο Δρ. Νικόδημος Δαμιανού, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι η νέα λειτουργία έρχεται λίγους μόλις μήνες μετά την εισαγωγή του «Ψηφιακού Πολίτη», σηματοδοτώντας μια νέα εποχή στην εξυπηρέτηση του πολίτη. Όπως σημείωσε, η τεχνολογία προσφέρει πλέον άμεσες, πρακτικές και αποτελεσματικές λύσεις για την επαφή πολιτών με το Δημόσιο και την οικονομία.
Ο υφυπουργός τόνισε ότι η συνεργασία με την Ελλάδα επεκτείνεται σε κρίσιμους τομείς όπως οι τεχνολογίες διαστήματος, η τεχνητή νοημοσύνη και η ανάπτυξη της εθνικής ηλεκτρονικής ταυτότητας. Η Κύπρος, μάλιστα, πρόκειται να ενταχθεί σύντομα στο AI Factory “Pharos” της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Επόμενα βήματα για την εφαρμογή “Ψηφιακός Πολίτης” περιλαμβάνουν:
Η διαλειτουργικότητα των ψηφιακών πορτοφολιών συνιστά ένα θεμελιώδες βήμα για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης, με ισχυρές οικονομικές, κοινωνικές και διοικητικές προεκτάσεις.
Ελλάδα και Κύπρος αποδεικνύουν έμπρακτα ότι μπορούν να λειτουργήσουν ως πρότυπο για την ευρωπαϊκή ψηφιακή ενοποίηση, προχωρώντας από την κοινή ιστορία, στην κοινή ψηφιακή καθημερινότητα.