MENU

«Νάρκη» για χιλιάδες οικισμούς οι αποφάσεις του ΣτΕ – Εθνική πρόκληση η οριοθέτηση

Αλυσιδωτές συνέπειες στην ιδιοκτησία, στην αγορά και στον χωρικό σχεδιασμό φέρνουν οι αποφάσεις του ΣτΕ για τα όρια των μικρών οικισμών

«Νάρκη» για χιλιάδες οικισμούς αποτελούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την ύπαιθρο, τις περιουσίες και τη χωροταξική σταθερότητα της χώρας, όπως αναδεικνύεται από τις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από την οριοθέτηση των 10.000 οικισμών με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων.

Το θέμα, το οποίο έχει ήδη οδηγήσει σε ακυρώσεις ορίων από το ΣτΕ, θέτει σε αμφισβήτηση τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάστηκαν επί δεκαετίες μικροί οικισμοί, προκαλώντας νομική αβεβαιότητα και κίνδυνο για την αξιοποίηση χιλιάδων ιδιοκτησιών, όπως επεσήμανε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Ο Υπουργός υπενθύμισε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έχει ήδη εκδώσει δύο αποφάσεις (2017 και 2019) που ακυρώνουν τα όρια των οικισμών στο Πήλιο και το Ρέθυμνο, κρίνοντας μη σύννομες τις διοικητικές πράξεις των Νομαρχών που τα είχαν θεσπίσει. Η νομολογία αυτή, όπως σημείωσε, δημιουργεί δεδικασμένο, το οποίο ανοίγει τον δρόμο για προσφυγές και σε άλλες περιοχές της χώρας με παρόμοιο καθεστώς.

Σύμφωνα με το ΣτΕ, η οριοθέτηση πρέπει να βασίζεται σε πολεοδομικά και επιστημονικά κριτήρια, προκειμένου να διασφαλίζεται η νομική κατοχύρωση των περιουσιών και η ασφάλεια των ιδιοκτησιών. Η τρέχουσα ασάφεια έχει οδηγήσει σε νομική επισφάλεια και πάγωμα συναλλαγών, με σημαντικό αντίκτυπο σε οικονομία, αγορά ακινήτων και ανάπτυξη.

Απόρριψη του ΠΔ – Το πρόβλημα της «Ζώνης Γ»

Για την αποκατάσταση της τάξης, το Υπουργείο είχε συντάξει Προεδρικό Διάταγμα που στόχευε στην αναγνώριση των ορίων αυτών των οικισμών, όμως το ΣτΕ το επέστρεψε, λόγω της ύπαρξης της λεγόμενης «Ζώνης Γ» – μιας περιφερειακής περιοχής που ενσωμάτωνε τα διευρυμένα όρια που είχαν ορίσει οι Νομάρχες. Όπως επεσήμανε ο υπουργός, το δικαστήριο δεν αποδέχθηκε τη «ζώνη», θεωρώντας ότι υπερβαίνει τα νόμιμα όρια.

«Για να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας, το ΣτΕ θεώρησε ότι οι Νομάρχες ξεχείλωσαν τα όρια», ανέφερε ο κ. Παπασταύρου, εξηγώντας γιατί το ΠΔ απορρίφθηκε.

Στόχος: Νομική λύση με δημογραφική διάσταση

Η υπόθεση δεν είναι μόνο τεχνική ή νομική, αλλά εθνική, καθώς αφορά την ενίσχυση των μικρών οικισμών και την αποτροπή της ερήμωσης της υπαίθρου. Το ΥΠΕΝ, όπως δήλωσε ο Υπουργός, ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση που θα συνδυάζει τη νομολογία του ΣτΕ με την ανάγκη ενίσχυσης της ελληνικής υπαίθρου, λαμβάνοντας υπόψη τη δημογραφική απειλή που αντιμετωπίζει η χώρα.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, χωρίς νομοθετική παρέμβαση, «σε Πήλιο και Ρέθυμνο, τα οικόπεδα θα μετατραπούν σε χωράφια», ενώ με το ΠΔ, αποκαθίσταται η αξία της γης και επιτρέπεται η αξιοποίησή της.

Πολεοδομική μεταρρύθμιση και ψηφιακός εκσυγχρονισμός

Ο κ. Παπασταύρου υπογράμμισε ότι η χώρα πάσχει από πολεοδομική πολυνομία και ασάφεια, γεγονός που εντείνει τη διοικητική αυθαιρεσία. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση προχωρά:

  • Στην κωδικοποίηση της πολεοδομικής νομοθεσίας, με τη δημιουργία ενός ενιαίου Κώδικα Πολεοδομίας, ώστε κάθε νέα ρύθμιση να ενσωματώνεται με σαφήνεια.
  • Στην ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου.
  • Στην εφαρμογή 227 Τοπικών και 18 Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, που αποσκοπούν στη λύση διαχρονικών προβλημάτων στον τομέα της ιδιοκτησίας.

Σχετικά Άρθρα