Με εντατικούς ρυθμούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες για την ανάπλαση στο κέντρο του Λαυρίου, με την πόλη να παίρνει νέα μορφή, αναδεικνύοντας την πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά. Η Δημοτική Αρχή πραγματοποιεί τη δέσμευσή της για ολοκληρωμένη παρέμβαση, διατηρώντας πάντα τον πλήρη σεβασμό της προς την ιστορία της πόλης, η οποία συνδυάζεται με την βιώσιμη ανάπτυξή της.
Η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου του Λαυρίου αποτελεί έργο πνοής που θα αναβαθμίσει ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Λαυρεωτικής. Μέσω του προσεκτικού σχεδιασμού, επιτυγχάνεται η ενοποίηση των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου με το θαλάσσιο μέτωπο στο λιμάνι, δημιουργώντας ένα ενιαίο, λειτουργικό και αισθητικά αναβαθμισμένο περιβάλλον.
Για την υλοποίηση του έργου εκπονήθηκαν ολοκληρωμένες μελέτες που έλαβαν τις απαραίτητες εγκρίσεις από όλους τους αρμόδιους κρατικούς φορείς. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη έχει εγκριθεί ομόφωνα από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Ανατολικής Αττικής, το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων, ενώ η εφαρμογή της στο πεδίο παρακολουθείται συστηματικά από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής.
Κεντρικό στοιχείο της ανάπλασης αποτελεί η ανάδειξη και προστασία της παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής, που αποτελεί σημαντικό κομμάτι της βιομηχανικής ιστορίας της πόλης. Αντίθετα με το παρελθόν, όπου μέρος της σιδηροδρομικής γραμμής βρισκόταν θαμμένο κάτω από άσφαλτο, το νέο έργο επαναφέρει στο προσκήνιο αυτό το σημαντικό στοιχείο της πολιτιστικής ταυτότητας του Λαυρίου.
Ειδικότερα, στην περιοχή του ορύγματος, όπου η γραμμή μετά τον κόμβο του διατηρητέου σχολείου είναι επιχωμένη σε βάθος τουλάχιστον 1,00 μ, ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων: διατηρείται η υφιστάμενη υψομετρικά διαδρομή μέχρι τον ανοικτό Κοινόχρηστο χώρο και μετατρέπεται σε πεζόδρομο-ποδηλατόδρομο με φυσικό υλικό (πατημένο χώμα), ενώ προβλέπεται σύγχρονη τεχνική διευθέτηση των πρανών και στηθαίων καθώς και φύτευση.
Η δημοτική αρχή έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένες εργασίες για την προστασία και ανάδειξη της σιδηροδρομικής γραμμής:
Αξίζει να επισημανθεί ότι στα σημεία όπου η παλαιά σιδηροδρομική γραμμή βρίσκεται στην υφιστάμενη υψομετρικά διαδρομή, αυτή θα παραμείνει ως έχει, διατηρώντας την αυθεντικότητά της.
Στο πλαίσιο του συνολικού έργου, υλοποιούνται πέντε καινοτόμες παρεμβάσεις για την ολοκληρωμένη ανάδειξη της παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής:
Προβλέπεται η χρήση εργαλείων αφηγηματικού-θεματικού δαπέδου που θα περιλαμβάνει δύο είδη παρεμβάσεων ανά κλάδο στη διπλή ενότητα πεζοδρόμων που διατρέχει εγκάρσια προς το παραλιακό μέτωπο τον χώρο.
Στον Ανατολικό πεζόδρομο προβλέπεται η ανάπτυξη παράλληλων γραμμικών στοιχείων (ράγες) κατά μήκος της ιστορικής πορείας της κύριας γραμμής που οδηγούσε από την έξοδο του ορύγματος προς τον σταθμό. Οι παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν με τη διαφοροποίηση του χρώματος του τετράγωνου κυβόλιθου 10Χ10 εκ της επίστρωσης των πεζοδρόμων.
Θα τοποθετηθούν γραμμικές μεταλλικές πλάκες με καταγραφή της πορείας της γραμμής από την αφετηρία στους Αγίους Αναργύρους μέχρι τον τερματικό σταθμό Λαυρίου. Σε αυτές θα περιέχεται ονομαστική καταγραφή σταθμών της παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής σε γεωγραφικές ενότητες με χωροθέτηση από Βορρά προς Νότο.
Θα δημιουργηθούν θεματικές πλάκες με ανάγλυφο σχέδιο αναπαράστασης των διατηρητέων κτιρίων αλλά και των μη σωζόμενων πλέον, κατά μήκος της διαδρομής, με χρήση εικόνων από ιστορικές φωτογραφίες. Οι μεταλλικές αυτές πλάκες θα είναι ορθογωνικού σχήματος και θα αφηγούνται στον διερχόμενο πεζό τα βασικά στοιχεία της ιστορικής διαδρομής και των διατηρητέων κτιρίων.
Τοπικά γύρω από τα διατηρητέα κτίρια προβλέπεται η διατήρηση των κύριων προσβάσεων σε εισόδους με πλακοστρώσεις από απλές βοτσαλόπλακες. Στην ευρύτερη ενότητα γύρω από τα τρία βασικά κτίρια του Σ.Σ. προτείνεται η διατήρηση ανοικτού χώρου με επίστρωση πατημένου χώματος, όπως ακριβώς ήταν επί πολλές δεκαετίες την εποχή της λειτουργικής ακμής, χωρίς ειδικές διαμορφώσεις και φυτεύσεις.