MENU

Το μόνο ασφαλές είναι πως η ασφάλεια στους ελληνικούς δρόμους θα πρέπει να περιμένει…

Χρονικά πίσω πηγαίνει η τοποθέτηση καμερών στους δρόμους της Αθήνας μιας και ο σχετικός διαγωνισμός ακυρώθηκε και επαναπροκηρύχθηκε, ενώ καθυστερεί περαιτέρω η αναθεώρηση του ΚΟΚ

Μπορεί τα υπουργεία Υποδομών – Μεταφορών και Προστασίας του Πολίτη να έχουν στηρίξει τις ελπίδες τους για τη μείωση των τροχαίων παραβάσεων και την αύξηση του επιπέδου οδικής ασφάλειας στο σύστημα καμερών και ελέγχου που θα τοποθετηθεί στους δρόμους της Αθήνας, αλλά μάλλον θα πρέπει να αναμένουν ακόμα περισσότερο για την εφαρμογή τους.

Ο πρώτος διαγωνισμός, ο οποίος είχε προκηρυχθεί από την Κοινωνία της Πληροφορίας τον περασμένο Μάρτιο για το Ενιαίο Εθνικό Σύστημα Ψηφιακής Καταγραφής και Διαχείρισης Ελέγχων και Προστίμων Τροχαίας – Ελληνικής Αστυνομίας ματαιώθηκε και επαναπροκηρύχθηκε πριν από λίγες μέρες, γεγονός που σημαίνει ότι ο χρόνος για το …war room των κλήσεων και των προστίμων της Τροχαίας που θα στηρίζεται σε 1.388 κάμερες ξαναμετρά από την αρχή.

Στο μεταξύ από καθυστέρηση σε καθυστέρηση – έχοντας αλλάξει έως σήμερα και αρκετές ηγεσίες στο αρμόδιο υπουργείο – πάει και η αναθεώρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ). Το project έχει ξεκινήσει από τα τέλη του 2019, η διαβούλευση του νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, αλλά το νομοσχέδιο ακόμα δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε προ ημερών από το βήμα της εκδήλωσης για τα 20 χρόνια του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς ψήφιση εντός του Μαίου. Η δήλωση μένει να επαληθευτεί, διότι αντίστοιχες έχουν γίνει αρκετές φορές από τους αρμόδιους τα τελευταία χρόνια, αλλά κινούμαστε ακόμα με τον ΚΟΚ του 2007.

Και όλα αυτά την ώρα που η οδική ασφάλεια αποτελεί ένα πεδίο, στο οποίο η Ελλάδα κάνει ξανά βήματα προς τα πίσω. Ο κ. Χατζηδάκης επέλεξε να αναφερθεί στα στοιχεία του 2023, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των θυμάτων από τροχαία ήταν 627. Δυστυχώς υπάρχουν προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και για το 2024. Και είναι χειρότερα καθώς ανεβάζουν τον ετήσιο αριθμό των θυμάτων στα 665. Αλλά και τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρουν ότι τα θύματα στους ελληνικούς δρόμους την περασμένη χρονιά, ανήλθαν σε 64 άτομα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν μόλις ένα χρόνο πριν, το 2023, η αντίστοιχη αναλογία ήταν 61 θύματα ανά εκατομμύριο κατοίκων με τη δραματική αυτή επίδοση να φέρνει τη χώρα μας στην τρίτη θέση από το τέλος στην ευρωπαϊκή κατάταξη, μετά τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία ως προς τον αριθμό των θυμάτων από τροχαία.

Σχετικά Άρθρα