Το παλιό μοντέλο ξενοδοχείου – εκπαιδευτηρίου σκοπεύει να αναβιώσει το υπουργείο Τουρισμού, με το σχεδιασμό να αφορά στην αξιοποίηση κτιρίων των εκπαιδευτικών μονάδων που διαθέτουν άδεια δόμησης ξενοδοχείου, όπως είναι τα πρώην ΞΕΝΙΑ.
Η κίνηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της προσπάθειας για αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου για την τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση με πόρους, μεταξύ άλλων, και από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η αξιοποίηση των ακινήτων των σχολών θα γίνει με μακροχρόνιες μισθωτικές συμβάσεις που θα προκύψουν μετά από διαγωνιστική διαδικασία, με υποχρέωση των μισθωτών για αναβάθμιση των κτιρίων ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία των μονάδων εκπαίδευσης και κατάρτισης που θα λειτουργούν στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις κατά τη διάρκεια της σύμβασης.
Η νέα πρωτοβουλία αφορά στις σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) σε Ανάβυσσο, Περαία Θεσσαλονίκης και Ηράκλειο Κρήτης (Κοκκίνη Χάνι).
Οι σχετικοί όροι για το μοντέλο που θα ακολουθεί, τη μίσθωση και τις υποχρεώσεις των μερών θα εξειδικευθούν σε σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Τουρισμού και Οικονομικών που θα υπογραφεί το προσεχές διάστημα.
«Στόχος, ο τουρισμός να γίνει ελκυστικός τομέας και επιλογή καριέρας για τους Έλληνες», όπως ανέφερε στη σχετική παρουσίαση η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, δεδομένου ότι «οι μετακλήσεις εργαζομένων στον κλάδο δεν μπορεί να θεωρηθεί ο ιδανικός τρόπος κάλυψης των κενών θέσεων εργασίας στον τουρισμό». Σημειωτέον ότι με βάση πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων 1 στις 5 θέσεις εργασίας στον κλάδο των ξενοδοχείων παραμένει κενή.
Οδηγός το ελβετικό μοντέλο τουριστικής εκπαίδευσης
Το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ποιοτική ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού και στο πλαίσιο αυτό κινείται και η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η οποία στηρίζεται στο ελβετικό μοντέλο τουριστικής εκπαίδευσης.
Το συγκεκριμένο μοντέλο ήταν το πρώτο οργανωμένο μοντέλο που αναπτύχθηκε συστηματικά στην Ευρώπη και μάλιστα βάσει αυτού κινήθηκαν και άλλες χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Η υπουργός Τουρισμού έκανε ιστορική αναδρομή πίσω στη δεκαετία ‘50,
όταν ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού προχώρησε για πρώτη φορά στη δημιουργία των ΞΕΝΙΑ με ξενοδοχειακές μονάδες υψηλών προδιαγραφών, σε κορυφαίες τοποθεσίες που παραμένουν μοναδικές μέχρι σήμερα, έστω κι αν κάποια από τα παλιές υποδομές παραμένουν παροπλισμένες. Ακολούθησαν τα ξενοδοχεία – εκπαιδευτήρια «ΞΕΝΙΑ-ΗΛΙΟΣ» που συνδύαζαν χώρους για μαθήματα και πρακτική άσκηση, διασυνδέοντας την εκπαίδευση με την απασχόληση.
Σήμερα τα τρία ΣΑΕΚ Αναβύσσου, Περαίας και Ηρακλείου λειτουργούν μόνο ως εκπαιδευτήρια και θα αναβιώσουν μέσα από τις προωθούμενες ΣΔΙΤ.
Πολύ περισσότερο για το κτίριο του Ηρακλείου, όπου η ΣΑΕΚ Τουρισμού Κρήτης, μετά τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι το 2021 στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, έναντι ενοικίου.
Η προσπάθεια αναβάθμισης της λειτουργίας των λοιπών εκπαιδευτηρίων του Υπουργείου θα συντελεστεί και με χρήση άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων μέσω του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων και ΕΣΠΑ, αλλά και συμπράξεων με ιδιώτες.
Προγραμματίζεται ήδη η ενεργειακή αναβάθμιση σε μονάδες όπως η ΣΑΕΚ Γαλαξιδίου και σχεδιάζεται νέα εκπαιδευτική μονάδα στον Άγιο Νικόλαο, μέσω της υπογραφής συμφωνίας με τον οικείο δήμο, για την ανέγερση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων που θα στεγάσουν την Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης.
Κατά την υλοποίηση των παρεμβάσεων το εκπαιδευτικό σκέλος των σχολών παραμένει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Τουρισμού.