Πολλαπλές επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων και δη των οικιστικών, επηρεάζοντας τις τιμές, τη ζήτηση, την προσφορά, τις επενδύσεις, αλλά και την κοινωνική συνοχή έχει η δημογραφική αλλαγή στην Ελλάδα για την οποία απαιτούνται συντονισμένες προσπάθειες από την Πολιτεία, τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και καινοτόμες λύσεις.
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της ανάλυσης της Cerved Property Services όπως αυτή παρουσιάστηκε χθες (6/5) στο συνέδριο ακινήτων RED Meeting Point από τον πρόεδρο της εταιρείας κ. Δημήτρη Ανδρίτσο.
Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Ανδρίτσος, στις αγροτικές περιοχές της περιφέρειας οι τιμές είναι σε επίπεδα χαμηλότερα κατά 25% – 30% από το peak της αγοράς το 2007, ενώ στην Αττική το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο +10%.
Ειδικότερα, στις αγροτικές περιοχές όπου καταγράφονται ουκ ολίγα εγκαταλελειμμένα σπίτια (κι ενώ η μέση τιμή ανά τ.μ. στην Ελλάδα τοποθετείται περίπου στα 2.900 ευρώ ανά τ.μ.), οι τιμές μπορεί να κυμαίνονται μόλις από τα 300 έως τα 800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Τα κλειστά και εγκαταλελειμμένα σπίτια είναι και κύριο χαρακτηριστικό της αγοράς.
Την ίδια στιγμή και λόγω της εσωτερικής μετανάστευσης, στο κέντρο της Αθήνας το εύρος τιμών διαμορφώνεται μεταξύ 2.000 – 3.500 ευρώ ανά τ.μ. με κύριο χαρακτηριστικό την υψηλή ζήτηση για σπίτια που μισθώνοντας μέσα από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, στη Θεσσαλονίκη μεταξύ 1.500 – 2.500 ευρώ ανά τ.μ. με βασικό χαρακτηριστικό την έλλειψη των νέων κατοικιών και στα τουριστικά νησιά μεταξύ 4.000 – 10.000 τ.μ. με βασικό χαρακτηριστικό τη ραγδαία τουριστική ανάπτυξη.
Το δημογραφικό μεταβάλλει τις συνθήκες στην αγορά κατοικίας
Μείωση γεννήσεων, γήρανση πληθυσμού με αυξημένη ζήτηση για μικρές και προσβάσιμες κατοικίες και υπηρεσίες φροντίδας ηλικιωμένων, μετανάστευση και αστικοποίηση με συγκέντρωση πληθυσμού και οικονομικών δραστηριοτήτων στα αστικά κέντρα με παράλληλη αύξηση της ανάγκης για αστικές υποδομές, αύξηση μονομελών νοικοκυριών είναι μερικές μόνο από τις επιπτώσεις του δημογραφικού σε σχέση με την κατοικία αυτή την στιγμή στην Ελλάδα, όπως αναφέρει η ανάλυση της Cerved, η οποία διαχωρίζει και τις επιπτώσεις όσον αφορά το κοινωνικό και το οικονομικό κόστος.
Ειδικότερα, το κοινωνικό κόστος της δημογραφικής αλλαγής σχετίζεται με:
Ως προς το οικονομικό κόστος, καταγράφονται τα εξής: