MENU

«Εναλλακτικές διαδρομές» για την απόκτηση Golden Visa – Δεδομένα και χρυσές αναμονές για έγκριση

Τι συνεχίζει να ισχύει σε αρκετές χώρες της ΕΕ και όχι μόνο, σύμφωνα με το Bloomberg

Η Ισπανία είναι η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που ανακοίνωσε το τέλος του προγράμματος χρυσής βίζας. Οι βίζες, οι οποίες συνήθως επιτρέπουν σε ξένους επενδυτές να εγκατασταθούν και τελικά να αποκτήσουν την ιθαγένεια αγοράζοντας ακίνητα, έγιναν δημοφιλείς στην πανδημία, όταν οι ξένοι -ιδίως οι Αμερικανοί- εκμεταλλεύτηκαν την απομακρυσμένη εργασία για να μετακομίσουν στην Ευρώπη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Η εισροή ξένων κεφαλαίων στα ακίνητα έχει προκαλέσει επικρίσεις από πολιτικούς που κατηγορούν αυτές τις βίζες για την αλματώδη αύξηση των τιμών των κατοικιών. Οι νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν επίσης καταγγείλει τα προγράμματα ότι επιτρέπουν το ξέπλυμα χρήματος και την αθέμιτη πρόσβαση στα διαβατήρια της ΕΕ. Μια σειρά από χώρες έχουν κηρύξει το τέλος των προγραμμάτων χρυσής βίζας, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία.

Οι «συστάσεις» των ειδικών

Παρά τις ανακοινώσεις αυτές, υπάρχουν ακόμη τρόποι να αποκτήσει κάποιος παρόμοιες θεωρήσεις και να κάνει έξυπνες επενδύσεις σε ακίνητα στο εξωτερικό αποκτώντας παράλληλα την ιθαγένεια, λένε οι σύμβουλοι πλούτου.

Οι δυνητικοί αιτούντες θα πρέπει να εξετάσουν τα ψιλά γράμματα της πολιτικής μιας χώρας, λένε οι ειδικοί. Ενώ το τέλος των προγραμμάτων χρυσών θεωρήσεων έχει διακηρυχθεί από πολλούς πολιτικούς σε ολόκληρη την ήπειρο, δεν έχουν όλοι ακολουθήσει. Η Ισπανία, για παράδειγμα, δεν έχει περάσει ακόμη τον νέο της κανόνα, ο οποίος απαιτεί νομοθετική έγκριση. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορούν ακόμη να υποβάλουν αίτηση για χρυσή βίζα τους επόμενους μήνες, πριν τεθεί σε εφαρμογή η νέα πολιτική.

«Ιδανικά, θέλετε να ασχοληθείτε νωρίτερα παρά αργότερα, καθώς οι επιλογές στην Ευρώπη περιορίζονται», δήλωσε ο Paul Williams, επικεφαλής της συμβουλευτικής εταιρείας La Vida Golden Visas.

Ορισμένες χώρες έχουν αυξήσει το όριο για την αρχική επένδυση που πρέπει να κάνουν οι ξένοι στη χώρα ή έχουν αλλάξει το είδος των επενδύσεων που μπορούν να κάνουν, αλλά δεν έχουν κλείσει επίσημα τα προγράμματα.

Αυτό συμβαίνει με την Ελλάδα, η οποία τον Αύγουστο αύξησε το ελάχιστο ποσό για την αγορά κατοικίας σε 500.000 ευρώ (535.000 δολάρια) από 250.000 ευρώ. Τον περασμένο μήνα, ανέβασε και πάλι το όριο, αυτή τη φορά στα 800.000 ευρώ. Η Πορτογαλία, εν τω μεταξύ, απαιτεί τώρα ένα ελάχιστο ποσό 500.000 ευρώ που επενδύεται σε εταιρείες ή κεφάλαια που δεν συνδέονται με ακίνητα. Το παλιό σύστημα απαιτούσε μόνο 280.000 ευρώ για επενδύσεις σε ακίνητα.

«Οι χρυσές βίζες γίνονται πιο ακριβές και περίπλοκες, αλλά δεν εξαφανίζονται», δήλωσε ο David Lincoln, επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων μετανάστευσης Lincoln Global Partners.

Η ΕΕ είναι πιθανό να συνεχίσει να ασκεί πίεση, οπότε είναι καλή ιδέα να εξετάσετε εναλλακτικές λύσεις, λένε οι διαχειριστές περιουσίας. Και ενώ ορισμένες δημοφιλείς χώρες της ΕΕ κλείνουν την πόρτα σε αυτά τα προγράμματα, υπάρχουν άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο που υποδέχονται τα ξένα χρήματα με «ανοιχτές αγκάλες».

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για παράδειγμα, νωρίτερα φέτος διεύρυναν τους όρους υπό τους οποίους οι αλλοδαποί μπορούν να αποκτήσουν μόνιμη κατοικία μέσω αγοράς ακινήτων, επιτρέποντας σε όσους κατέχουν ακίνητα αξίας τουλάχιστον 2 εκατομμυρίων ντιρχάμ (540.000 δολάρια) στη χώρα να αποκτήσουν μια αρχική πενταετή βίζα παραμονής. Η Κόστα Ρίκα και η Βραζιλία προσφέρουν επίσης ελκυστικές χρυσές βίζες.

Τα κράτη της Καραϊβικής διαθέτουν προγράμματα υπηκοότητας μέσω επενδύσεων, τα οποία παρέχουν διαβατήρια που επιτρέπουν ταξίδια χωρίς βίζα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, αν και ορισμένα αύξησαν πρόσφατα την ελάχιστη επένδυση σε 200.000 δολάρια μετά από πιέσεις της ΕΕ.

Στη συνέχεια, υπάρχουν χώρες όπως η Ουγγαρία και η Μάλτα που πήγαν κόντρα στις συστάσεις της ΕΕ και διατήρησαν ή ακόμη και άνοιξαν εκ νέου τα προγράμματα χρυσής βίζας για να υποδεχθούν τα ξένα κεφάλαια.

Για ορισμένους, υπάρχουν φθηνότεροι τρόποι για να αποκτήσουν την ιθαγένεια της ΕΕ. Οι άνθρωποι με ευρωπαϊκές ρίζες – για παράδειγμα, ένας Ιταλός ή Ιρλανδός προπάππους – μπορούν να υποβάλουν αίτηση για προγράμματα που χορηγούν ιθαγένεια λόγω καταγωγής, μια διαδρομή που πολλοί Αμερικανοί έχουν ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια.

Ψηφιακοί νομάδες και νεοφυείς επιχειρήσεις

Οι βίζες ψηφιακών νομάδων έχουν γνωρίσει έκρηξη μετά την πανδημία, προσφέροντας προσωρινή διαμονή – η οποία μπορεί, μετά από μερικά χρόνια, να μετατραπεί σε μόνιμη διαμονή – σε απομακρυσμένους εργαζόμενους που έχουν ως στόχο ένα ευρωπαϊκό έθνος. Έχουν ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια στην Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, για να αναφέρουμε μερικές.

Υπάρχουν επίσης προγράμματα επενδυτών για νεοφυείς επιχειρήσεις, τα οποία χορηγούν προσωρινή διαμονή σε άτομα που επενδύουν σε μια επιχείρηση ή ξεκινούν τη δική τους εταιρεία. Αυτά μπορούν επίσης συχνά να μετατραπούν σε μόνιμη διαμονή μετά από μερικά χρόνια. Η Γαλλία δεσμεύτηκε πέρυσι ακόμη και για μια ταχεία διαδικασία για τους Αμερικανούς στην τετραετή βίζα διαμονής για ταλέντα, η οποία επιβραβεύει τους επενδυτές και τους επιχειρηματίες στη χώρα.

«Υπάρχουν ακόμη πολλές επιλογές, καθώς τα έθνη δεν θέλουν να χάσουν κεφάλαια και ταλέντα», δήλωσε ο Λίνκολν.

Ακόμα, ένα προνόμιο που προσφέρουν οι χρυσές βίζες που δεν προσφέρουν άλλες βίζες: η δυνατότητα απόκτησης της ιθαγένειας της ΕΕ χωρίς να περάσει κανείς πάνω από μία εβδομάδα το χρόνο στην ήπειρο. Παλαιότερα οι άνθρωποι μπορούσαν να αγοράσουν ένα σπίτι, να αποκτήσουν την ιθαγένεια της ΕΕ και να μην πατήσουν σχεδόν ποτέ το πόδι τους εκεί. Αυτή η επιλογή εξαφανίζεται γρήγορα.

Σχετικά Άρθρα