Συνεχίζεται η ανοδική πορεία και το φετινό καλοκαίρι στην αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης στη χώρα μας, με την αύξηση της ζήτησης για την περίοδο αιχμής της σεζόν, το μήνα Αύγουστο δηλαδή, να διαμορφώνεται στο 12% έναντι του Αυγούστου του 2024.
Παρ’ αυτά η χώρα μας όπως και οι υπόλοιπες μεγάλες τουριστικές αγορές στη νότια Ευρώπη κινείται με χαμηλότερους ρυθμούς σε σχέση με την ανατολική και βόρεια Ευρώπη που παρουσιάζουν εφέτος πολύ υψηλά νούμερα ως προς τη ζήτηση. Λιγότερος κόσμος, πιο προσιτές τιμές και λιγότερη ζέστη φαίνεται ότι είναι οι παράγοντες που διαμορφώνουν φέτος το σκηνικό στην αγορά όπως το καταγράφει η τελευταία μελέτη της AirDNΑ για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις φέτος το καλοκαίρι, ξεκινώντας από την πορεία του Ιουνίου και φτάνοντας μέχρι τη ζήτηση του Αυγούστου. Σημειώνεται εδώ ότι από το σύνολο των καταχωρήσεων βραχυχρόνιων μισθώσεων ανά την Ευρώπη, τη μερίδα του λέοντος (26%) έχει η Γαλλία, ακολουθεί η Ιταλία με ποσοστό 13% και η Ισπανία με 11%, ενώ η Ελλάδα έχει μόλις 2%.
Έτσι, εν όψει του πιο θερμού μήνα του καλοκαιριού, το Κόσοβο και η Μολδαβία που είχαν πέρυσι αυτή την περίοδο κρατήσεις για λιγότερες από 5.000 διανυκτερεύσεις, φέτος κινούνται στο +104% και +81% αντίστοιχα βλέποντας διπλασιασμό της ζήτησης. Άλλες ευρωπαϊκές αγορές, συμπεριλαμβανομένων της Πολωνίας, της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και της Βόρειας Μακεδονίας έχουν αύξηση στις κρατήσεις σε ποσοστό πάνω από 30% σε ετήσια βάση. Αντίστοιχα και η βόρεια Ευρώπη προσελκύει περισσότερους επισκέπτες: Εσθονία, Λιθουανία και Νορβηγία έχουν άνοδο κρατήσεων για τον Αύγουστο μεταξύ 20% -30%. Στον αντίποδα, οι νότιες ευρωπαϊκές αγορές, όπως η Ιταλία και η Ισπανία έχουν ανάπτυξη της τάξεως του 10% ή ακόμα πιο κάτω.
Για το μήνα Ιούνιο, με βάση τα στοιχεία από τη γνωστή εταιρεία αναλύσεων δεδομένων για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε όλη την Ευρώπη, η ζήτηση αυξήθηκε κατά 11,7% σε σχέση με πέρυσι καταγράφοντας ρεκόρ 48,5 εκατομμυρίων διανυκτερεύσεων, ενώ οι διαθέσιμες καταχωρήσεις αυξήθηκαν επίσης στο ιστορικό υψηλό των 4,05 εκατ. με αύξηση κατά 5,3%.
Στην Ελλάδα, οι διαθέσιμες καταχωρήσεις αυξήθηκαν μέσα στον Ιούνιο σε ποσοστό κοντά στο 5,5%, ενώ η ζήτηση κυμάνθηκε λίγο υψηλότερα στο 7,5%. Ο αριθμός των καταχωρήσεων παρουσίασε ελάχιστη άνοδο, όχι πάνω από 2% στην Ισπανία, κοντά στο 4% στη Γαλλία, ενώ η Ιταλία είχε σχεδόν σταθερό αριθμό καταχωρήσεων φέτος τον Ιούνιο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Σε επίπεδο ζήτησης η Νορβηγία παρουσίασε το μεγαλύτερο ποσοστό με αύξηση 27%, ενώ είχε και τη μεγαλύτερη αύξηση διαθέσιμων καταχωρήσεων σε ποσοστό πάνω από 20%. Πανευρωπαϊκά, με τη ζήτηση να αυξάνεται ταχύτερα από την προσφορά, η πληρότητα αυξήθηκε κατά 3,6% σε ετήσια βάση και οι οικοδεσπότες επωφελήθηκαν με μία αύξηση 6% στις μέσες τιμές ανά διανυκτέρευση, στα 163 ευρώ. Αντίστοιχα και το μέσο έσοδο ανά διαθέσιμη διανυκτέρευση αυξήθηκε κατά 9,8%, στα 99 ευρώ.