MENU

Αμείωτο το διεθνές ενδιαφέρον για το Αδριάνειο Υδραγωγείο — Η ανάρτηση του Δ. Χαλανδρίου

Το έργο, που χρηματοδοτείται με 3,1 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αξιοποιεί το ιστορικό υδραγωγείο ως λύση σε σύγχρονες περιβαλλοντικές προκλήσεις

Το Αδριάνειο Υδραγωγείο, ένα αρχαίο αριστούργημα μηχανικής, κερδίζει συνεχώς τη διεθνή προσοχή ως μοντέλο βιώσιμης διαχείρισης υδάτινων πόρων. Πρόσφατα, το έργο ανάδειξης και επαναλειτουργίας του στο Δήμο Χαλανδρίου αποτέλεσε το επίκεντρο ρεπορτάζ από την Κρατική Κινέζικη Τηλεόραση (CCTV) και το γερμανικό κανάλι ZDF.

Οι δύο αυτοί μεγάλοι τηλεοπτικοί οργανισμοί εστίασαν στις πρωτοβουλίες του Δήμου που εντάσσονται στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της λειψυδρίας και της προστασίας των υπόγειων υδάτων. Το έργο, που χρηματοδοτείται με 3,1 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αξιοποιεί το ιστορικό υδραγωγείο ως λύση σε σύγχρονες περιβαλλοντικές προκλήσεις.

Το Αδριάνειο Υδραγωγείο: Από το παρελθόν στο μέλλον

Το Υδραγωγείο του Αδριανού, που χρονολογείται από τον 2ο αιώνα μ.Χ., αποτελεί το μακρύτερο λειτουργικό υπόγειο υδραγωγείο της Ευρώπης με μήκος περίπου 24 χιλιομέτρων. Μετά την εγκατάλειψή του στις αρχές του 20ού αιώνα, τώρα αναβιώνει μέσω ενός πρωτοποριακού έργου. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη μεταφορά του νερού μέσω ενός νέου αγωγού μήκους 4 χιλιομέτρων, παρέχοντας υδάτινους πόρους σε σπίτια, σχολεία, πάρκα και χώρους πρασίνου.

Το νερό, αν και μη πόσιμο, θα χρησιμοποιείται για άρδευση και πλύσιμο, μειώνοντας τη χρήση πόσιμου νερού για τέτοιες ανάγκες. Ο κ. Χρήστος Γιοβανόπουλος, διευθυντής του έργου, σημείωσε ότι στόχος είναι να επεκταθεί η χρήση του υδραγωγείου σε επτά ακόμα δήμους, εξοικονομώντας πάνω από 250 εκατ. γαλόνια νερού ετησίως.

Διεθνής αναγνώριση

Η αναβίωση του Αδριάνειου Υδραγωγείου έχει αναγνωριστεί διεθνώς για την καινοτομία του, κερδίζοντας το ενδιαφέρον Μέσων από την Κίνα, τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες (New York Times). Το έργο θεωρείται παράδειγμα αστικής καινοτομίας, το οποίο μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για άλλες πόλεις της Ευρώπης.

Η Κατερίνα Δημήτρου της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Αθηνών ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έχουμε ένα αρχαίο μνημείο και ένα κατόρθωμα μηχανικής που φέρνουμε στο παρόν για να εξοικονομήσουμε νερό και να δροσίσουμε την πόλη».

Σχετικά Άρθρα