Ακολουθεί η διήγηση της επιστήμονα, Judith Joseph, για το τι αλλαγές έκανε στη νοοτροπία της και είδε τα πάντα στη ζωή της να παίρνουν μια διαφορετική, πιο θεμιτή για την ίδια τροπή.
«Ποτέ δεν πίστευα στη δύναμη της θεραπείας, αλλά ακολουθούσα ένα πρόγραμμα στο οποίο πλήρωνα 450 δολ. ανά συνεδρία για τρία χρόνια. Ωστόσο τους τελευταίους μήνες αντιλήφθηκα, πόσο σημαντική βοήθεια μου έδωσε.
Αρχικά ήμουν καχύποπτη και το θεωρούσα χάσιμο χρόνου, όμως ήμουν λάθος, καθώς εγώ δεν έβλεπα ότι είχα επιβάλλει στον εαυτό μου ένα εξαντλητικό πρόγραμμα, το οποίο δεν μπορούσα να αποφύγω.
Στο τελευταίο μου έτος στη φαρμακευτική πέρασα έναν μήνα στη Νότιο Αφρική, δουλεύοντας ως εθελόντρια, ενώ έπειτα αποφάσισα πως ήθελα να ακολουθήσω και τον κλάδο της ψυχιατρικής. Μετά τον πρώτο μου χρόνο πάνω σε αυτό το αντικείμενο, ξεκίνησα να εξερευνώ την κουλτούρα που επικρατεί σε 30 διαφορετικές χώρες του κόσμου και το πώς αντιλαμβάνεται κατά τόπους η ψυχική υγεία. Ήταν τόσο απλό στα δικά μου μάτια να εργάζομαι τόσο σκληρά, που δεν καταλάβαινα, πως ρισκάρω με την υγεία μου».
Κάνε μια ειλικρινή ερώτηση στον εαυτό σου: Μήπως κάνω κακό στον εαυτό μου;
«Μετά τις πρώτες πέντε συνεδρίες, ο ψυχολόγος μου με κοίταξε στα μάτια και μου είπε, ότι πάσχω από… μαζοχισμό και ότι πρέπει να κάνω κάτι. Ήταν μια -όσο περίεργη ή αστεία κι αν φαίνεται- συμβουλή-turning point όχι μόνο για μένα αλλά και για το πώς αντιμετώπιζα ως τότε τη δουλειά μου.
Ο όρος “μαζοχισμός” φέρνει σε αμηχανία τους ασθενείς μου, οι οποίοι αλλάζουν αμέσως τη στάση τους απέναντί μου. Όπως έλεγαν επιστήμονες και στατιστικολόγοι μέχρι το 1980, “μαζοχισμός” σήμαινε ότι κάποιος ξεπερνά τα όριά του, βλάπτοντας τον εαυτό του, όμως κάποια χρόνια αργότερα, η οπτική άλλαξε και έφτασε να εννοεί τον όρο, ότι κάποιος αυτοτιμωρείται για κάποιο σφάλμα του.
Προσωπικά χρησιμοποιώ αυτόν τον όρο, για να δείξω στους ασθενείς μου ότι κάνουν κάτι λάθος, το οποίο οι ίδιοι θεωρούν σωστό, ωστόσο για να καταλάβεις πραγματικά αυτό το οποίο σε περιβάλλει, πρέπει να κατανοήσεις, ότι υπάρχουν μερικά διαφορετικά είδη μαζοχισμού.
Πρώτος αυτός στις σχέσεις σας, είτε είναι επαγγελματικές, είτε προσωπικές, είτε ερωτικές κ.ο.κ. Όταν βάζεις συνεχώς το όφελος των άλλων πάνω από το δικό σου, θα καταλήξεις να περιτριγυρίζεσαι από ανθρώπους που θέλουν να σε εκμεταλλευτούν και να επωφεληθούν εις βάρος σου.
Δεύτερος αυτός στην επαγγελματική σας καριέρα. Το να δουλεύεις συνεχώς περισσότερο απ’ όσο πρέπει με λιγότερες απολαβές μάλιστα και να το δέχεσαι, δείχνει ότι υποτιμάτε τον εαυτό σας και κυρίως τη δουλειά σας. Σταματήστε να θυσιάζεστε για κάτι που σας υποτιμά και σκεφτείτε πού μπορείτε να βρείτε ένα μέρος, όπου θα νιώθετε πιο υπολογίσιμοι».
Πώς να βγεις από αυτό το… τρυπάκι
«Τα καλά νέα είναι ότι ο μαζοχισμός δεν είναι κάτι τυχαίο, αλλά μια επιλογή, την οποία μπορείς να ελέγξεις μόλις καταλάβεις τί τρέχει.
Βασικοί κανόνες οι εξής:
Ακούστε το σώμα σας: Αν νιώσετε ταχυπαλμίες και υπερένταση, επειδή τα δίνετε όλα και πίνετε πολλούς καφέδες, για να διατηρήσετε τα επίπεδα ενέργειάς σας, τότε πρέπει να καταλάβετε, ότι πρέπει να βάλετε ένα φρένο.
Ακούστε τους φίλους σας: Μερικές φορές οι θυσίες που κάνουμε, ωθούν τα αγαπημένα μας πρόσωπα να κάνουν κι αυτοί κάποιες θυσίες. Πολλές φορές οι κοντινοί μου άνθρωποι και κυρίως η κόρη μου, με βλέπουν να τους παραμελώ και να τους αγνοώ και παρ’ όλα αυτά με στηρίζουν, ρωτώντας με αν θέλω κάποια βοήθεια. Τότε καταλαβαίνω, ότι αυτή δεν είναι η φυσική τους συμπεριφορά.
Ακούστε την καρδιά σας: Κάντε μια παύση πριν πάρετε μια απόφαση για μια δουλειά και ρωτήστε τον εαυτό σας, αν πραγματικά θέλει να το κάνει. Υπάρχει κάποιες φορές αυτή η φωνή στο πίσω μέρος του μυαλού μας, που μας ψιθυρίζει να σταματήσουμε και ότι δεν χρειάζονται υπερβολές και ηρωισμοί. Εξάλλου τις περισσότερες φορές, αυτή η υπερπροσπάθεια δεν εκτιμάται από τον “παραλήπτη”, οπότε η αξία και η υπόληψή σας δεν ανεβαίνει, αντίθετα μειώνεται. Και αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο λάθος σας».