MENU

Με χρηματοδότηση 13 εκατ. ευρώ η ριζική ανακαίνιση της φοιτητικής εστίας του Παντείου – Παράδοση εντός 2027

Υπογράφηκε η σύμβαση για την εστία του Παντείου – Το έργο που άργησε 20 χρόνια

Με χρηματοδότηση ύψους 13.341.850 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ξεκινά η ριζική ανακαίνιση της φοιτητικής εστίας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενός έργου που σηματοδοτεί την επιστροφή ενός εγκαταλελειμμένου κτιρίου στην εκπαιδευτική κοινότητα μετά από 26 χρόνια. Η ανακατασκευή προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του 2027 και θα προσφέρει σύγχρονη, ασφαλή και προσβάσιμη στέγαση σε περίπου 170 φοιτητές και φοιτήτριες, με ειδική μέριμνα για φοιτητές με αναπηρίες.

Η φοιτητική εστία, στον Νέο Κόσμο, ανήκει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο από το 1986, αλλά παρέμενε ουσιαστικά κλειστή από το 2001. Αν και το 2003 είχε αποφασιστεί η πλήρης ανακαίνισή της, το έργο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Σήμερα, με το νέο έργο, το κτίριο θα αποκτήσει 95 μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια, κοινόχρηστους χώρους, σύστημα ελέγχου πρόσβασης, 24ωρη φύλαξη και νέο, πλήρως εξοπλισμένο εστιατόριο, που θα συνεχίσει να λειτουργεί και κατά την ανακαίνιση.

Από.. κτίριο – φάντασμα σε σύγχρονη και ασφαλή κατοικία για τους φοιτητές

Η υπογραφή της σύμβασης έγινε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, παρουσία της υπουργού Παιδείας, Σοφίας Ζαχαράκη, η οποία τόνισε ότι:

«Ένα κτίριο – φάντασμα, σημάδι καθήλωσης και αποτυχίας, θα μετατραπεί σε μια σύγχρονη, ασφαλή και όμορφη κατοικία για τα παιδιά που σπουδάζουν, σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμιά μας».

Η κα Ζαχαράκη υπογράμμισε τη σημασία της έγκαιρης ολοκλήρωσης του έργου, δηλώνοντας πως η εστία του Παντείου αποτελεί παράδειγμα άμεσης λύσης στο πρόβλημα της φοιτητικής στέγασης, επισημαίνοντας ότι το κόστος σπουδών μακριά από την οικογένεια βαραίνει ιδιαίτερα τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Αναφέρθηκε επίσης στην ευρύτερη στρατηγική για τις φοιτητικές υποδομές:

«Με ΣΔΙΤ δημιουργούνται νέες φοιτητικές κατοικίες σε έξι περιφερειακά πανεπιστήμια. Από 12.500 κλίνες το 2019, θα φτάσουμε τις 21.000 στο τέλος του προγράμματος. Οραματιζόμαστε και υλοποιούμε ένα συνεκτικό σχέδιο αναβάθμισης του δημόσιου πανεπιστημίου».

Η σημασία του έργου για το Πάντειο Πανεπιστήμιο

Η πρύτανις του Παντείου, Χριστίνα Κουλούρη, υπογράμμισε ότι η ανακαίνιση της φοιτητικής εστίας είναι μια έμπρακτη στήριξη της πολιτείας προς το δημόσιο πανεπιστήμιο και αποτελεί αποτέλεσμα συντονισμένων ενεργειών από θεσμικούς φορείς.

«Σε μια εποχή μεγάλης στεγαστικής κρίσης, ιδιαίτερα στην Αθήνα, δίνουμε τη δυνατότητα σε φοιτητές και φοιτήτριες να αποκτήσουν στέγη και να σπουδάσουν χωρίς την επιβάρυνση ενός ενοικίου. Το campus μας συμπληρώνεται με την αναβίωση του κτιρίου της εστίας».

Η πρύτανις ανέφερε επίσης ότι στον χώρο θα μπορούν να φιλοξενούνται και επισκέπτες καθηγητές από το εξωτερικό.

Η ιστορία του έργου και το νέο χρονοδιάγραμμα

Το κτίριο κατασκευάστηκε το 1968 ως ξενοδοχείο και αποκτήθηκε από το Πάντειο το 1986. Λειτούργησε ως φοιτητική εστία μέχρι το 2001. Η απόπειρα ανακαίνισης ξεκίνησε το 2003, αλλά ποτέ δεν ολοκληρώθηκε.

Η ανασύσταση του έργου ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2024, με την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Πανεπιστημίου και της «Ανάπλασης Δημοσίων Χώρων ΑΕ». Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2025, ενώ η σύμβαση εγκρίθηκε τον Απρίλιο του 2025. Το έργο εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης του Υπουργείου Παιδείας 2021-2025.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ανάπλασης, Χρόνης Ακριτίδης, ανέφερε:

«Αποτελεί τιμή και ευθύνη η επιλογή μας για την υλοποίηση του έργου. Η συνέπεια στη διαδικασία και η νομιμότητα της διαδικασίας αποτελούν οδηγό για την αξιοπιστία των φορέων του Δημοσίου. Τα δύσκολα, όμως, τώρα ξεκινούν. Ο τελικός απολογισμός σε δύο χρόνια από σήμερα».

Σχετικά Άρθρα