Σε διαρκή άνοδο βρίσκεται η καριέρα και οικονομική ανέλιξη του CEO της Nvidia, Jensen Huang, η περιουσία του οποίου αγγίζει τα 142 δισ. δολ., «απειλώντας» να ξεπεράσει τον επί χρόνια δισεκατομμυριούχο, Warren Buffett.
Μεγάλο μέρος του πλούτου του προέρχεται από το μερίδιό του, περίπου 3,5%, στην Nvidia, η οποία είναι σήμερα η πιο πολύτιμη εισηγμένη εταιρεία στον κόσμο.
Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς της Nvidia ξεπέρασε προσωρινά τα 4 τρισ. δολ., καθιστώντας την την πρώτη που έφτασε ποτέ αυτό το σημείο αναφοράς, με τη μετοχή της να έχει αυξηθεί περίπου 22% από την αρχή του έτους. Η εταιρεία έχει επί του παρόντος κεφαλαιοποίηση αγοράς 4 τρισ. δολ., ενώ αποτίμησή της στην αγορά θα μπορούσε να φτάσει τα 6 τρισ., όπως δήλωσε ο αναλυτής της Loop Capital, Ananda Baruah.
Η εκτιμώμενη καθαρή περιουσία του Buffett, αγγίζει τα 144 δισ. δολ., έχει αυξηθεί από την 1η Ιανουαρίου, κατά 2,19 δισ. δολ. Η εταιρεία χαρτοφυλακίου του, Berkshire Hathaway, είχε καλή απόδοση το 2025, αλλά δεδομένου του ρυθμού ανάπτυξης της Nvidia, ο Huang θα μπορούσε σύντομα να ξεπεράσει τον Buffett στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.
Ο 94χρονος Buffett, έχει επίσης δωρίσει μέρος του πλούτου του, μιας και πρόσφατα δώρισε 6 δισ. δολάρια σε πέντε διαφορετικά φιλανθρωπικά ιδρύματα, ενώ συνολικά προχωρά σε δωρεές άνω των 60 δισ. δολ. από την περιουσία του τις τελευταίες δύο δεκαετίες. «Ένας αριθμός που είναι σημαντικά μεγαλύτερος από ολόκληρη την καθαρή μου περιουσία το 2006», τόνισε πρόσφατα ο Buffett, η περιουσία του οποίου τότε ανερχόταν σε 46 δισ. δολάρια.
Η άλλη όψη του νομίσματος
Φυσικά, η καθαρή περιουσία του Huang δεν είναι εγγυημένο ότι θα ξεπεράσει αυτή του Buffett, αφού παρά την ετήσια αύξηση των μετοχών της Nvidia, η επιχείρηση έχει βιώσει μεγάλες διακυμάνσεις στην αγορά και προς τις δύο κατευθύνσεις το 2025.
Οι μετοχές της Nvidia υποχώρησαν κατά 17% σε μία ημέρα στις 27 Ιανουαρίου, μετά την είδηση, ότι το κινεζικό εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης, DeepSeek, χρησιμοποίησε τσιπ μειωμένης χωρητικότητας από την Nvidia, για να τροφοδοτήσει το τότε νέο γλωσσικό μοντέλο της, προκαλώντας πανικό στους επενδυτές. Ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση για μια αμερικανική εταιρεία στην ιστορία, με την Nvidia να χάνει σχεδόν 600 δισ. δολ. σε κεφαλαιοποίηση αγοράς, ανέφερε το CNBC εκείνη την εποχή.
Η μετοχή της εταιρείας υποχώρησε στη συνέχεια κατά 9% σε μία ημέρα στις αρχές Μαρτίου, αφού ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ανακοίνωσε δασμούς στο Μεξικό, όπου η εταιρεία φιλοξενεί ένα μέρος της παραγωγής της. Αλλά η εταιρεία βρίσκεται σε νικηφόρο σερί στη Wall Street από τον Ιούνιο, ίσως ένα σημάδι ότι οι ανησυχίες των επενδυτών έχουν καταλαγιάσει, τουλάχιστον προς το παρόν.
Ο Huang συνίδρυσε την Nvidia με τους συναδέλφους μηχανικούς Chris Malachowsky και Curtis Priem το 1993, όταν ήταν μόλις 30 ετών. Κανένας από αυτούς δεν είχε διευθύνει ποτέ μια εταιρεία στο παρελθόν, κάτι που μπορεί να λειτούργησε υπέρ τους, δήλωσε ο Huang σε podcast που φιλοξενήθηκε.
«Αν συνειδητοποιούσαμε τον πόνο και την ταλαιπωρία, πόσο ευάλωτος θα νιώθεις και τις προκλήσεις που θα υπομείνεις, την αμηχανία και την ντροπή και γενικά όλα τα πράγματα που θα πάνε στραβά, δεν νομίζω ότι κάποιος θα ξεκινούσε μια εταιρεία», είπε ο Huang.
«Νομίζω ότι αυτή είναι η μεγάλη δύναμη ενός επιχειρηματία», πρόσθεσε, για να καταλήξει. «Δεν ξέρουν πόσο δύσκολο είναι και απλώς αναρωτιούνται: “Τι πραγματικά μπορεί να πάει στραβά”»