MENU

Προσλήψεις: H No 1 ερώτηση που οφείλει να κάνει ένας υποψήφιος σε μια συνέντευξη για να ξεδιαλύνει το τοπίο

Όλη η ουσία περιστρέφεται γύρω από το αν οι αξίες μιας επιχείρησης ευθυγραμμίζονται με αυτές του εκάστοτε υποψηφίου για μια θέση εργασίας

Όπως ο καθένας μας εκεί έξω επιθυμεί μια αξιοπρεπή δουλειά σε μια αξιόλογη εταιρεία, που να πρεσβεύει τις αξίες που να συμβαδίζουν με τις δικές του, έτσι και οι υπεύθυνοι προσλήψεων θέλουν να ακριβώς το ίδιο, δηλαδή να βλέπουν ότι τα χνώτα ενός υποψηφίου ευθυγραμμίζονται με αυτά της εταιρείας.

Η Suzy Welch, μιλώντας στο CNBC, αποκαλύπτει, πως αυτός είναι ένας βασικός λόγος που πολλοί φοιτητές ακολουθούν το δικό της μάθημα το οποίο ονομάζεται «Becoming You» και στοχεύει τους αποφοίτους να βρουν μια δουλειά που να συμβαδίζει με τα θέλω και τις απαιτήσεις τους. Τα πράγματα ωστόσο περιπλέκονται από το γεγονός, ότι οι περισσότεροι γνωρίζουν τα ενδιαφέροντά τους, αλλά όχι τις αξίες τους.

«Η έρευνά μου δείχνει ότι μόνο περίπου το 7% των ενηλίκων γνωρίζουν πραγματικά τις αξίες τους. Και το χειρότερο, οι περισσότεροι δεν ξέρουν πώς να αναγνωρίσουν τις πραγματικές αξίες μιας εταιρείας. Όχι αυτές που αναφέρονται στο φυλλάδιο. Τις πραγματικές», τονίζει η Welch και συνεχίζει: «Σχεδόν κάθε εταιρεία δηλώνει ότι εκτιμά την καινοτομία και την πρωτοτυπία, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς: Αυτά είναι απλέ κοινοτοπίες και μόνο. Η αλήθεια είναι ότι οι αξίες δεν είναι αυτό που μια εταιρεία λέει ότι πιστεύει. Οι αξίες είναι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται πραγματικά η δουλειά».

Κατανοώντας τις αξίες μιας εταιρείας

Ακόμα κι αν ρωτήσετε με πλήρη ευθύτητα, συνήθως θα λάβετε τις ίδιες αόριστες απαντήσεις με κάποιες λέξεις-κλειδιά. Επομένως, θα χρειαστεί να κάνετε κάποια έρευνα. Και εδώ έρχεται και κολλάει η συνέντευξη για μια δουλειά. Υπάρχει μια ερώτηση που ξεπερνά κάθε ανοησία ή κενολογία: «Τι είδους άτομο δεν πρέπει να εργάζεται σε αυτήν την εταιρεία;»

Κάθε φορά που κάποιος υποψήφιους κάνει αυτή την ερώτηση, αιφνιδιάζει τους υπεύθυνους προσλήψεων, αλλά αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο λειτουργεί. Επειδή οι απαντήσεις είναι συχνά πιο ειλικρινείς, λιγότερο προσποιητές και πολύ πιο αποκαλυπτικές.

Μερικές πραγματικές και ειλικρινείς απαντήσεις, σύμφωνα με τη Suzy Welch:

  • «Ένα άτομο που δεν θέλει να στέλνει μηνύματα τα Σαββατοκύριακα»
  • «Κάποιος που θέλει να δοκιμάσει διαφορετικούς ρόλους»
  • «Ένα άτομο που είναι πολύ κοινωνικό»
  • «Όποιος αρέσκεται στο να δουλεύει υπέρ το δέον μόνος του»

Μέσα από αυτές τις απαντήσεις μπορεί να βγει ένα συμπέρασμα, ίσως όχι απολύτως ασφαλές, αλλά να ξεκαθαρίσει κάπως το τοπίο.

Για παράδειγμα από την πρώτη φράση, μπορούμε να εξάγουμε το συμπέρασμα, ότι η εν λόγω εταιρεία δίνει αξία στον προσωπικό χρόνο των στελεχών της, ενώ από την τρίτη καταλαβαίνουμε, ότι η εν λόγω δουλειά προάγει την εξωστρέφεια και την ομαδικότητα. Η δεύτερη προφανώς υποστηρίζει την περιέργεια και τη διεύρυνση των ικανοτήτων από την πλευρά των εργαζομένων, ενώ η τελευταία δείχνει, ότι η εταιρεία αυτή επιθυμεί από τους εργαζομένους της να δουλεύουν περισσότερο απ’ όσο οφείλουν.

«Λάβετε υπόψη ότι αυτή η ερώτηση είναι καλύτερο να φυλάσσεται για το τέλος της διαδικασίας συνέντευξης, ιδανικά αφού λάβετε μια προσφορά. Γιατί; Επειδή μπορεί να είναι τόσο αφοπλιστική για τους υπεύθυνους προσλήψεων που θέλετε να βεβαιωθείτε ότι έχετε καλή σχέση μαζί τους πριν την ξεκινήσετε», τονίζει η Welch.

Και επειδή αυτή η ερώτηση μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να γίνουν λίγο αμυντικοί, πρέπει να δοθεί με τον σωστό τόνο. Πρέπει να ακούγεστε ευχάριστα περίεργοι, όχι καχύποπτοι, παρόλο που μπορεί να είστε.

Πώς να ξεκαθαρίσετε τις δικές σας αξίες

«Μπορείτε να βάλετε σε σειρά τις βασικές σας αξίες μέσα από το “The Values ​​Bridge“, ένα τεστ που ανέπτυξα με την ομάδα μου. Όταν άρχισα να διδάσκω στο NYU Stern το 2021, η δημιουργία ενός εργαλείου αξιολόγησης δεν ήταν στη λίστα υποχρεώσεών μου. Αλλά οι πρακτικές που χρησιμοποιούσα στην τάξη δεν έδιναν στους μαθητές την ακρίβεια που χρειάζονταν», συμπληρώνει.

Οι υποψήφιοι συνέχιζαν να συγχέουν τις αξίες με τις αρετές, παρά τις προσπάθειές μου. Οι αρετές είναι ευρέως αποδεκτές και όλοι τις υποστηρίζουμε, αλλά οι αξίες είναι διαφορετικές, είναι επιλογές για το πώς θέλουμε να ζούμε και να εργαζόμαστε. Δεν είναι καλές ή κακές, απλώς σωστές ή λάθος για εσάς.

«Υπάρχει πλήθος αξιών, η καριέρα, η οικογένεια, η φιλία κλπ. Μπορείτε να τις γνωρίσετε όλες και θα έπρεπε να το κάνετε, ειδικά αν ψάχνετε για δουλειά, καθώς μόλις γνωρίσετε τις αξίες σας, μπορείτε να αξιολογήσετε εάν μια εταιρεία τις συμμερίζεται», καταλήγει η Welch.

Σχετικά Άρθρα