MENU

Χρ. Δήμας: Πρότυπο βιώσιμης και ενεργειακά αυτόνομης υποδομής τα φωτοβολταϊκά πάρκα της Ολυμπίας Οδού

Η Ολυμπία Οδός καλύπτει το σύνολο των ενεργειακών της αναγκών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Ως «πρότυπο βιώσιμης και ενεργειακά αυτόνομης υποδομής» χαρακτήρισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστος Δήμας, το πρόγραμμα φωτοβολταϊκών πάρκων της Ολυμπίας Οδού, στο Κιάτο.

Ο κ. Δήμας παρευρέθηκε στα εγκαίνια του προγράμματος -η επένδυση του οποίου ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ– σημειώνοντας, ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δικτύου φωτοβολταϊκών πάρκων που έχει εγκατασταθεί ποτέ σε ελληνικό αυτοκινητόδρομο.

«Τρίτος μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος της χώρας η Ολυμπία Οδός»

Όπως τόνισε ο Υπουργός, με την ένταξη του τμήματος Πάτρα – Πύργος, ο αυτοκινητόδρομος θα εκτείνεται σε μήκος 277 χλμ., καθιστώντας την Ολυμπία Οδό, τον τρίτο μεγαλύτερο αυτοκινητόδρομο της χώρας, ενώ υπογράμμισε ακόμη το ότι η Ολυμπία Οδός καλύπτει το σύνολο των ενεργειακών της αναγκών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ο κ. Δήμας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το φωτοβολταϊκό πρόγραμμα αποτελείται από 19 φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 10 MWp. Οι μονάδες αυτές έχουν εγκατασταθεί με τρόπο ευφυή και βιώσιμο, αξιοποιώντας στέγαστρα, χώρους στάθμευσης και ανεκμετάλλευτα τμήματα κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου, στις περιοχές της Κορινθίας, της Αχαΐας και της Δυτικής Αττικής».

Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι το πλέγμα ενεργειακής αυτάρκειας και μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών, το οποίο πέτυχε η Ολυμπία Οδός, αποκτά μεγαλύτερη σημασία γιατί σε λιγότερο από έναν μήνα, θα παραδοθούν σε κυκλοφορία τα πρώτα 65 χλμ. του αυτοκινητοδρόμου του έργου Πάτρα – Πύργος.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, τόνισε: «Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στέκεται σταθερά αρωγός σε πρωτοβουλίες όπως η σημερινή, που ενσωματώνουν λύσεις με ουσιαστική προστιθέμενη αξία για την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον. Και το Κιάτο είναι αδιαμφισβήτητα, ένας από τους μεγάλους κερδισμένους αυτής της πρωτοβουλίας».

Οι λεπτομέρειες του έργου

Με συνολική ισχύ 10 MWp, πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα φωτοβολταϊκών πάρκων σε αυτοκινητόδρομο στην Ελλάδα. Η μονάδα του Κιάτου αποτελεί μέρος ενός δικτύου 19 φωτοβολταϊκών πάρκων, που είναι εγκατεστημένα κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου της Ολυμπίας Οδού, στις περιοχές της Αχαΐας, της Κορινθίας και της Δυτικής Αττικής. Αξιοποιεί παρόδιες εκτάσεις καθώς και στέγαστρα σταθμών διοδίων και στέγες επιχειρησιακών κέντρων. Η παραγωγή ενέργειας από τις μονάδες αυτές θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των υποδομών του αυτοκινητόδρομου σε ηλεκτρική ενέργεια, όπως τον φωτισμό, τη δυναμική σήμανση και τα συστήματα αερισμού των σηράγγων. Με τις τελικές τεχνικές ρυθμίσεις και τις συνδέσεις στο δίκτυο να βρίσκονται σε εξέλιξη, οι τελευταίες μονάδες του προγράμματος θα ολοκληρωθούν και θα τεθούν σε λειτουργία έως το τέλος του έτους.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε και υλοποιήθηκε σε διάστημα λιγότερο των δύο ετών στο πλαίσιο της Σύμβασης Παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού, αναδεικνύοντας την ικανότητα του μοντέλου παραχώρησης να κινητοποιεί ιδιωτικές επενδύσεις σε δημόσιες υποδομές και να επιταχύνει την περιβαλλοντική μετάβαση.

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλάνο της Ολυμπίας Οδού για μείωση του ανθρακικού αποτυπώματός της. Σε συνδυασμό με άλλες δράσεις, όπως η ευρεία χρήση φωτισμού LED, η Ολυμπία Οδός στοχεύει στη μείωση των άμεσων εκπομπών της (Scope 1 και 2) έως το 2030. Οι προσπάθειες επικεντρώνονται, επίσης, στην υποστήριξη της μείωσης των εκπομπών των χρηστών του αυτοκινητοδρόμου (Scope 3), ενθαρρύνοντας τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση. Για το σκοπό αυτό, μια νέα γενιά σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων αναπτύσσεται ήδη σε όλο το δίκτυο. Το πρόγραμμα αυτό, που παρέχεται μέσω του μοντέλου παραχώρησης, θα εξασφαλίσει την κάλυψη των σταθμών φόρτισης κατά μήκος της Ολυμπίας Οδού με 26 σταθμούς ταχείας φόρτισης ανά 100 χλμ. μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με τα αυστηρότερα ευρωπαϊκά πρότυπα.

B. Marcos: Ουσιαστικό βήμα προς την απανθρακοποίηση της Ολυμπίας Οδού

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της VINCI Highways, Belen Marcos «Η απανθρακοποίηση των οδικών μεταφορών απαιτεί ισχυρές επενδύσεις και ικανότητα ταχείας υλοποίησης και παράδοσης έργων. Το μοντέλο παραχώρησης καθιστά και τα δύο εφικτά, κινητοποιώντας ιδιωτικά κεφάλαια και ενεργώντας με την καθοδήγηση των Δημόσιων Αρχών. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Ελληνική Πολιτεία που υιοθετεί αυτό το μοντέλο, με όραμα και ευελιξία. Σε συνεργασία με τους εταίρους μας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ και ΑΒΑΞ, αισθανόμαστε υπερήφανοι για αυτό το ουσιαστικό βήμα προς την απανθρακοποίηση της Ολυμπίας Οδού και την αναβάθμιση της περιβαλλοντικής αξίας των οδικών υποδομών».

Π. Παπανικόλας: Πλήρης κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των υποδομών μας με ρεύμα από ΑΠΕ

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού, Δρ. Παναγιώτης Παπανικόλας, επεσήμανε ότι: «Στην Ολυμπία Οδό δεν περιοριζόμαστε στην κατασκευή δρόμων –εργαζόμαστε για να διαμορφώσουμε ένα βιώσιμο αύριο. Ένα από τα πιο ουσιαστικά μας βήματα προς αυτή την κατεύθυνση είναι ο μηδενισμός του ανθρακικού αποτυπώματος έως το 2030. Με 19 φωτοβολταϊκές μονάδες συνολικής ισχύος 10 MWp εγκατεστημένες κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου, καλύπτουμε σήμερα πλήρως τις ενεργειακές ανάγκες των υποδομών μας με ρεύμα από ΑΠΕ. Αυτό είναι ένα κρίσιμο μέρος του σχεδίου μας για πλήρη απαλλαγή από τις εκπομπές αερίων έως το 2030».

Με το πρόγραμμα φωτοβολταϊκών πάρκων, η Ολυμπία Οδός γίνεται πρότυπο βιώσιμης και ενεργειακά αυτόνομης υποδομής, όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι ένα χειροπιαστό παράδειγμα του πώς η τεχνολογία, η καινοτομία και η περιβαλλοντική ευθύνη μπορούν να συνυπάρχουν στο σχεδιασμό και τη λειτουργία των μεγάλων έργων μεταφορών.

Σχετικά Άρθρα