MENU

«Καίει» ο ανταγωνισμός στα καύσιμα – Παρέμβαση της ΕΑ με πέντε νέα μέτρα

Σε δημόσια διαβούλευση η πρόταση για Κεντρικό Φορέα Αποθεμάτων, κατάργηση ρητρών αποκλειστικότητας και εφαρμογή με τιμές καυσίμων

Έλλειψη αποτελεσματικού ανταγωνισμού εντοπίζει η Επιτροπή Ανταγωνισμού (ΕΑ) στον κλάδο των πετρελαιοειδών, σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας – διύλιση, εμπορία και λιανική διάθεση, σύμφωνα με τη Δεύτερη Έκθεση Απόψεων που δημοσιοποίησε. Η έκθεση εντάσσεται στη διαδικασία Κανονιστικής Παρέμβασης που έχει ενεργοποιήσει η Αρχή με βάση το άρθρο 11 του Ν. 3959/2011.

Η ΕΑ διαπιστώνει ότι οι στρεβλώσεις στη λειτουργία της αγοράς δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τα υπάρχοντα εργαλεία του ανταγωνιστικού δικαίου και, ως εκ τούτου, θέτει σε δημόσια διαβούλευση σειρά στοχευμένων μέτρων, έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2025.

Πέντε βασικά μέτρα για την αποκατάσταση του ανταγωνισμού

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού προτείνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της διαφάνειας, τη διευκόλυνση των εισαγωγών και την άρση εμποδίων για νέους παίκτες, ιδίως μη καθετοποιημένους:

1. Σύσταση Κεντρικού Φορέα Διατήρησης Αποθεμάτων (ΚΦΔΑ)

Η ΕΑ εισηγείται τη δημιουργία ανεξάρτητου φορέα, υπό την εποπτεία της ΡΑΑΕΥ, ο οποίος θα τηρεί τα αποθέματα ασφαλείας για λογαριασμό των υπόχρεων. Στόχος είναι η διευκόλυνση εισαγωγών, κυρίως από μικρές και μη καθετοποιημένες εταιρείες, περιορίζοντας το πλεονέκτημα των υφιστάμενων διυλιστηρίων.

2. Χαρτογράφηση και εποπτεία αποθηκευτικών χώρων

Η πρόταση περιλαμβάνει την καταγραφή όλων των αποθηκευτικών υποδομών σε εθνικό μητρώο από ανεξάρτητο φορέα, πέρα από τις υφιστάμενες καταγραφές του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η διαφάνεια αυτή θα ενισχύσει τις δυνατότητες εισαγωγών και την ορθολογική χρήση των υποδομών.

3. Κατάργηση ρητρών αποκλειστικότητας

Η Επιτροπή προτείνει να μην περιλαμβάνονται ρήτρες αποκλειστικής χρήσης αποθηκευτικών εγκαταστάσεων στις συμβάσεις με εταιρείες διύλισης. Οι ρήτρες αυτές θεωρούνται εμπόδιο στον ανταγωνισμό, καθώς εμποδίζουν την είσοδο νέων εισαγωγέων και τη διασπορά στην προμήθεια καυσίμων.

4. Μείωση διαφάνειας στις τιμές διύλισης

Προτείνεται η κατάργηση της δημόσιας ανάρτησης των τιμών διύλισης στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου. Αντίθετα, θα πρέπει να γίνονται γνωστές μόνο μεμονωμένα και απευθείας στις εταιρείες εμπορίας, για να αποτραπεί η σιωπηρή συμπαιγνία μεταξύ των παικτών της αγοράς.

5. Ψηφιακή εφαρμογή για τις τιμές καυσίμων στη λιανική

Η ΕΑ επαναφέρει πρόταση για ηλεκτρονικούς πίνακες στις εθνικές οδούς, ενώ εισηγείται και τη δημιουργία ψηφιακής εφαρμογής που θα εμφανίζει σε πραγματικό χρόνο τις τιμές των πρατηρίων ανά περιοχή. Οι πρατηριούχοι θα ενημερώνουν απευθείας το Παρατηρητήριο Τιμών, και οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να συγκρίνουν άμεσα τις τιμές, ενισχύοντας τον τιμολογιακό ανταγωνισμό.

Η διαδικασία παρέμβασης και η προηγούμενη έκθεση

Η πρώτη Έκθεση Απόψεων, που είχε δημοσιευθεί τον Αύγουστο του 2024, ανέλυσε:

  • Τη δομή της αγοράς στα τρία στάδια παραγωγής και διάθεσης καυσίμων.
  • Το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του κλάδου.
  • Την εξέλιξη των τιμών, τις εμπορικές ροές και τους δείκτες κερδοφορίας.
  • Τη διαμόρφωση τιμών και την ασυμμετρία στην απορρόφηση αυξήσεων (φαινόμενο “rockets and feathers”).

Ακολούθησε τεχνικό παράρτημα που εξηγούσε το οικονομετρικό μοντέλο της ΕΑ, ενώ σήμερα, με τη δημοσίευση της Δεύτερης Έκθεσης, η Αρχή επανέρχεται επιβεβαιώνοντας τη στρέβλωση του ανταγωνισμού και προχωρά σε συγκεκριμένες προτάσεις.

Ανοιχτή δημόσια διαβούλευση έως 26 Σεπτεμβρίου 2025

Η διαβούλευση είναι ανοικτή σε κάθε ενδιαφερόμενο, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ανεξαρτήτως έννομου συμφέροντος. Οι απόψεις πρέπει να υποβληθούν εγγράφως και επώνυμα, σε επεξεργάσιμη ηλεκτρονική μορφή, στη διεύθυνση [email protected].

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΕΑ, οι παρατηρήσεις θα συμβάλουν στον καθορισμό τελικών μέτρων με στόχο την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και τη μείωση των τιμών για τους καταναλωτές.

Σχετικά Άρθρα