MENU

Ρεκόρ πληρωμών 2,03 δισ. ευρώ από το υπουργείο Υποδομών το 2024

Την ίδια στιγμή οι μικρομεσαίες τεχνικές εταιρίες διαμαρτύρονται για σοβαρές καθυστερήσεις στην αποπληρωμή εκτελεσμένων εργασιών

Για την άμεση διακινδύνευση της ομαλής ροής της κατασκευής των έργων που έχουν αναλάβει εξαιτίας των συνεχιζόμενων καθυστερήσεων στις πληρωμές εκ μέρους της Πολιτείας, προειδοποιούν οι μικρές και μεσαίες εργοληπτικές εταιρείες.

Με επιστολή της προς το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και τα συναρμόδια υπουργεία στα τέλη Απριλίου η Συντονιστική Επιτροπή των Εργοληπτικών Οργανώσεων ΠΕΔΜΕΔΕ, ΠΕΣΕΔΕ και ΣΑΤΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι «κατά το χρονικό διάστημα των πρόσφατων τεσσάρων μηνών πολλοί λογαριασμοί έργων, από διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα, παραμένουν απλήρωτοι, ειδικά στην περίπτωση έργων μικρού και μεσαίου προϋπολογισμού».

Και όλα αυτά την ώρα που, σύμφωνα με την απάντηση του υφυπουργού Υποδομών, Νίκου Ταχιάου στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου για το ίδιο θέμα, το υπουργείο εμφανίζεται να έχει εκτελέσει ρεκόρ πληρωμών. Με τη διαφορά ότι αυτές φαίνεται πως κατευθύνθηκαν κυρίως προς τα μεγάλα έργα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υφυπουργός, «όσον αφορά στην απορρόφηση για το 2024, ο απολογισμός είναι πραγματικά εντυπωσιακός». Συγκεκριμένα ανέφερε ότι το 2024:

· Σε ό,τι αφορά το εθνικό σκέλος, από τα αρχικά εγκεκριμένα όρια πληρωμών 334 εκατ. ευρώ με την αύξηση του ορίου πληρωμών κατά 216 εκατ. ευρώ φτάσαμε στα 550 εκατ. ευρώ.

· Από το Ταμείο Ανάκαμψης κινήθηκαν πόροι 414 εκατ. ευρώ.

· Από το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του ΠΔΕ από το αρχικά εγκεκριμένο όριο πληρωμών των 740 εκατ. ευρώ, φτάσαμε στο 1,06 δισ. ευρώ.

«Από το ΠΔΕ συνολικά κάναμε πληρωμές της τάξεως των 2,03 δισ. ευρώ. Δηλαδή, είχαμε μια αύξηση 38% των πληρωμών, τις οποίες κάναμε και είχαμε μια απορρόφηση πιστώσεων που από το 64% του 2023 ανήλθε το 2024 στο 93% και μάλιστα, είναι το μεγαλύτερο από το 2018», ανέφερε ο κ. Ταχιάος.

Διευκρίνισε πως οι πληρωμές από το υπουργείο Υποδομών γίνονται με σειρά προτεραιότητας, η οποία έχει να κάνει με τον χρόνο υποβολής του αιτήματος του λογαριασμού στην υπηρεσία, το οποίο εξοφλείται αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες, όπως προσέθεσε.

Διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο εξαντλεί όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία έχει στη διάθεσή του και τα όρια τα οποία του τίθενται από το Υπουργείο Οικονομικών υπογραμμίζοντας τη σημασία της χρηματοοικονομικής ικανότητας των εταιρειών που αναλαμβάνουν έργα και είναι άλλωστε πιστοποιημένες γι’ αυτό θέτοντας επί τάπητος το φλέγον ζήτημα της επανάκρισης πτυχίων.

Επανάκριση των εργοληπτικών πτυχίων

«Η χρηματοοικονομική κατάσταση, δεν είναι κάτι το πλασματικό. Είναι κάτι το οποίο είναι πραγματικό και θα επανακριθεί τώρα. Σύμφωνα με το διάταγμα 71, το οποίο έχει εκδοθεί και αφορά στην εφαρμογή όσων προβλέπει ο ν. 4412, θα γίνει επανάκριση των εργοληπτικών επιχειρήσεων, διότι η χρηματοοικονομική τους ικανότητα είναι κάτι το οποίο πρέπει να κριθεί. Προφανώς, χρηματοδοτούν έργα και πληρώνονται στην πορεία», τόνισε.

Το ζήτημα της επανάκρισης είναι κάτι που απασχολεί έντονα τον κλάδο, ο οποίος έχει ζητήσει από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρίστο Δήμα, με επείγουσα επιστολή, την παράταση εφαρμογής του ΠΔ ως τις 30/12/2025, ώστε η επανάκριση των πτυχίων τους να γίνει αξιόπιστα, σημειώνοντας ότι το εν λόγω ΠΔ τελούσε σε αναστολή εδώ και έξι χρόνια.

Μια άλλη εικόνα αναφορικά με τις πληρωμές του Δημοσίου περιγράφουν, πάντως, οι μικρομεσαίες εργοληπτικές εταιρείες τονίζοντας ότι «βρίσκονται – χωρίς δική τους ευθύνη – μπροστά στο ενδεχόμενο να μην μπορούν να εκπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις όπως αδυναμία καταβολής ΦΠΑ που ενώ έχει τιμολογηθεί δεν έχει εισπραχθεί, αδυναμία πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων και συνεργατών τους καθώς και των αμοιβών των προμηθευτών τους, διακινδυνεύοντας τόσο την ομαλή ροή κατασκευής των έργων όσο και τη βιωσιμότητα των εταιρειών τους».

Μιλούν για «κάκιστη ροή χρηματοδότησης» με μοναδική εξαίρεση τα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ όπως σημειώνουν, δυσχερέστερη είναι η κατάσταση στα έργα που χρηματοδοτούνται από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – ΠΔΕ και από το Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ – κυρίως για τα έργα Phasing αυτού – καθώς το πρόβλημα μη πληρωμής εγκεκριμένων και υπογεγραμμένων λογαριασμών διαρκεί από την προηγούμενη χρονιά.

Υπογραμμίζουν πως ειδικά σε ό,τι αφορά τα έργα Phasing, ενώ εντάχθηκαν στο ως άνω πρόγραμμα, αυτό έγινε με αρχική πρόβλεψη μηδενικής χρηματοδότησής τους, συνθήκη που δεν έχει επικαιροποιηθεί, ενώ δεν δόθηκε καν η δυνατότητα συνεχιζόμενης χρηματοδότησής τους με το προβλεπόμενο 10% για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2025.

Σχετικά Άρθρα