Σε 530 εκατ. ευρώ ετησίως έως το 2030 υπολογίζεται ότι μπορεί να ανέλθει η εξοικονόμηση στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών της Ευρώπης, λόγω των νέων κανόνων που τίθενται σε ισχύ από σήμερα 9 Μαΐου και αφορούν την κατανάλωση ενέργειας των ηλεκτρικών συσκευών που βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής (stand by).
Πρόκειται για κανονισμούς οικολογικού σχεδιασμού που υιοθετήθηκαν από την ΕΕ επίσημα τον Απρίλιο του 2023 και στόχο έχουν να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος τις ώρες που οι διάφορες ηλεκτρικές συσκευές βρίσκονται σε κατάσταση stand by.
Εκτιμάται ότι τα επόμενα χρόνια η εξοικονόμηση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς σταδιακά οι υπάρχουσες ηλεκτρικές συσκευές θα αντικαθίστανται με νέες που πληρούν τα χαμηλότερα όρια.
Οι νέοι κανονισμοί περιλαμβάνουν επικαιροποιημένα όρια για τις ηλεκτρικές συσκευές σε κατάσταση αναμονής, σχεδιασμένα με βάση τις τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων ετών.
Τα νέα όρια αφορούν και σε προϊόντα που χρησιμοποιούν εξωτερικά τροφοδοτικά χαμηλής τάσης, όπως δρομολογητές Wi-Fi και ασύρματα ηχεία.
Για πρώτη φορά, τα όρια ισχύουν για έπιπλα και δομικά στοιχεία που λειτουργούν με ηλεκτροδοτούμενο κινητήρα (όπως γραφεία, τέντες, στόρια και κουρτίνες), καθώς τα προϊόντα αυτά πωλούνται σε αυξανόμενους όγκους στην ΕΕ.
Τα νέα μέτρα αναμένεται να επιτύχουν ετήσια εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας 4 TWh έως το 2030, σχεδόν διπλάσια από την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της Μάλτας και αρκετή για να τροφοδοτήσει περισσότερα από 1 εκατομμύριο ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μειώνοντας τις εκπομπές CO2 κατά 1,4 εκατομμύρια τόνους.
Οι νέοι κανόνες απαιτούν επίσης να καταστούν προσβάσιμες και λεπτομερείς οι πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση σε κατάσταση stand by, δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να λαμβάνουν ενημερωμένες αποφάσεις αγοράς.
Η εφαρμογή του κανονισμού, που ξεκινά σήμερα, προβλέπει ότι ορισμένα από τα νέα όρια θα εφαρμοστούν σε δύο φάσεις κατά τη διάρκεια των επόμενων 4 ετών.
Άσκοπη κατανάλωση ενέργειας, άσκοπα έξοδα
Ο Επίτροπος Ενέργειας και Στέγασης, Dan Jørgensen, δήλωσε:
«Μερικές φορές φαίνεται να ξεχνάμε πόση ενέργεια καταναλώνουν οι συσκευές – όπως οι το Wi-Fi ή τα ασύρματα ηχεία – σε κατάσταση αναμονής και για την οποία πληρώνουμε άσκοπα. Οι νέοι αυστηρότεροι κανόνες οικολογικού σχεδιασμού θα βοηθήσουν σημαντικά στη μείωση των λογαριασμών ρεύματος για τους πολίτες και στην εξοικονόμηση ενέργειας. Θα εξοικονομούμε αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσουμε περισσότερα από 1 εκατομμύριο ηλεκτρικά αυτοκίνητα έως το 2030. Όσο λιγότερη ενέργεια χρησιμοποιούμε, τόσο λιγότερη ενέργεια εισάγουμε, τόσο περισσότερο ενισχύουμε την ενεργειακή μας ασφάλεια και τη δράση μας για το κλίμα».
Η ανάγκη θέσπισης ορίων για το stand by, ανακύπτει από το γεγονός ότι οι περισσότερες ηλεκτρικές συσκευές καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια ακόμη και όταν είναι απενεργοποιημένες ή σε κατάσταση «αναμονής». Από το 2008, η ΕΕ έχει θεσπίσει κανόνες εσωτερικής αγοράς που καθορίζουν τις ελάχιστες απαιτήσεις απόδοσης. Αυτοί οι κανόνες ενημερώθηκαν το 2013 για να καλύψουν την κατάσταση αναμονής των συσκευών που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο («δικτυωμένη κατάσταση αναμονής»).
Ο εν λόγω κανονισμός καλύπτει έναν πολύ μεγάλο αριθμό διαφορετικών προϊόντων.
Συνολικά εκτιμάται ότι στην ΕΕ υπάρχουν περίπου 5 δισεκατομμύρια ηλεκτρικές συσκευές/προϊόντα σε χρήση, ενώ ετησίως πωλούνται σχεδόν 800 εκατομμύρια προϊόντα των κατηγοριών αυτών.
Τον Απρίλιο του 2023 κρίθηκε αναγκαία η περαιτέρω αναθεώρηση των κανονισμών για το stand by, με την πρώτη εφαρμογή των νέων ορίων να ξεκινά σήμερα. Τα νέα όρια ισχύουν μόνο για νέα προϊόντα που διατίθενται στην αγορά της ΕΕ από τις 9 Μαΐου 2025 και μετά.