Τη «σφραγίδα» της ΤΕΡΝΑ, σε κοινοπραξία με τις εταιρίες ΜΕΤΚΑ και Υδατορέματα, θα έχει η υλοποίηση του πληροφοριακού συστήματος για την οριοθέτηση των υδατορεμάτων.
Προχθές (7/5) υπεγράφη ανάμεσα στο ΤΕΕ (φορεάς υλοποίησης) και την κοινοπραξία η σχετική σύμβαση αξίας 61,58 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ 24%), με διάρκεια 15 μηνών. Η σύμβαση συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».
Σκοπός της σύμβασης, μεταξύ άλλων, είναι ο καθορισμός των γραμμών οριοθέτησης, για όλες τις περιοχές ενδιαφέροντος, χωρίς έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, είτε αυτές εμφανίζουν πλημμυρικά προβλήματα είτε όχι, καθώς κρίνεται ότι τυχόν επιπτώσεις που θα επιφέρουν θεωρούνται αποδεκτές.
Η Πολιτεία θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε επόμενο χρόνο στην επίλυση των προβλημάτων που έχουν εντοπιστεί, με ανάθεση μελετών αντιπλημμυρικής προστασίας και οριοθέτησης, καθώς και κατασκευή των αντίστοιχων έργων, διευκολύνοντας και δίνοντας ψηφιακή πληροφορία για αναπτυξιακές δράσεις.
Ειδικότερα, αντικείμενο της σύμβασης είναι η υλοποίηση τμήματος του αντικειμένου του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη που αφορά στις πληροφορίες φορέων σχετικά με τις οριοθετήσεις υδατορεμάτων.
Στόχος της αποτελεί η συγκέντρωση, καταγραφή, ανάρτηση και ο εμπλουτισμός του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη με την πληροφορία που αφορά στις οριοθετήσεις των υδατορεμάτων, ώστε η πληροφορία αυτή να είναι διαθέσιμη στην Κοινωνία και στην Πολιτεία για να ενισχυθεί η προστασία του περιβάλλοντος και να διευκολυνθεί η οικονομική ανάπτυξη και οι επενδύσεις στην χώρα.
Καταγραφή και ψηφιοποίηση των οριοθετήσεων
Κατά την υλοποίηση του έργου, θα γίνει διερεύνηση ανά την επικράτεια και θα διεξαχθεί καταγραφή και ψηφιοποίηση των υφισταμένων οριοθετήσεων. Επιπροσθέτως, θα συλλεχθεί και θα παραχθεί η απαραίτητη πληροφορία για υποβοήθηση της Πολιτείας στη μελλοντική σύνταξη φακέλων οριοθέτησης χωρίς έργα διευθέτησης (υφιστάμενη κατάσταση) σε μη οριοθετημένα υδατορέματα, μήκους 6.000 χιλιομέτρων περίπου, που βρίσκονται εντός των Ζωνών Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας (ΖΔΥΚΠ).
Σύμφωνα με την πολεοδομική νομοθεσία, τα Ειδικά Χωροταξικά και τα Πολεοδομικά πλαίσια απαιτούν οριοθέτηση των υδατορεμάτων που διέρχονται από αυτά, ενώ επίσης η δόμηση πλησίον των υδατορεμάτων απαιτεί σε πολλές περιπτώσεις την «οριοθέτησή» τους. Επίσης, προβλέπεται ότι για την οριοθέτηση των υδατορεμάτων απαιτείται η σύνταξη φακέλου οριοθέτησης.
Επιπροσθέτως, οι υδραυλικές μελέτες οριοθέτησης και διευθέτησης εκπονούνται αποσπασματικά από πληθώρα Υπηρεσιών (Υπουργεία, ΕΥΔΕ, Περιφέρειες, Δήμοι, Ιδιώτες, ΟΚΩ, Παραχωρησιούχοι, κλπ), δεν συγκεντρώνονται ως πληροφορία σε μία Υπηρεσία και σε μία ενιαία βάση δεδομένων, ενώ στις πλείστες των περιπτώσεων βρίσκονται σε έντυπη μορφή σε αρχεία Υπηρεσιών.
Οι Υπηρεσίες αυτές διαθέτουν στοιχεία οριοθετήσεων – διευθετήσεων τα οποία είναι απαραίτητα για την αδειοδότηση δραστηριοτήτων και πρέπει να συγκεντρωθούν στο πλαίσιο του Ψηφιακού Χάρτη. Κρίνεται επομένως σκόπιμη η συγκέντρωση και ψηφιοποίηση της εν λόγω πληροφορίας, ώστε το ελληνικό δημόσιο να αποκτήσει μία ενιαία βάση δεδομένων της κατακερματισμένης αλλά πολύ κρίσιμης και χρήσιμης αυτής πληροφορίας.