Μια ακόμη χρονιά θετικών επιδόσεων προδιαγράφεται για τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα όπως προκύπτει από τις μέχρι στιγμής κρατήσεις που φαίνονται στις μεγάλες πλατφόρμες.
Τη ζήτηση ανά την Ευρώπη για τους καλοκαιρινούς μήνες μετρά η εταιρεία αναλύσεων δεδομένων για την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων AirDNA και με βάση τα στοιχεία των κρατήσεων έως και τον Απρίλιο για το τρίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου – Αυγούστου, οι κρατήσεις διανυκτερεύσεων για την Ελλάδα καταγράφουν αύξηση πάνω από 22% σε σύγκριση με πέρυσι.
Η χώρα μας μάλιστα βρίσκεται στο τοπ 10 των ισχυρότερων αγορών με τις καλύτερες επιδόσεις για το καλοκαίρι ανά την Ευρώπη, στην 7η θέση. Οι πέντε κορυφαίες αγορές με την ισχυρότερη άνοδο για τη θερινή περίοδο, με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, είναι η Πολωνία (με αύξηση 37% σε σύγκριση με πέρυσι), η Τσεχία (+30%), η Νορβηγία (+27%), το Βέλγιο και η Γερμανία (+24%).
Πάντως, η άνοδος των καταλυμάτων τύπου Airbnb δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, αν ληφθεί υπόψη ότι σε όλη την Ευρώπη 18 από τις 20 κορυφαίες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου που μελετά η AirDNA παρουσιάζουν αύξηση της ζήτησης σε ετήσια βάση κατά 10% ή ακόμη περισσότερο, ενώ οι ελληνικοί προορισμοί βρίσκονται στην κατηγορία αυτών με άνοδο άνω του 20%.
Οι θετικές επιδόσεις καταγράφονται «παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα», όπως επισημαίνει η σχετική ανάλυση της εταιρείας, αναφερόμενη στους πρώιμους δείκτες για τη θερινή σεζόν του 2025. Ο αυξανόμενος όγκος κρατήσεων για την περίοδο του καλοκαιριού, τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, η αύξηση των ταξιδιών στο εσωτερικό και η επιβράδυνση των πληθωριστικών είναι οι παράμετροι που υποδηλώνουν ότι η ταξιδιωτική ζήτηση θα παραμείνει ανθεκτική στο μεγαλύτερο μέρος της ευρωπαϊκής αγοράς.
Κρατήσεις για 40,7 εκατ. διανυκτερεύσεις ανά την Ευρώπη
Η ανάλυση της AirDNA αναφέρει ότι μέσα στο Απρίλιο οι κρατήσεις που έγιναν για διανυκτερεύσεις από το συγκεκριμένο μήνα και μετά υποδηλώνουν «ένα αξιόπιστο δείγμα συνεχούς ταξιδιωτικού ενδιαφέροντος σε όλη την Ευρώπη». Συνολικά, έγιναν κρατήσεις για 40,7 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, αυξημένες κατά 11,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Ανάμεσα στις 20 κορυφαίες αγορές όλες παρουσίασαν θετικές επιδόσεις, ωστόσο ξεχώρισαν με ιδιαίτερα έντονη άνοδο ως προς τις κρατήσεις το Βέλγιο, με άνοδο 24%, η Νορβηγία με 23%, η Τσεχία (+22% ), η Δανία (+19%).
Πανευρωπαϊκά, με βάση τα απολογιστικά στοιχεία του Μαρτίου, οι διαθέσιμες καταχωρήσεις ανήλθαν σε 3,6 εκατομμύρια, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 7,1% σε ετήσια βάση. Η ζήτηση με βάση τις διανυκτερεύσεις, αντιστοιχεί στα 36,6 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, με σημαντική αύξηση 27,4% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ η Μέση Ημερήσια Τιμή πανευρωπαϊκά ήταν κατά μέσο όρο στα 150 ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 4,2% από το 2024.