Στην τελική ευθεία βρίσκεται το έργο του αυτοκινητόδρομου Πατρών – Πύργου καθώς στις 31 Ιουλίου αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία το πρώτο και μεγαλύτερο τμήμα του, δηλαδή τα 65 από τα συνολικά 75 χλμ. του άξονα που θα συνδέουν τον Αλισσό με τον Pύργο. Τα τελευταία 10 χιλιόμετρα μέχρι την Πάτρα θα παραδοθούν στο τέλος Νοεμβρίου, καθώς πρόκειται για ένα τμήμα το οποίο κατασκευάζεται με τον δρόμο σε λειτουργία παρουσιάζοντας περισσότερες προκλήσεις.
Αυτήν την περίοδο ολοκληρώνεται η σήμανση, η διαγράμμιση, τα στηθαία ασφαλείας και ο φωτισμός, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή και ασφαλής κυκλοφορία από την πρώτη ημέρα λειτουργίας. Άλλωστε στόχος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι να βελτιώσει τα επίπεδα οδικής ασφάλειας στην περιοχή, την οποία έως σήμερα διέτρεχε ένας από τους πιο θανατηφόρους οδικούς άξονες της χώρας.
Ο αυτοκινητόδρομος Πατρών – Πύργου αποτελείται από δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, λωρίδα έκτακτης ανάγκης (ΛΕΑ), ανισόπεδους κόμβους, χώρο στάθμευσης/ανάπαυσης (ΣΕΑ), ηλεκτρονικές πινακίδες μηνυμάτων και σύγχρονα βοηθητικά οχήματα υποστήριξης. Η κατασκευή εκτελέστηκε σε συνδυασμό με το προηγούμενο κομμάτι της Ολυμπίας Οδού, με χρηματοδότηση από τα προγράμματα ΕΣΠΑ 2014 – 2020 και ΕΣΠΑ 2021 – 2027. Τρία μεγάλα κατασκευαστικά σχήματα διαχειρίστηκαν τμήματα του έργου: Η εταιρία Άβαξ ανέλαβε το τμήμα Μιντιλόγλι – Καραϊικα, η Αktor το Καραϊικα – Γαστούνη και η ΤΕΡΝΑ το Γαστούνη – Πύργος. Το χρονοδιάγραμμα ακολουθήθηκε παρά τις προκλήσεις που συνάντησε η νέα χάραξη, αλλά και τις αρχαιολογικές εκκρεμότητες.
Στο έργο αναφέρθηκε την Τρίτη (15/7) και ο διευθύνων σύμβουλος της Άβαξ Κωνσταντίνος Μιτζάλης στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης, προαναγγέλλοντας ότι η εταιρεία που κατασκευάζει τα πρώτα 21 χλμ, στο τέλος Ιουλίου αντί για 3 χλμ., όπως είχε την υποχρέωση, θα παραδώσει 12 χλμ. δρόμου του πρώτου τμήματος, δηλαδή 9 χλμ. δρόμου τέσσερις μήνες νωρίτερα από ό,τι προβλέπει η σύμβαση.
Τις τελευταίες «πινελιές» πριν την παράδοση του πρώτου τμήματος βάζει και το αρμόδιο υπουργείο. Στην κατεύθυνση αυτή ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας, ο Υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος και ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Δημήτρης Αναγνώπουλος πραγματοποίησαν ενημερωτική συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και τους Δημάρχους των περιοχών της Αχαΐας και της Ηλείας, από τις οποίες θα διέρχεται ο Αυτοκινητόδρομος.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, οι Δήμαρχοι Πατρέων Κώστας Πελετίδης, Δυτικής Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, Ανδραβίδας – Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας, Ήλιδας Χρήστος Χρηστόπουλος, Πηνειού Αλέξιος Καστρινός και Πύργου Στάθης Καννής, καθώς και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ολυμπία Οδός Α.Ε. Παναγιώτης Παπανικόλας.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκε το πλαίσιο της λειτουργίας του αυτοκινητόδρομου, ενώ συζητήθηκαν ειδικότερα θέματα που αφορούν στις τοπικές κοινωνίες, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και συνδεσιμότητας στην περιοχή.
Επιπλέον παρεμβάσεις και υποδομές επιδιώκει ο δήμος Πατρέων
Ενόψει της παράδοσης του οδικού άξονα, ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης κατέθεσε υπόμνημα για την επίλυση ζητημάτων που προκύπτουν σε κατοικημένες περιοχές. Ο κ. Πελετίδης πρότεινε συμπληρωματική απαλλοτρίωση βοηθητικής οδού στα Τσουκαλέικα και πλήρη σχεδιασμό και υλοποίηση δικτύου αντιπλημμυρικής προστασίας των κοινοτήτων Ροϊτίκων, Μονοδενδρίου, Βραχνεΐκων, Τσουκαλεΐκων και Καμινίων ώστε τα όμβρια από την ανάντη του αυτοκινητοδρόμου περιοχή και το κατάστρωμά του να διοχετεύονται έως τη θάλασσα με ασφάλεια.
Επίσης ζήτησε να γίνει ασφαλτόστρωση του βοηθητικού οδικού δικτύου που χαράσσεται και κατασκευάζεται για την επικοινωνία των οικισμών κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου στις Δημοτικές Ενότητες Παραλίας και Βραχνεΐκων.
Ένα ακόμα ζήτημα που έθεσε η δημοτική αρχή αφορά τη μέριμνα για την τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών για πεζούς και οχήματα σε όλο το μήκος της Παλαιάς Εθνικής Οδού, όπου αυτή διέρχεται μέσα από τους οικισμούς, καθώς επίσης και την αποκατάσταση και συντήρηση του δικτύου της Παλαιάς Εθνικής Οδού Πατρών – Πύργου στην οποία διοχετεύτηκε η κίνηση όλο το διάστημα της κατασκευής του νέου αυτοκινητοδρόμου, με αποτέλεσμα την καταπόνηση του οδοστρώματος.
Στο προσκήνιο ο άξονας Πύργος – Τσακώνα
Στο μεταξύ η ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση της συζήτησης σχετικά με την υλοποίηση του τελευταίου ανεκτέλεστου τμήματος της Ολυμπίας Οδού, που αφορά τη διαδρομή Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα. Όπως όλα δείχνουν, πρώτο προς κατασκευή θα προχωρήσει το τμήμα Πύργος – Αλφειός, το οποίο θα εξασφαλίσει άμεση σύνδεση της Αρχαίας Ολυμπίας με τον αυτοκινητόδρομο νοηματοδοτώντας και την Ολυμπία Οδό.
Το υπόλοιπο κομμάτι, από τον Αλφειό έως την Τσακώνα, βρίσκεται ακόμη υπό αξιολόγηση από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα των σχετικών μελετών, απαιτεί σημαντική χρηματοδότηση, η οποία δεν έχει εξασφαλιστεί. Όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος και έχει αναφέρει αναλυτικά το energodromio.gr, το συνολικό κόστος, συμπεριλαμβανομένου και του τμήματος Πύργος –Αλφειός, υπολογίζεται σε τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ, την ώρα που ο συνολικός προϋπολογισμός του άξονα Πάτρα – Πύργου ήταν λίγο περισσότερο από 300 εκατ. ευρώ.