MENU

Προσωπικός Αριθμός: Πότε έρχεται το νέο ψηφιακό «κλειδί» για όλες τις συναλλαγές με το Δημόσιο

Πλήρης ενοποίηση ταυτοτήτων και αριθμών σε μία ενιαία ψηφιακή ταυτότητα

Σε πλήρη εφαρμογή από τις αρχές Ιουνίου τίθεται ο Προσωπικός Αριθμός, ο νέος ενιαίος αριθμός ταυτοποίησης που θα χρησιμοποιούν οι πολίτες για κάθε συναλλαγή με το Δημόσιο, καταργώντας την ανάγκη για πολλαπλά μητρώα και αριθμούς όπως ο ΑΦΜ, ο ΑΜΚΑ και ο αριθμός ταυτότητας.

Η χορήγησή του θα γίνεται ψηφιακά μέσω της πλατφόρμας myInfo του gov.gr, δίνοντας στον πολίτη τη δυνατότητα να συνδιαμορφώσει τον αριθμό του και να επιβεβαιώσει ή να διορθώσει τα προσωπικά του στοιχεία. Ο αριθμός αυτός θα ενσωματώνεται αυτόματα στις νέες ταυτότητες, στην πίσω όψη, αποτελώντας τη βασική ψηφιακή ταυτότητα του πολίτη στον κυβερνοχώρο.

Ψηφιακή τομή στον εκσυγχρονισμό του κράτους

Κατά τη διάρκεια διυπουργικής σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσιάστηκε αναλυτικά το νέο σύστημα, με τον ίδιο να επισημαίνει πως πρόκειται για μια «σημαντική παρέμβαση με υψηλή προστιθέμενη αξία» για τη λειτουργία του κράτους.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι ο Προσωπικός Αριθμός γίνεται το ψηφιακό “κλειδί” του πολίτη, καθώς ενοποιεί όλα τα υφιστάμενα συστήματα ταυτοποίησης, διευκολύνοντας τις συναλλαγές και βελτιώνοντας τη διαλειτουργικότητα των κρατικών υπηρεσιών.

Τι θα αντικαταστήσει ο Προσωπικός Αριθμός

Ο νέος αριθμός θα αντικαταστήσει τη χρήση των εξής τομεακών αριθμών:

  • ΑΦΜ (φορολογικές υποθέσεις),
  • ΑΜΚΑ (ασφαλιστικά ζητήματα),
  • Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας (νομική ταυτοποίηση).

Ο αριθμός αυτός θα είναι μοναδικός, αμετάβλητος και θα ακολουθεί τον πολίτη δια βίου, εξαλείφοντας λάθη, αναντιστοιχίες και χρονίζουσες αδυναμίες διασύνδεσης μεταξύ μητρώων του κράτους.

Διόρθωση λαθών στα κρατικά μητρώα

Η εφαρμογή του Προσωπικού Αριθμού θα επιτρέψει την επανεξέταση και τακτοποίηση σφαλμάτων στα κρίσιμα κρατικά μητρώα, όπως:

  • το Μητρώο Πολιτών του Υπουργείου Εσωτερικών,
  • το Φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ,
  • το Εθνικό Μητρώο ΑΜΚΑ-ΕΜΑΕΣ της ΗΔΙΚΑ,
  • το Μητρώο Δελτίων Ταυτότητας της ΕΛ.ΑΣ.,
  • και το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου εξήγησε πως πρόκειται για μια τομή στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, που στόχο έχει την κατάργηση των πολλαπλών αριθμών και την ενίσχυση της ακρίβειας και αξιοπιστίας των στοιχείων που διαθέτει το Δημόσιο για τον πολίτη.

Η διαδικασία απόδοσης και οι νέες ταυτότητες

Η χορήγηση του Προσωπικού Αριθμού θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του myInfo, όπου ο πολίτης:

  • θα συμμετέχει στη διαμόρφωση του αριθμού,
  • θα επιβεβαιώνει ή διορθώνει τα προσωπικά του στοιχεία,
  • και θα παρακολουθεί την ενσωμάτωσή του στη νέα ταυτότητα.

Ο αριθμός θα εμφανίζεται στην πίσω όψη της νέας ψηφιακής ταυτότητας, αποτελώντας το μοναδικό ψηφιακό αναγνωριστικό που επαληθεύει την ταυτότητα του πολίτη στον ψηφιακό κόσμο.

Η παρουσίαση του νέου συστήματος έγινε από τον Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων, Δημοσθένη Αναγνωστόπουλο.

Τέλος οι μπλε ταυτότητες – Ενίσχυση της διαδικασίας έκδοσης

Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως οι παραδοσιακές «μπλε» ταυτότητες θα αποτελέσουν σύντομα παρελθόν, σύμφωνα με σχετική ευρωπαϊκή οδηγία. Για τον λόγο αυτό, επιταχύνονται οι διαδικασίες έκδοσης των νέων, με στόχο να εξυπηρετούνται περισσότεροι πολίτες, ειδικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ανέφερε πως έχουν ήδη παραληφθεί πάνω από 1,7 εκατομμύρια νέες ταυτότητες, ενώ λειτουργούν 371 Υπηρεσίες Έκδοσης πανελλαδικά.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως τα Τμήματα Έκδοσης Ταυτοτήτων θα ενισχυθούν με προσωπικό και λειτουργία ακόμα και τις Κυριακές, ώστε να εξυπηρετούνται οι πολίτες χωρίς καθυστερήσεις.

Μάλιστα, προέτρεψε τους πολίτες που ταξιδεύουν εντός Ελλάδας να αξιοποιήσουν τα περιφερειακά τμήματα, όπου οι χρόνοι αναμονής είναι συντομότεροι.

Η ενιαία χρήση του Προσωπικού Αριθμού αναμένεται να οδηγήσει σε:

  • ταχύτερη και ασφαλέστερη ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ υπηρεσιών,
  • βελτιωμένη συνεργασία μεταξύ δημόσιων φορέων,
  • και τη δημιουργία ακριβών, αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων, χρήσιμων για στρατηγικό σχεδιασμό.

Η αλλαγή αυτή αποτελεί σημαντικό βήμα προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου, με θετικές επιπτώσεις στην οικονομία, τη διαφάνεια και την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Σχετικά Άρθρα