MENU

Ν. Τσάφος: Δεν νοείται ενεργειακή ασφάλεια χωρίς τις ορυκτές πρώτες ύλες

Η στήριξη του κλάδου είναι αναπόσπαστο κομμάτι της οικονομικής μας πολιτικής, σύμφωνα με τον υφυπουργό

Σε εκδήλωση του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) με τίτλο «100 Χρόνια Συνεισφοράς – Ασφαλές Εφαλτήριο για το Μέλλον» μίλησε ο υφυπουργός ΠΕΝ, Νίκος Τσάφος, επισημαίνοντας ότι δεν νοείται «ενεργειακή ασφάλεια χωρίς τις ορυκτές πρώτες ύλες»

Σε σχετική του ανάρτηση τόνισε τα εξής:

Διαβάζοντας την ετήσια έκθεση του ΣΜΕ, στάθηκα λίγο παραπάνω στον πίνακα αυτό. Απεικονίζει τις εξαγωγές των επιχειρήσεων του συνδέσμου – που ξεπέρασαν το ένα δις ευρώ το 2022. Με μια ματιά καταλαβαίνει κανείς τη σημασία του κλάδου – αλλά και το εύρος του εθνικού πλούτου.

Στην ομιλία μου επεσήμανα τα εξής:

  • Οι ορυκτές πρώτες ύλες είναι βασικό συστατικό της σύγχρονης οικονομίας. Δε μπορούμε να μιλάμε για ενεργειακή ή ψηφιακή ασφάλεια χωρίς τις ορυκτές πρώτες ύλες.
  • Η Ελλάδα είναι μια χώρα βιομηχανική και μεταλλευτική. Η στήριξη του κλάδου είναι αναπόσπαστο κομμάτι της οικονομικής μας πολιτικής
  • Η εξόρυξη μπορεί να γίνει με ασφάλεια, σεβασμό στο περιβάλλον και με θετικό κοινωνικό πρόσημο

Στην ίδια εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στον φιλόξενο χώρο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», τοποθετήθηκαν σημαντικοί εκπρόσωποι του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου, ενώ ξεχώρισαν επισημάνσεις που αναδεικνύουν τον ρόλο των ορυκτών πόρων στη βιώσιμη ανάπτυξη, την καινοτομία και την ενεργειακή ασφάλεια.

Εικόνα που περιέχει ανθρώπινο πρόσωπο, κουστούμι, ρουχισμός, ομιλία

Το περιεχόμενο που δημιουργείται από τεχνολογία AI ενδέχεται να είναι εσφαλμένο.

Α. Κεφάλας: «2024, έτος ορυκτών πόρων – Ο κλάδος μας είναι περήφανος και εξωστρεφής»

«Η εκδήλωση αυτή αποτελεί το αποκορύφωμα μιας σειράς εκδηλώσεων που άρχισαν πριν ένα χρόνο, με την ευκαιρία 100 χρόνων συνεχούς παρουσίας του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων στην εκπροσώπηση, αλλά και στην προώθηση της υπεύθυνης εξόρυξης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Κηρύξαμε το 2024 έτος ορυκτών πόρων, τονίζοντας τη σημασία των ορυκτών στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Παρουσιάσαμε αποδεδειγμένα το ρόλο της εξορυκτικής βιομηχανίας στην πράσινη μετάβαση. Είμαστε περήφανοι γιατί ο αποδεδειγμένα εξωστρεφής κλάδος αποτελεί σημαντικό μέρος του ΑΕΠ της χώρας, είναι κρίσιμος εργοδότης, συστηματικός επενδυτής, είναι μαγνήτης ξένων επενδύσεων και πρωτοπόρος στην υιοθέτηση των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης».

Κ. Γιαζιτζόγλου: «Οι πρώτες ύλες καθορίζουν το μέλλον της τεχνολογίας»

«Η Ευρώπη μπαίνει, έστω και αργά, στην κούρσα για τα στρατηγικά ορυκτά. Ο εξορυκτικός κλάδος σε πανευρωπαϊκή κλίμακα δεν ήταν δημοφιλής, μέχρι πρόσφατα. Στην παρουσίαση της επένδυσης της METLEN για το Γάλλιο, είδαμε την παρουσία υψηλόβαθμων εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της κυβέρνησης. Γιατί τέτοια βαρύτητα σε ένα ορυκτό των 50 τόνων τον χρόνο; Όποιος όμως ελέγξει το γάλλιο, το γερμάνιο, το βολφράμιο, το σκάνδιο, θα ελέγξει το επόμενο υπερελαφρύ κράμα, το επόμενο μικροτσίπ ή μπαταρία. Οι πρώτες ύλες αποκτούν τεράστια σημασία στην καινοτομία, το τεχνολογικό μοντέλο και τη στρατηγική. Ο κλάδος στην Ελλάδα μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο σε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας».

Σ. Σιμόπουλος: «Η συζήτηση για τις πρώτες ύλες είναι βαθιά γεωπολιτική»

«Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από την ενεργειακή μετάβαση. Σε αυτό το πλαίσιο, η έρευνα και η καινοτομία καλούνται να διαμορφώσουν τις στρατηγικές για να αποτελέσει η χώρα πρότυπο. Για να αξιοποιηθεί ο ορυκτός πλούτος, χρειάζεται τεχνολογική καινοτομία και επιστημονική τεκμηρίωση».

Γ. Μανιάτης: «Η Ευρώπη καθυστέρησε, η Κίνα προηγήθηκε»

«Η μακροχρόνια στρατηγική της Κίνας στον έλεγχο των πρώτων υλών και οι πρόσφατοι περιορισμοί εξαγωγών θέτουν το πρόβλημα στην πραγματική του βάση. Η Ευρώπη άργησε 15 χρόνια. Η Κίνα εν τω μεταξύ εξασφάλισε τα σημαντικότερα αποθέματα. Ο μεταλλευτικός κλάδος πρέπει να ανακτήσει τη διεθνή ανταγωνιστικότητά του, αξιοποιώντας την πράσινη ενέργεια».

Αρ. Αϊβαλιώτης: «Νέος Μεταλλευτικός Κώδικας και διαγωνισμοί σε εξέλιξη»

«Προχωρούμε στην τροποποίηση του Μεταλλευτικού Κώδικα, η οποία αναμένεται μέχρι το καλοκαίρι. Η επιτροπή του υπουργείου για το post mining έχει ολοκληρώσει το έργο της. Προγραμματίζονται νέοι διαγωνισμοί, όπως για το χαλκό. Οι ελληνικές εταιρίες σχεδιάζουν σημαντικές επενδύσεις στην ανακύκλωση υλικών όπως το νικέλιο. Ο κλάδος έχει μπροστά του μια θετική περίοδο».

Βράβευση αριστούχων φοιτητών

Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε η βράβευση έξι αποφοίτων Μηχανικών και Γεωλογικών Σχολών. Εκτός από τιμητική πλακέτα, έλαβαν χρηματικό έπαθλο και το νέο βιβλίο του Πέτρου Τζεφέρη, «Εξορύσσοντας ένα πράσινο μέλλον».

Τι φέρνει το αύριο για τους Ορυκτούς Πόρους; – Η Ευρωπαϊκή ματιά

Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των κ.κ. Mark Rachovides, Επίτιμου Προέδρου της EUROMINES,  Αντώνη Λατούρου προέδρου της UEPG  και Νίκου Κεραμίδα, εκπροσώπου του Προέδρου της EUROMETAUX, με το συντονισμό του κ. Α. Κεφάλα.  με θέμα «Τι φέρνει το αύριο για τους Ορυκτούς Πόρους; Η Ευρωπαϊκή ματιά» 

Εικόνα που περιέχει ρουχισμός, κουστούμι, άτομο, άνδρας

Το περιεχόμενο που δημιουργείται από τεχνολογία AI ενδέχεται να είναι εσφαλμένο.

M. Rachovides: «Χρειαζόμαστε κυβερνήσεις που θα στηρίξουν το αύριο»

«Στην Ε.Ε. υπάρχουν κοιτάσματα που πρέπει να αξιοποιηθούν. Ο κλάδος πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστικός, κάτι που προϋποθέτει μείωση του ενεργειακού κόστους. Χρειαζόμαστε βεβαιότητα και δράση για την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας».

Α. Λατούρος: «Χρειαζόμαστε την εξόρυξη αδρανών – η ανακύκλωση από μόνη της δεν φτάνει»

«Σήμερα ο μέσος όρος ανακύκλωσης αδρανών στην Ε.Ε. είναι στο 10%, ενώ κάποιες χώρες, όπως το Βέλγιο, φτάνουν το 25%. Έχουμε δρόμο ακόμη. Σε κάθε περίπτωση, η εξόρυξη θα παραμείνει αναγκαία».

Ν. Κεραμίδας: «Χάνονται καινοτομία και θέσεις – το ρυθμιστικό κόστος μας πνίγει»

«Το ενεργειακό κόστος και η γραφειοκρατία απειλούν την ανταγωνιστικότητα. Συναντάμε τοίχο στην Ε.Ε. όταν μιλάμε για κρίσιμες πρώτες ύλες. Η εξάρτηση από εισαγωγές θα αυξηθεί αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα».

Σ. Θεοδωρόπουλος: «Η Ελλάδα δεν ζει μόνο από τον τουρισμό – Ώρα να διορθώσουμε τα λάθη»

«Το παραγωγικό μας μοντέλο δεν μπορεί να στηρίζεται αποκλειστικά στον τουρισμό. Έχουμε βιομηχανία, ναυτιλία, εξαγωγές. Η Ευρώπη έκανε λάθη, παραμέρισε τη μεταποίηση για την πράσινη ανάπτυξη. Στείλαμε τις παραγωγές σε εργοστάσια με μεγαλύτερο αποτύπωμα. Τώρα τα διορθώνουμε».

Για τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, σχολίασε πως «δεν λαμβάνει υπ’ όψη την πραγματικότητα της αγοράς. Η απαίτηση για νέες θέσεις εργασίας δεν ευθυγραμμίζεται με την ανάγκη για αυτοματοποίηση και παραγωγικότητα. Και η επιστροφή σε γραφειοκρατικές μεθόδους ελέγχου επενδύσεων είναι βήμα προς τα πίσω».

Σχετικά Άρθρα