MENU

Γ. Κώτσηρας: Χτίζουμε ένα ψηφιακό και δίκαιο τελωνειακό σύστημα με κοινωνική ευαισθησία

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον νέο Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα – Στόχος η διαφάνεια, η εξυπηρέτηση του πολίτη και η πάταξη της φοροδιαφυγής

Στο επίκεντρο της πρώτης συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής βρέθηκε το σχέδιο νόμου για τον νέο Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα, σε συνέχεια των πρόσφατων ανακοινώσεων στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Κώτσηρας, παρουσίασε αναλυτικά το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης, δίνοντας έμφαση στον τριπλό στόχο: ψηφιοποίηση, δικαιοσύνη και κοινωνική ανταποδοτικότητα.

Ολοκληρωμένο ψηφιακό τελωνειακό σύστημα με διαφάνεια και ταχύτητα

Όπως επεσήμανε ο Υφυπουργός, το νομοσχέδιο αποτελεί τη βάση για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου, λειτουργικού και ευρωπαϊκά εναρμονισμένου τελωνειακού πλαισίου. Βασικός άξονας της νέας πολιτικής είναι η πλήρης ψηφιοποίηση των διαδικασιών, η απλοποίηση των ελέγχων και η επιτάχυνση των υπηρεσιών προς πολίτες και επιχειρήσεις.

Μεταξύ των βασικών προβλέψεων:

  • Ψηφιοποιημένη ιδιόχειρη υπογραφή για ελεγκτές και ελεγχόμενους.
  • Ηλεκτρονική κοινοποίηση προστίμων.
  • Σύστημα παρακολούθησης επαγγελματικών οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων.
  • Διασύνδεση τελωνειακών αρχών με άλλα πληροφοριακά συστήματα διωκτικών αρχών.
  • Αυστηροποίηση ποινών για μεταφορές χωρίς παραστατικά και για λαθρεμπόριο.

Ο Γιώργος Κώτσηρας σημείωσε πως στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα αδιάβλητο σύστημα ελέγχου που θα εξασφαλίζει αποτελεσματικότητα και ισονομία, μειώνοντας ταυτόχρονα τη γραφειοκρατία και ενισχύοντας την οικονομική διαφάνεια.

Κοινωνικές και περιβαλλοντικές προβλέψεις με ξεκάθαρο προσανατολισμό

Πέρα από τον τεχνοκρατικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε παρεμβάσεις κοινωνικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα. Όπως αναφέρθηκε:

  • Απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης για οχήματα που αποκτούν εθελοντικές οργανώσεις πυροσβεστών.
  • Ειδικές φορολογικές ελαφρύνσεις για πολύτεκνες οικογένειες.
  • Ρυθμίσεις υπέρ των πληγέντων από την κακοκαιρία “Ντάνιελ”.
  • Κίνητρα για τον επαναπατρισμό Ελλήνων του εξωτερικού (Brain Regain).
  • Εξαίρεση από το φορολογητέο εισόδημα εργοδοτικών παροχών για νοσηλείες εργαζομένων ή συγγενών τους.

Συγκέντρωση δυνάμεων υπό την ΑΑΔΕ για ισχυρότερο έλεγχο

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη μεταφορά του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) στην ΑΑΔΕ, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο. Η μεταρρύθμιση αυτή, σύμφωνα με τον Υφυπουργό, αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ενιαίου, ενοποιημένου και αποτελεσματικού συστήματος ελέγχου, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της Ανεξάρτητης Αρχής για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ο κ. Κώτσηρας ανέδειξε το γεγονός ότι η χώρα κινείται πλέον σε ένα σαφώς πιο σταθερό, θεσμικά κατοχυρωμένο και δημοσιονομικά υγιές περιβάλλον, συγκριτικά με το 2019. Τόνισε πως στόχος της κυβέρνησης, υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι «η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας να αντανακλάται στην καθημερινότητα του πολίτη».

Σε αυτό το πλαίσιο, διαβεβαίωσε πως θα συνεχιστεί η προσπάθεια για στοχευμένες μειώσεις φορολογίας, ενίσχυση της κοινωνίας και προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, πάντα με σεβασμό στα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας.

Σχετικά Άρθρα