MENU

Δολιοφθορά στα τρένα υψηλής ταχύτητας στο Τολέδο — Ποιος «έκοψε» την Ισπανία στα δύο;

Κλοπή καλωδίων-μυστήριο παρέλυσε τη γραμμή Μαδρίτης–Σεβίλλης – Οργισμένη αντίδραση της κυβέρνησης και έρευνες για εσκεμμένη επίθεση

Η κλοπή καλωδίων σηματοδότησης από τέσσερα σημεία προκάλεσε σοβαρές καθυστερήσεις στα δρομολόγια υψηλής ταχύτητας Μαδρίτη–Σεβίλλη, στην Ισπανία, επηρεάζοντας πάνω από 10.000 επιβάτες, μόλις μία εβδομάδα μετά τη μεγάλη διακοπή ρεύματος που έπληξε την Ιβηρική.

Ο υπουργός Μεταφορών της Ισπανίας, Óscar Puente, δήλωσε πως το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο υπέστη μια πράξη σοβαρής δολιοφθοράς, όταν κρίσιμα καλώδια σηματοδότησης εκλάπησαν κατά τη διάρκεια του πολυσύχναστου τριημέρου, προκαλώντας εκτεταμένες καθυστερήσεις στη γραμμή ταχείας κυκλοφορίας Μαδρίτη–Σεβίλλη.

Η κρατική σιδηροδρομική εταιρεία Renfe ανακοίνωσε ότι τα προβλήματα στη γραμμή που ενώνει την ισπανική πρωτεύουσα με την Ανδαλουσία προκλήθηκαν από κλοπή χάλκινων καλωδίων σε τέσσερα διαφορετικά σημεία στην περιοχή του Toledo, νότια της Μαδρίτης, το βράδυ της Κυριακής.

Καθώς η Renfe και η εταιρεία διαχείρισης των σιδηροδρομικών υποδομών Adif εργάζονταν για την αποκατάσταση των δρομολογίων, ο Puente τόνισε:
«Υποστήκαμε μια πράξη σοβαρής δολιοφθοράς στη γραμμή υψηλής ταχύτητας Μαδρίτης–Σεβίλλης», καλώντας όσους έχουν πληροφορίες να επικοινωνήσουν με την αστυνομία.

Σε ραδιοφωνική συνέντευξη το πρωί της Δευτέρας, ο υπουργός υποστήριξε πως το δίκτυο αποτέλεσε στόχο εσκεμμένης επίθεσης:

«Πρόκειται για κλοπή μικρής αξίας. Όποιος το έκανε, ήξερε τι έκανε, αφού δεν υπήρχαν κάμερες και το οικονομικό όφελος είναι ασήμαντο σε σύγκριση με τη ζημιά», δήλωσε στο Cadena Ser.
Ο ίδιος διευκρίνισε πως δεν πρόκειται απλώς για κλοπή, αλλά για καταστροφή 150 μέτρων καλωδίου.

Ο πρόεδρος της Renfe, Álvaro Fernández Heredia, εξέφρασε επίσης τις υποψίες του ότι πρόκειται για προμελετημένη πράξη:

«Δεν είναι συνηθισμένο να κλέβονται καλώδια από τέσσερα διαφορετικά σημεία, και μάλιστα και στις δύο κατευθύνσεις, μέσα σε μία μέρα», ανέφερε στο Radio Nacional de España.
Σε ερώτηση αν συμμερίζεται τη θέση του υπουργού περί δολιοφθοράς, απάντησε:
«Συμφωνώ. Η κλοπή καλωδίων σηματοδότησης – από τα οποία εξαρτάται η ασφάλεια του δικτύου – είναι δολιοφθορά, ακόμα κι αν θεωρείται απλή κλοπή, διότι αποτελεί επίθεση στις υποδομές».

Το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως η Guardia Civil διεξάγει έρευνα, ενώ τόσο αυτή όσο και η Policía Nacional βρίσκονται σε συντονισμό με την Adif, στο πλαίσιο ενός ειδικού σχεδίου για την αποτροπή κλοπών χαλκού από το σιδηροδρομικό δίκτυο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου, το 2023 καταγράφηκαν 4.433 κλοπές χαλκού και αγώγιμων υλικών.

Μέχρι τις 9:30 το πρωί της Δευτέρας, Renfe και Adif ανακοίνωσαν ότι η γραμμή Μαδρίτης–Σεβίλλης τέθηκε ξανά σε λειτουργία, με την ελπίδα η κανονικότητα να αποκατασταθεί μέσα στην ημέρα.

Ωστόσο, οι επιπτώσεις έγιναν αισθητές από νωρίς. Ο Alberto Valero, τουρίστας από το Μεξικό, περίμενε για ώρες στον σταθμό Atocha της Μαδρίτης μαζί με την οικογένειά του.
«Εδώ υπάρχουν τουρίστες από παντού – από τη Γαλλία, την Πορτογαλία. Κανείς δεν ξέρει τι να κάνει μέσα σε αυτή την πλήρη αποδιοργάνωση», δήλωσε στο Associated Press.

Το περιστατικό σημειώνεται μόλις μία εβδομάδα μετά από ένα πρωτοφανές μπλακ άουτ που έπληξε την Ισπανία και την Πορτογαλία, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για ανικανότητα.

Πηγές του Λαϊκού Κόμματος (PP) ανέφεραν:
«Είχαμε δύο περιστατικά μέσα σε μία εβδομάδα που θυμίζουν χώρες τις οποίες δεν θέλουμε να μοιάσουμε – χώρες όπου η κυβέρνηση έχει ξεχάσει τους πολίτες της».

Ο αρχηγός του PP, Alberto Núñez Feijóo, τόνισε ότι χιλιάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν σε τρένα όλο το βράδυ χωρίς νερό:
«Είναι η δεύτερη Δευτέρα που βλέπουμε εικόνες που δεν ταιριάζουν στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Οι πολίτες δεν αξίζουν να πληρώνουν περισσότερους φόρους για χειρότερες υπηρεσίες. Η Ισπανία πρέπει να ξαναλειτουργήσει, και αυτός είναι ο στόχος μου».

Σε συνέντευξή της στην El País την Κυριακή, η υπουργός Περιβάλλοντος Sara Aagesen προειδοποίησε ότι ενδέχεται να χρειαστούν ημέρες για να εντοπιστούν τα αίτια του μπλακ άουτ. Παράλληλα, επέκρινε την προσπάθεια να αποδοθούν ευθύνες στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας:
«Το να κατηγορούμε τις ΑΠΕ για το μπλακ άουτ είναι ανεύθυνο και απλοϊκό», δήλωσε.
«Μιλάμε για έναν ενεργειακό πόρο που αποτελεί σταθερό μέρος του μείγματός μας εδώ και καιρό. Επιπλέον, έχουμε δει παρόμοια επίπεδα παραγωγής με πολλές ΑΠΕ και χαμηλότερη ζήτηση, χωρίς κανένα πρόβλημα στο σύστημα».

Σχετικά Άρθρα