Απέναντι στη χειρότερη περίοδο της εναέριας κυκλοφορίας του 21ου αιώνα βρίσκονται οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες και οι επιβάτες τους, ενώ βρισκόμαστε μόλις στα μέσα του καλοκαιριού.
Αμέτρητοι ταξιδιώτες αναμένεται να αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων αυτό το καλοκαίρι, καθώς οι μαζικές ακυρώσεις που προκαλούνται από τις απεργίες του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας (ATC) και οι συνεχείς ελλείψεις προσωπικού μαστίζουν τον κλάδο στη χειρότερη δυνατή στιγμή.
Στις αρχές Ιουλίου, οι απεργίες του ATC στη Γαλλία οδήγησαν στην ακύρωση 1.500 πτήσεων για δύο ημέρες, ακυρώνοντας τα ταξίδια για περισσότερους από 1 εκατ. επιβάτες και προκαλώντας έντονες αντιδράσεις τόσο από αυτούς, όσο και από τα στελέχη των αεροπορικών εταιρειών.
Με νέες απεργίες στις 26 Ιουλίου στην Ισπανία και την Ιταλία, αυξάνεται η πίεση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει.
Περιορισμός του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου: Τι πάει στραβά;
Ο τομέας των αερομεταφορών της Ευρώπης αντιμετωπίζει έναν καταιγισμό προβλημάτων. Οι πτήσεις στην Ευρώπη βρίσκονται σήμερα στο 98% των επιπέδων του 2019, σύμφωνα με το Euronews.. Αυτό θα έπρεπε να σηματοδοτεί ομαλότερα ταξίδια, αλλά έχει συμβεί το αντίθετο.
Ένας βασικός λόγος είναι ότι αρκετές διαδρομές πτήσεων έχουν περιοριστεί ή ακυρωθεί οριστικά
Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανάγκασε τον εναέριο χώρο της να κλείσει για τρία και πλέον χρόνια, ενώ οι αεροπορικές εταιρείες της ΕΕ απαγορεύεται να πετούν πάνω από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Αυτό έχει αναγκάσει εκατοντάδες καθημερινές πτήσεις σε στενότερους διαδρόμους, δημιουργώντας συμφόρηση, ακόμη και πριν μπουν… στο παιχνίδι οι καιρικές συνθήκες ή οι απεργίες.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα ωστόσο αφορά στη στελέχωση. Σε όλη την Ευρώπη, τα κέντρα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας πασχίζουν να καλύψουν τους ρόλους τους μετά τις περικοπές του προϋπολογισμού της εποχής της πανδημίας και την καθυστερημένη εκπαίδευση. Δεδομένου ότι η εκπαίδευση ενός ελεγκτή διαρκεί 18 μήνες ή και περισσότερο, δεν υπάρχουν άμεσες λύσεις.
Σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας, μία στις τέσσερις θέσεις εξακολουθεί να είναι κενή. Ο Μπεν Σμιθ, διευθύνων σύμβουλος της Air France-KLM, δήλωσε πρόσφατα στον βρετανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο The Independent ότι το προσωπικό του ATC στη Γαλλία έχει μειωθεί έως και κατά 25%.
Εν τω μεταξύ, οι ελεγκτές επικαλούνται επαγγελματική εξουθένωση καθώς προχωρούν σε απεργία για να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Η απογοήτευση αυξάνεται μεταξύ των ταξιδιωτών και των αεροπορικών εταιρειών
Σε αντίθεση με άλλα κράτη, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, η Γαλλία δεν επιτρέπει υπερπτήσεις (πτήσεις που απλώς διέρχονται από τον εναέριο χώρο της) κατά τη διάρκεια απεργιών. Αυτό αφήνει τους αερομεταφορείς χαμηλού κόστους ιδιαίτερα εκτεθειμένους όταν συμβαίνουν διαταραχές.
Αεροπορικές εταιρείες όπως η Ryanair, η οποία έχει επισημάνει την απελπιστική διαχείριση των ATC στη Γαλλία, την Ισπανία και τη Γερμανία, λένε ότι η κρίση επιδεινώνεται.
Τονίζεται, επίσης ότι οι καθυστερήσεις θα είναι ακόμη χειρότερες από πέρυσι, κατηγορώντας τον κακό προγραμματισμό και τις ελλείψεις προσωπικού. Αφού καταγράφηκαν 5.000 ώρες καθυστερήσεων σε μία μόνο ημέρα τον Ιούνιο, η αεροπορική εταιρεία άσκησε κριτική στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αυτό που αποκάλεσε αποτυχία στην προστασία των υπερπτήσεων.
Εκπρόσωπος της οικονομικής αεροπορικής εταιρείας χαρακτήρισε τις διακοπές “απαράδεκτες”, ενώ ειρωνεύτηκε την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την αδράνεια.
«Η πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ, Ursula von der Leyen, μετά από έξι χρόνια εξακολουθεί να λαμβάνει μηδενική δράση για την προστασία των υπερπτήσεων και την υπεράσπιση της ενιαίας αγοράς της Ευρώπης για τα αεροπορικά ταξίδια», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, Michael O’Leary, σε δελτίο Τύπου στις 11 Ιουλίου.
«Τι εμποδίζει λοιπόν τους Γάλλους εργαζομένους σε αεροπορικές εταιρείες να… κλείσουν ξανά τους ουρανούς της ΕΕ την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα με περισσότερες από αυτές τις αδικαιολόγητες απεργίες;», καταλήγει.